Author photoMartina Gregová 17.06.2023 17:02

Skutoční hrdinovia. Manželský pár mení chátrajúce budovy na kultúrne inštitúcie

Najprv išlo o bývalú elektráreň, potom o objekt chátrajúceho kostola. Vďaka finančnej podpore a veľkému nadšeniu súkromného investora vzniklo v týchto jedinečných, no dlhé roky zanedbávaných objektoch nové kultúrne centrum či koncertná sála.

Autor: Miloš Šálek

Autor: Miloš Šálek

Kaplnka svätého Jozefa, ktorá sa nachádza v českej obci Slavětín, bola postavená v roku 1911. Od konca druhej svetovej vojny však postupne chátrala. Len pred niekoľkými rokmi sa ešte budova kostolíka nachádzala v dezolátnom stave. Stavbu sa však napokon podarilo zachrániť a vzkriesiť, a to vďaka úspešnému českému podnikateľovi Rudolfovi Kasperovi a jeho manželke. Na projekte obnovy kaplnky spolupracovali s architektonickým štúdiom Atelier Tsunami.  

Nie je pritom náhodou, že manželia Kasperovci sa rozhodli investovať práve do tejto konkrétnej stavby. K malej časkej obci majú citový vzťah. V blízkosti nej totiž vlastnia chatu, na ktorú jazdia už viac ako 50 rokov. Predchádzajúci majiteľ síce kostol kúpil od obce za symbolickú jednu korunu, neinvestoval doň však absolútne nič, a tak postupne chátral. Súčasní majitelia ho od neho pred niekoľkými rokmi odkúpili v dražbe, a to za necelých 6-tisíc eur.  

Obnova kaplnky svätého Jozefa nie je prvou stavbou, ktorú manželský pár zachránil. Vďaka ich finančnej podpore a veľkému nadšeniu sa v minulosti podarilo zrekonštruovať bývalú elektráreň v českom meste Trutnov. Manželia sa rozhodli využiť genius loci tohto historického industriálneho objektu a premenili ho na novú galériu moderného umenia. Vďaka nim tak elektráreň ponúkne svojim návštevníkom viac ako 3,4-tisíc metrov štvorcových výstavnej plochy. 

Galéria

  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek
  • Autor: Miloš Šálek

Aj napriek tomu, že kaplnka v Slavětíne nemá vnútorné priestory typické pre vystavovanie diel, aj v tomto prípade bude jeho nová funkcia zameraná na umenie. Okrem výstav sa tu však budú konať aj koncertné predstavenia. „Základnou požiadavkou investorov nebolo vrátenie sa v čase a vytvorenie repliky pôvodného stavu kostola, ale s úctou a v harmónii s pôvodnou stavbou navrhnúť jedinečný moderný výstavný a koncertný priestor v minimalistickom architektonickom poňatí,” opisujú základnú myšlienku projektu jeho autori z ateliéru Tsunami.  

Nový interiér kaplnky je sám o sebe tak trochu umeleckým dielom, a to preto, že bol celý zrekonštruovaný rozsiahlym symbolizujúcim spôsobom. Po novom sa dominantou celého priestoru stala umelecká inštalácia od akademickej sochárky Veroniky Psotkovej. Vytvorená bola na základe známeho oltárneho obrazu sv. Jozefa s malým Ježišom a momentálne symbolicky a s úctou k pôvodnej funkcii objektu nahrádza bývalý oltár. 

Počas rekonštrukcie ďalej došlo k výmene krovu aj k odstráneniu existujúceho stropu. Po novom celý priestor zastrešuje nová krokvová konštrukcia, ktorá je priznaná v celom rozsahu. V duchu minimalizmu sa krov spolu s umeleckou inštaláciou stali dominantou priestoru, zatiaľ čo zvyšné prvky ostávajú v úzadí. Steny tak boli omietnuté na bielo a podlaha má povrch z liateho betónu.  

Celkový dojem dopĺňajú zachované pôvodné časti kostola. V nich došlo k odkrytiu tehlového muriva. Zachovaný bol aj schodík, ktorý oddeľuje miesto bývalého oltára od zvyšku kaplnky.  

Kapacita vnútorných priestorov je po novom približne 60 ľudí. Novo upravené okolie kaplnky navyše ponúka návštevníkom priestory na oddych. V areáli sa tiež nachádzajú umeleckého diela od akademického sochára Michala Gabriela.  

Krátko po dokončení rekonštrukcie bola kaplnka ocenená v rámci súťaže Stavba roka, kde spolu s ďalšími stavbami získala čestné uznanie. „Ocenenie si vážim aj v tom ohľade, že kaplnka bola zrekonštruovaná presne podľa našich predstáv a teší ma, že to bol zmysluplný krok,“ reagoval na získanie čestného uznania Rudolf Kasper.

Realizácie, za ktorými stoja manželia Kasperovci, sa vyznačujú prístupom, ktorý je v našich končinách stále skôr výnimočný. Za nemalé finančné prostriedky obnovili už druhú chátrajúcu stavbu na území Česka. V oboch prípadoch sa vďaka nim z nevyužívaných priestorov stali nové kultúrne objekty. Zatiaľ čo v projekt v Trutnove využili potenciál industriálneho dedičstva, pri kaplnke v obci Slavětín išlo skôr o využitie symboliky daného miesta.

 

(eArch, Atelier TSUNAMI, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube