Author photoAdrian Gubčo 12.02.2024 15:32

Skutočne prestížna štvrť. Prvá časť Vydrice smeruje k dokončeniu, získa špičkových nájomcov

Projekt Vydrica v bratislavskom Podhradí patrí k najvýznamnejším aktuálne rozostavaným developmentom v meste. Jeho ambícia je nemalá – rozšíriť historické centrum a prepojiť ho s nábrežím Dunaja. Stavebník Vydrica Development je presvedčený, že v exponovanej lokalite vznikne exkluzívna a príťažlivá štvrť. Mená prvých nájomcov či užívateľov nehnuteľností naznačujú, že to tak bude.

Zdroj: Vydrica Development

Zdroj: Vydrica Development

Vydrica vzniká v extrémne komplikovanom území, čo je dané nielen fyzickými či urbanistickými parametrami priestoru, ale aj historickými, kultúrnymi a spoločenskými. Súčasný development rastie na mieste z veľkej časti zaniknutých historických štvrtí Vydrica a Zuckermandel, ktoré v minulosti priamo nadväzovali na centrum a život Bratislavy. Aktuálny projekt sa to pokúsi zopakovať, ale na vyššej úrovni.

Nová Vydrica má byť výnimočnou časťou mesta, ktorá bude vyhľadávaná domácimi aj turistami. Tvorená bude kompaktnou zástavbou, zoskupenou do ulíc, čiastočne nadväzujúcich na pôvodné rozvrhnutie verejných priestorov. Nové domy budú prevažne obytné a takmer všetky budú obsahovať aktívny parter s obchodmi a službami. V menšej miere tu majú pribudnúť aj kancelárie.

Výstavba prvej etapy začala oficiálne na začiatku roka 2022, hoci prípravné práce začali už výrazne skôr. Dnes sa blíži k dokončeniu štvorica obytných blokov, rozdelených na menšie sekcie. Asociovať takto majú tradičnú, rastlú zástavbu. V realizácii je dnes už aj objekt V3, teda kancelárska budova v priamom dotyku s Nábrežím arm. gen. L. Svobodu (NAGLS). Postupne tu pribúdajú prvé podlažia.

Galéria

  • Zdroj: Vydrica Development
  • Zdroj: Vydrica Development
  • Zdroj: Vydrica Development
  • Zdroj: Vydrica Development
  • Zdroj: Vydrica Development
  • Zdroj: Vydrica Development

Z pohľadu developera, ktorým je spoločnosť Vydrica Development, je kľúčovou úlohou zaplniť budovy aj verejné priestory obyvateľmi a užívateľmi. Pripomína pritom výhody projektu – lokalitu, architektúru či kvalitné prevedenie. Ide podľa neho o dobrú adresu, ktorá zvýši prestíž firiem, ktoré budú vo Vydrici sídliť. Naostatok, „ikonická“ budova V3 má byť jediným projektom v blízkosti historického jadra, kde sa dajú kúpiť kancelárie v najvyššom štandarde.

Klienti údajne na tieto faktory reagujú pozitívne. Dokazovať to má aj meno jedného z prvých potvrdených nájomcov, resp. užívateľov priestorov v projekte. V budove V3 si sídlo zriadi spoločnosť XIMEA, ktorá patrí k popredným slovenským technologickým firmám. Ide o špičkového výrobcu kamier s vyše tromi dekádami skúsenosti. Výroba dnes prebieha v hale Zohore a návrhy v Marianke.

Rastu spoločnosti to ale nepostačuje. „Keďže rozsah našich aktivít aj počet zamestnancov a obchodných kontaktov nepretržite rastie, už niekoľko rokov sme uvažovali o tom, že by sme časť nášho tímu presunuli do reprezentatívneho sídla v centre Bratislavy. Všetky naše požiadavky sa stretli v podobe kancelárií vo Vydrici,“ tvrdí jeden z majiteľov XIMEA Michail Klimkovič.

Firma okrem lokality zmieňuje ako významné dôvody presťahovania sa do Vydrice aj dizajn či komornosť projektu. Budova V3 je skutočne relatívne malá – bude mať len päť podlaží. Na predaj sú priestory s rozlohou od 250 do 550 m2 a dva retailové priestory s rozlohou 130 a 180 m2 na prízemí budovy. Developer pripomína, že na predaj sú aj parkovacie miesta, ktorých bude 28, ďalšie sa dajú prenajať.

Z pohľadu Vydrica Development ide o ideálnu investíciu pre malú alebo strednú firmu. „Ak sa pozrieme na Vydrica Offices, hlavným dôvodom pre kúpu je, že je to jediný priestor v takejto kvalite a lokalite, do ktorého môže firma investovať a profitovať z rastu hodnoty,“ hodnotí obchodný riaditeľ spoločnosti Vydrica Development Juraj Ťahún. Ráta pritom s výrazným rastom významu Vydrice, očakávaným po celkovom dokončení celého developmentu.

To je však ešte hudba budúcnosti. Samotná budova Vydrica Offices bude dokončená v prvom štvrťroku 2025. Za jej podobou stojí architektonická kancelária Sujan_Stassel. Najcharakteristickejším prvkom budovy budú vertikálne lamely, ktoré dodajú fasáde dynamiku. Nadviazať tak má na celkový charakter Vydrice, ktorý bude napriek využitiu viacerých tradičných prvkov a v podstate aj urbanizmu súčasný.

 

Supermarket YEME bude v objekte vpravo. Zdroj: Vydrica Development

 

XIMEA nie je prvou potvrdenou značkou vo Vydrici. Tou je supermarket YEME, ktorý sa bude nachádzať priamo naproti V3, resp. Vydrica Offices. Aj v tomto prípade ide o firmu, ktorá sa orientuje na bonitnejšieho zákazníka. Developer navyše hovorí o viacerých zaujímavých reštauračných konceptoch, pričom nové sa pridajú k existujúcim, ktoré už majú v Bratislave pobočky aj tradíciu.

Popri komerčných prevádzkach má návštevníkov do Vydrice pritiahnuť kvalitný verejný priestor a kultúra. V prípade priestranstiev vznikne kompaktná pešia zóna, ktorá má nadviazať na ulice historického jadra. Umiestnených tu bude aj niekoľko námestí. Najvýznamnejšie z nich bude v susedstve Vodnej veže, ktorá bude najvzácnejším prezentovaným historickým artefaktom v rámci lokality. Okrem toho sa tu má nachádzať aj zeleň, napríklad Kempelenov park západne od prvej etapy.

Kultúra bude zastúpená najmä v rámci obnoveného areálu Vodnej veže. Okrem samotnej pamiatky a priľahlých archeologických nálezov sa má totiž zriadiť aj priestor pre komorné koncerty a podujatia. Objekt sa bude vyznačovať kultivovanou architektúrou, ktorá je výsledkom architektonickej súťaže. Medzi poprednými českými a slovenskými ateliérmi sa presadila bratislavská kancelária Superatelier.

Naostatok, developer sľubuje aj vynikajúce dopravné a pešie napojenie. Nová zóna bude verejnou dopravou spojená skutočne výborne – priamo pred projektom (a v podstate aj pred Vydrica Offices) bola zriadená nová električková zastávka. Skvalitniť sa má pešie prepojenie, keďže revitalizáciou má prejsť Podchod pamäte, ktorý Vydricu spojí s Panskou ulicou. Napokon, pomerne otvorene sa už hovorí o výťahu z nového developmentu do areálu NR SR.

 

Vydrica Offices vymedzí zo západnej strany centrálny verejný priestor Vydrice. Zdroj: Vydrica Development

 

Či budú tieto zásahy stačiť na to, aby sa z Vydrice stalo obľúbené a navštevované rozšírenie centra mesta, ostáva nateraz otázne. Prvá etapa bude pravdepodobne nejakú dobu fungovať v provizórnom režime, kým nepribudnú aj zvyšné dve a nová zástavba sa nenapojí na existujúcu. Aj potom sa ale ako komplikácia môže javiť bariéra – fyzická i mentálna – v podobe mostovky Mostu SNP.

Táto ale nikam neodíde a bude potrebné skutočne dramatické zlepšenie kvality verejného priestoru, aby sa výraznejšie zmiernil vplyv asociálneho priestoru v podmostí. To isté platí o NAGLS, ktoré Vydricu aj Zuckermandel oddeľuje od Dunaja. Nie je vylúčené, že sa sem rozšíri cyklotrasa, ktorá aktuálne vyvoláva vášne v prípade Rázusovho a Vajanského nábrežia. Pre kvalitu lokality by to bol zásadný posun vpred.

Vydrica prichádza s veľkými ambíciami a prísľubom vzniku mimoriadne kultivovaného prostredia takmer v úplnom jadre Bratislavy. V budúcnosti by mala rozšíriť historické centrum mesta, priniesť sem príťažlivé a živé nákupné ulice a vytvoriť prestížnu lokalitu, hodnú polohy priamo pod Hradom. Všetko ale bude závisieť od budúcnosti riešenia priľahlých priestorov.

Tento rozvoj ale nie je v rukách developera. Treba sa tak pripraviť na to, že svoj plný potenciál Vydrica dosiahne za dlhšiu dobu. Už teraz bude prestížnou štvrťou, vrchol však príde až v čase, keď bude súčasná podoba dopravnej infraštruktúry minulosťou.  

 

Pozrite si výstavbu Vydrice vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube