Author photoAdrian Gubčo 10.06.2019 14:37

Pri Danubiane vznikne Pavilón súčasného umenia

Galéria moderného umenia Danubiana v mestskej časti Čunovo patrí ku klenotom Bratislavy. To je dané nielen kvalitou vystavovaného umenia, ale aj vynikajúcim spojením architektúry a osadenia na umelom poloostrove zasahujúcom do Dunaja. Úspech galérie ju núti k ďalšiemu rozvoju v podobe prístavby Pavilónu súčasného umenia.

Zdroj: Atelier 008

Zdroj: Atelier 008

Danubiana Meulensteen Art Museum, ako sa galéria oficiálne volá, bola otvorená už v roku 2000 a vznikla z iniciatívy slovenského milovníka umenia Vincenta Polakoviča a holandského mecenáša Gerarda Meulensteena. Vtedy mala podobu jediného pavilónu, tvarovo pripomínajúceho rímsku galéru (alebo archu) plaviacu sa po Dunaji.

Ďalšia prestavba a dostavba sa spustila v roku 2013 a o rok neskôr bola ukončená. Danubiana narástla do dnešných rozmerov a vďaka veľkému rozšíreniu výstavnej plochy (na takmer trojnásobok) sa stala jednou z vedúcich umeleckých ustanovizní v stredoeurópskom regióne. Galéria sa navyše vyznačuje vysokou úrovňou prevedenia a architektúry, čo sa týka nielen objektov, ale aj sochárskeho parku v rámci jej areálu. Dizajn pripravila kancelária Atelier 008 pod vedením Jána Kukuľu.

 

Tak ako pri prvej časti rozšírenia Danubiany, aj tu je snahou maximalizovať výhľady na rieku. Zdroj: Atelier 008

 

Dnes sa však ukazuje, že ani rozšírené priestory nestačia pre poskytnutie dostatku miesta pre účely vystavovania diel mladých umelcov. Danubiana preto pristupuje k ďalšiemu rozšíreniu v súlade so svojou rozvojovou stratégiou, ktorú vypracovala Správna rada, v ktorej má účasť aj štát.

Pre dizajn nového pavilónu bol opäť oslovený Atelier 008, ktorý navrhuje vybudovanie jednoduchých geometrických objemov, nadväzujúcich na pavilóny trvalej expozície dokončených pred piatimi rokmi. S týmito pavilónmi súvisí aj hmotovo a opäť pracuje s možnosťou kontaktu návštevníka s hladinou Dunaja, čo posilňuje vybudovaním vyhliadkovej terasy a móla. Výstavné siene sú radené pozdĺž vodného toku.

Zásadný rozdiel oproti zvyšku Danubiany bude spočívať najmä v materialite a farebnosti. Pavilón súčasného umenia bude mať na fasáde použitý zinkový trapézovaný plech s využitím čiernej, narozdiel od bielej prevetrávanej fasády z betónových panelov v staršej časti. Objekt vznikne pri vstupe do areálu a bude schopný aj samostatnej prevádzky.

Realizácia by mala prebehnúť ešte priebehu tohto roka, projekt už má k dispozícii stavebné povolenie. Odhadované náklady sú približne pol milióna eur.

 

Od Dunaja vznikne vyhliadková terasa. Zdroj: Atelier 008

 

Múzeum Danubiana tak naďalej rozšíri svoje výstavné priestory a obohatí možnosti prezentácie súčasného a moderného umenia. Inštitúcia právom patrí medzi „výkladné skrine“ krajiny a miestom, kde sú vodené zahraničné návštevy. Na Slovensku ide o unikátny príklad spojenia kultúry, umenia, architektúry a prírody, ale aj inšpiratívneho príbehu za jej vznikom.

Vďaka tomu možno o Danubiane povedať, že ide o galériu európskeho formátu. Z podobných ustanovizní sa núka porovnanie predovšetkým s múzeom Lousiana pri Kodani, ktorým sa Danubiana čiastočne inšpirovala.

Vyspelá metropola potrebuje nielen výškové budovy a mrakodrapy, nákupné centrá s prestížnymi značkami a náročné infraštruktúrne projekty, aby dosiahla kvalitu. Súčasťou veľkomesta musí byť aj ponuka múzeí, galérií, koncertných sál a ďalších priestorov na najvyššej úrovni. Umenie či kultúra sa významným spôsobom podieľa nielen na pocite osobného šťastia – tak potrebného pri snahe o lákanie a udržanie talentu – ale aj na ekonomickom rozvoji.

Preto je rozvoj Danubiany veľmi dôležitým a potrebným javom. Už teraz špičková galéria sa stane ešte lepšou, čo Bratislave prinesie ďalší kultúrny priestor, rozvoj cestovného ruchu a kreatívnej ekonomiky a vyššiu prestíž. Z tohto hľadiska možno byť optimistom – okrem Danubiany totiž prebieha aj rekonštrukcia SNG, ktorá prinesie ešte silnejšie pozitívne efekty.

Hlavné mesto sa tak v tomto smere mení správnym spôsobom, na čo sa snáď bude v budúcnosti nadväzovať – a to nielen v podobe investícií súkromníkov či štátu, ale aj Bratislavy samotnej.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Atelier 008
  • Zdroj: Atelier 008
  • Zdroj: Atelier 008
  • Zdroj: Atelier 008
  • Zdroj: Atelier 008

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube