Author photoMartina Gregová 28.06.2023 20:03

Keď mestu záleží na vzdelávaní: Fantastická rekonštrukcia posunie školu na vyššiu úroveň

Aj menšie mestá si zaslúžia kvalitne riešené objekty vzdelávacích inštitúcií, ktorých podoba vzíde z architektonickej súťaže. Mnichovo Hradiště v Stredočeskom kraji už týmto spôsobom získalo podobu nejedného objektu. Pripravovaná rekonštrukcia a dostavba existujúceho školského areálu ukazuje, že mestu záleží na vysokej úrovni vzdelávania. 

Zdroj: MÚ Mn. Hradiště / Ateliér Svobodová Blaha

Zdroj: MÚ Mn. Hradiště / Ateliér Svobodová Blaha

Koncom minulého roka vyhlásilo mesto Mnichovo Hradiště architektonickú súťaž o návrh prístavby školského areálu na Studentskej ulici. Existujúci školský komplex by mal byť na základe víťazného návrhu rozšírený o nové krídlo základnej školy a pribudnúť by mala aj nová športová hala. 

Vypísanie súťaže je pokračovaním snáh mesta o tvorbu architektonicky kvalitných návrhov verejných stavieb, navyše s prihliadnutím na dostatočnú transparentnosť výberu. Z architektonickej súťaže v minulosti vzišla napríklad nová podoba centrálneho Masarykovho námestia, ktoré sa postupne revitalizuje. Rovnaký spôsob obstarania návrhu mesto zvolilo aj pri projektoch Komunitného centra Mírová alebo návrhu prestupného terminálu verejnej dopravy.

V rámci súťaže na novú podobu prístavby školského areálu na Studentskej ulici prišlo celkovo 55 žiadostí o účasť. Odborná porota následne na základe predložených portfólií hodnotila kvalitu jednotlivých referencií. Zo záujemcov vybrala šesť autorských kolektívov, ktoré v rámci súťaže vypracovali požadovaný návrh. Medzi vybranými boli štúdiá re:architekti, Chybik+Kristof Associated Architects, ov architekti, Aoc architekti, Palečák a partner architekti a ateliér Svobodová Blaha. „Všetky vybrané tímy majú skúsenosti so školskými a športovými stavbami, množstvo víťazstiev v iných architektonických súťažiach a tiež sú držiteľmi prestížnych ocenení za architektúru," odôvodnil výber zástupca primátora Jan Mareš.

Galéria

  • Zdroj: MÚ Mn. Hradiště / Ateliér Svobodová Blaha
  • Zdroj: MÚ Mn. Hradiště / Ateliér Svobodová Blaha
  • Zdroj: MÚ Mn. Hradiště / Ateliér Svobodová Blaha
  • Zdroj: MÚ Mn. Hradiště / Ateliér Svobodová Blaha
  • Zdroj: MÚ Mn. Hradiště / Ateliér Svobodová Blaha

Podľa odbornej poroty každý zo súťažných tímov predložil úplne odlišnú koncepciu. Výber víťazného návrhu navyše sťažilo aj samotné zloženie poroty. „Hodnotenie mestskej a nezávislej časti poroty sa nie úplne zhodovalo. Zástupcovia mesta kvitovali zrozumiteľnosť, praktickosť a funkčné riešenie vonkajšieho priestoru, architekti dávali prednosť zaujímavým, moderným a nevšedným kompozíciám, ktoré školský priestor posúvajú do 21. storočia," uvádza mesto na svojej stránke.

Zá víťazný bol napokon označený návrh, ktorý predložil ateliér Svobodová Blaha. Podľa poroty tento tím predstavil najlepšiu podobu dostavby školského areálu. Za najväčšie pozitíva ich návrhu bola označená možná etapizácia projektu a tiež aj veľmi dobre riešené verejné priestranstvo v okolí budov.

Prístavba by mala v budúcnosti vzniknúť v juhozápadnej časti pozemku školského areálu. Realizácia nového krídla podľa mesta prinesie vzdelávacej inštitúcii najmä rozšírenie jej kapacít aj funkčného využitia. Nové krídlo školy má mať 12 tried, jedáleň a šatne. Objekt novej športovej haly budú okrem žiakov môcť využívať aj ostatní obyvatelia mesta. Bude totiž slúžiť športovým klubom a usporadúvať sa v ňom budú rôzne kultúrne akcie.

Po novom bude školský areál doplnený aj o novú bežeckú dráhu, pobytové schody a nový, minimalisticky pôsobiaci mobiliár. Pribudne tiež nová zeleň, ktorá poskytne dostatočný tieň v átriu či v okolí samotných budov. Súčasťou projektu je zároveň úprava okolitých ciest, chodníkov a tiež reorganizácia parkovania. Od týchto zmien si mesto sľubuje zvýšenie komfortu a bezpečnosti obyvateľov.

Predstavené vizualizácie načrtli aj riešenie interiérov. V tejto chvíli to vyzerá tak, že vo vnútorných priestoroch budú prevládať svetlé odtiene v kombinácii s bieleným dubom. Vďaka zvolenému riešeniu fasád budú vnútorné priestory navyše dostatočne presvetlené.

Predbežné odhady nákladov na realizáciu sa podľa slov zástupcu primátora pohybujú vo výške približne 600 miliónov českých korún. „Na stavbu športovej haly chce mesto žiadať o príspevok Národnú športovú agentúru, na školské budovy zas ministerstvo školstva. Pavilón pre najnižšie triedy sa zatiaľ projektovať nebude, ale chceli sme, aby všetko bolo rozvrhnuté hmotovo," dodáva Mareš.

Víťazný ateliér okrem prístavby školského areálu na Študentskej ulici vyhral pred dvoma rokmi aj architektonickú súťaž na novú podobu materskej školy v mestskej časti Praha 3. Aj v Prahe 7 bude po vyše 100 rokoch postavená nová budova základnej školy. Súťaž, ktorú vyhlásilo mesto Mnichovo Hradiště, tak nie je ani zďaleka prvou, ktorá posúva úroveň školstva v Čechách na vyššiu úroveň. 

Podobné expanzie škôl sa v súčasnosti realizujú aj v Bratislave. Ich architektonická hodnota je však štandardne nízka alebo priemerná. Ani jeden z aktuálnych projektov nie je výsledkom architektonickej súťaže. Do istej miery to ukazuje, nakoľko investorom záleží na vysokej kvalite investícií do školských zariadení. Ojedinelé prepracovanejšie výnimky (napríklad obnovená škola na Plickovej v Rači) sú v kontexte stavu bratislavského školstva krajne nedostatočné. 

 

(Archiweb, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube