Author photoAdrian Gubčo 24.05.2019 08:05

Uptown Koliba rebranduje na Ahoj Briežky a opäť spúšťa predaj pozemkov

Hoci väčšinu projektov v tzv. Podhorskom páse, teda kopcovitej časti Bratislavy severovýchodne od centra mesta, tvoria bytové domy, stále je tu aktívna aj výstavba rodinných domov a víl. Na klientov so záujmom o rodinný dom cieli aj zámer Ahoj Briežky, ktorý vznikol premenovaním pôvodného súboru Uptown Koliba.

Zdroj: Ahoj Briežky

Zdroj: Ahoj Briežky

O Uptowne sa informácie prvýkrát objavili už v roku 2012, kedy developer, rakúska spoločnosť Soravia, spustil predaj pozemkov na individuálnu výstavbu rodinných domov, pričom územie dopredu pripravil v podobe vybudovania ulíc a sietí. Napriek tomu sa mu s predajom nedarilo, v roku 2015 nebola z týchto pozemkov predaná ani polovica.

Projekt však teraz prebrala spoločnosť Rovena SK, ktorá spúšťa predaj parciel nanovo. V ponuke je v prvej fáze 22 stavebných pozemkov s výmerami od 591 do 1.010 metrov štvorcových a s prípojkou na verejný vodovod, verejnú kanalizáciu, elektrickú sieť a optickú dátovú sieť. V zóne je vybudovaná aj cestná sieť a chodníky na jednej zo strán nových ulíc. Cena pozemkov začína na necelých 300-tisíc eurách, najdrahší vyjde na takmer pol milióna. Súčasťou areálu je „komunitné centrum“, teda detské ihrisko s vyhliadkou.

Ide o klasický projekt v štýle nekvalitných predmestských developmentov, s tým rozdielom, že tento sa nachádza v polohe nad mestom, poskytuje teda určitú možnosť výhľadov a dobrú dostupnosť malokarpatských lesov. Lokalite na konci Sliačskej ulice však chýba akákoľvek vybavenosť, rezidenti tak budú závislí od automobilov. S typickými slovenskými suburbiami projekt spája aj nižšia úroveň verejných priestorov, slepé ulice a absencia regulácie vzhľadu nových domov.

 

Poloha projektu nad mestom. Zdroj: Ahoj Briežky

 

Výsledkom tak bude vysoko pravdepodobne len banálna zástavba rodinných domov (i keď tie samé osobe môžu byť dobré) bez hlbšej urbanistickej myšlienky. V kontexte mesta, snažiaceho sa o pozdvihnutie kvality života a o adaptáciu na klimatickú krízu by už mal byť takýto štýl urbanizácie potláčaný. V tomto prípade síce ide o reštartovanie staršieho projektu, ten je však stále veľmi podobný rôznym aktuálnym zámerom.

Budúcnosť bývania v rodinných domoch spočíva vo vzniku štvrtí radovej zástavby, ktorá je viac priestorovo efektívna a pri určitej hustote už umožňuje vznik základnej občianskej vybavenosti alebo pokrytie verejnou dopravou (viď práce P. Hniličku). Základné kritériá na kvalitu musia byť vopred jasne stanovené, čo sa v súčasnosti nedeje.

Ahoj Briežky tak budú odrazom doby, kedy vznikli – teda v čase, kedy sa mesto rozvíjalo bez vedomosti, ako sa chce rozvíjať v budúcnosti, aké ciele chce dosiahnuť a čo chce pre to urobiť. Možno ak by vznikla riadna a dodržiavaná stratégia, mali by aj takéto projekty individuálnej zástavby rodinných domov radikálne vyššiu úroveň.

Aj štvrte rodinných domov sa dajú robiť citlivo a dobre. Úlohou verejnej správy je preto vytvoriť podmienky, aby také zóny mohli vznikať a naopak, aby projekty typu Ahoj Briežky odišli do minulosti.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Ahoj Briežky
  • Zdroj: Ahoj Briežky
  • Pôvodný vzhľad Uptown Koliba. Zdroj: Soravia Group

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube