Author photoMartina Gregová 01.08.2022 19:00

Riešenia založené na prírode ako cesta k budúcnosti miest

Odborné štúdie naznačujú, že záplavy, búrky a stúpanie hladiny mora by mohli postihnúť až 800 miliónov ľudí po celom svete. Odhady škôd spôsobené týmito prírodnými úkazmi sa môžu vyšplhať až na 1 bilión dolárov ročne. Mnohé projekty urbanistického dizajnu preto začali zavádzať riešenia založené na prírode, čím sa zabezpečí udržateľné riadenie ekosystémov na riešenie rôznych environmentálnych problémov.

Park Bishan-Ang Mo Kio v Singapure. Zdroj: Ramboll Studio Dreiseitl Singapur

Park Bishan-Ang Mo Kio v Singapure. Zdroj: Ramboll Studio Dreiseitl Singapur

Riešenia založené na prírode si vyžadujú vyjsť z komfortnej zóny, skúšať nové kreatívne alternatívy a vynaložiť úsilie na to, aby pri návrhoch nových mestských princípov spolupracovali viaceré profesné odvetvia. Vybrané príklady takýchto riešení založených na prírode dokážu zmierniť znečistenie ovzdušia, zlepšiť tepelnú pohodu v mestách a riadiť odtok dažďovej vody. Daný proces je najmä vo veľkých mierkach síce náročný, ale nie nemožný.

 

Zelené koridory v Kolumbii

Mestské úrady kolumbijského mesta Medellín v priebehu posledných rokov premenili okraje 18 ciest a 12 vodných tokov na zelené raje. Vďaka projektu nazvanému „Corredores verdes” (v preklade „zelené koridory”) vznikli v meste nové zelené plochy, ktoré pomohli znížiť akumuláciu tepla v mestskej infraštruktúre. „Týmto zásahom sa nám podarilo znížiť teplotu o viac ako 2 °C a občania už tento rozdiel vnímajú,“ povedal prednosta mestského zastupiteľstva Federico Gutiérrez.

V rámci projektu bol napríklad dvojkilometrový pás dlažby na rušnej Avenide Oriental nahradený zeleňou. Vysadilo sa viac ako 600 stromov a menších rastlín. Okrem ochladenia povrchov tento počin pomohol do oblasti prinavrátiť veľa rôznych druhov vtákov, motýľov a iných drobných živočíchov. Projekt  získal ocenenie Ashden Award for Cooling by Nature Award.

 

Zdroj: C40 Knowledge Hub

 

Lineal Gran Canal Park v Mexiku

Podobne ako zelené koridory v Medellíne, aj tento lineárny park v Mexico City je založený na regenerácii životného prostredia prostredníctvom opätovného zalesňovania mestskej štruktúry a obnovy priepustnosti pôdy. To viedlo k zvýšeniu relatívnej vlhkosti vzduchu o 16% a zníženiu teploty až o 5%. Zásah sa zameral na obnovu pôvodnej vegetácie a brehových porastov starého kanála, čím sa územie zmenilo na 100% priepustný verejný priestor.

Okrem samotnej zelene tento lineárny park poskytuje pre obyvateľov mesta priestory na stretávanie sa. Vďaka práci s terénom a rôznym prevýšeniam vznikli miesta na sedenie, zóny venované rôznym aktivitám (ako napríklad skateboarding či basketbal) a tiež niekoľko menších objektov na usporadúvanie rôznych podujatí.

 

Autor: Onnis Luque

 

Stormwater Wetland Park v Číne

Park nachádzajúci sa v strede mesta zabezpečil, že existujúce mokrade boli zmenené na takzvané „zelené špongie”. Projekt sa riadil niekoľkými usmerneniami. Najdôležitejšie bolo zachovať existujúce mokrade nedotknuté. Ďalším bolo vytvoriť prstenec rybníkov a kopcov obklopujúcich mokrade, čím sa vytvorila nárazníková zóna medzi mestom a prírodou. Treťou zásadou bolo vytvoriť sieť chodníkov a mestský mobiliár na úrovni terénu, ktorý návštevníkom umožňuje zažiť prechádzku lesom.

Toto riešenie založené na prírode premenilo mokraď na multifunkčný park dažďovej vody, ktorý zbiera, filtruje a ukladá dažďovú vodu, ako aj infiltruje vodonosnú vrstvu. Je pritom produktívny, podporuje život fauny a flóry a poskytuje mestu nové rekreačné a estetické zážitky.

 

Zdroj: Cortesia de Turenscape

 

Urban farming vo viacerých mestách po celom svete

Urban farming je v mnohých metropolách čoraz populárnejší, čomu sa prispôsobili viaceré mestá a začínajú týmto iniciatívam poskytovať mestské priestory. Napríklad San Francisco poskytuje daňové úľavy za to, že majitelia umožňujú komunálne mestské farmárčenie na ich prázdnych pozemkoch. V Barcelone nezávislé iniciatívy vytvorili veľké zeleninové záhrady v opustených okrajových oblastiach. Mestská farma v Paríži, ktorá má približne 14.000 metrov štvorcových, poskytuje Parížanom možnosť prenajať si plochy na vlastné zeleninové záhrady. Na prenájom je k dispozícii 135 pozemkov o rozlohe 1m2.

„Ak by každé mesto na svete produkovalo 10 % svojich skonzumovaných potravín vnútri mesta, umožnilo by to každoročne vrátiť 34.000 m2 pôdy lesom,” hovorí profesor verejného zdravia a mikrobiológie na Kolumbijskej univerzite Dickson Despommier.

 

Zdroj: Pistre Architects

 

Park Bishan-Ang Mo Kio v Singapure

Tento park v Singapure je ideálnym príkladom toho, ako možno obnovovať už existujúce vodné toky tak, aby slúžili k úžitku a prispeli k udržateľnosti miest. Singapurská národná vodná agentúra sa rozhodla rieku Kallang naturalizovať obnovením pôvodného koryta. Až 2,7 kilometrov dlhý betónový odvodňovací kanál bol zbúraný a premenený na meandrujúcu prírodnú rieku.

Tento projekt zabezpečil mestu prevenciu voči povodniam, zlepšil kvalitu vody a výrazným spôsobom zvýšil využívanie kanála a jeho priľahlých oblastí obyvateľmi mesta. Kombinácia prírodných materiálov, techník stavebného inžinierstva a rastlín, ktoré dokážu filtrovať a absorbovať vodu, bola nevyhnutná na stabilizáciu brehov riek a zabránenie erózii.

 

Zdroj: Ramboll Studio Dreiseitl Singapore

 

Vďaka týmto príkladom po celom svete môžeme už dnes vidieť ich preukázateľné priaznivé účinky. Znižovanie teploty povrchov v mestách, zlepšenie mikroklímy, návrat mnohých živočíšnych druhov späť do miest a mnoho ďalšieho je výsledkom riešení založených na prírode. Aj mestá na Slovensku sa môžu v mnohom priučiť a vytvoriť tak priaznivejšie mestské prostredie, a to nielen pre obyvateľov mesta.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube