Author photoAdrian Gubčo 02.05.2019 15:00

Na nádvorí Filozofickej fakulty UK môže vzniknúť kultúrne centrum

Filozofická fakulta Univerzity Komenského sídli v jednom z najreprezentatívnejších historických objektov v Bratislave, v budove Vojenského veliteľstva 5. cisárskeho a kráľovského armádneho zboru, neskôr známej ako Vládna budova. Na jej nádvorí sa nachádza zanedbaná stavba niekdajšieho skladu, ktorý by chceli študenti a pedagógovia fakulty premeniť na kultúrne centrum UniverSaal.

Zdroj: O.z. Univerzál

Zdroj: O.z. Univerzál

Objekt bol vybudovaný spoločne s celou budovou ako stajňa pre kone dôstojníkov, tomuto účelu však neslúžil veľmi dlho a bol premenený na sklad. Dnes je v zlom stave a vyžaduje si rekonštrukciu. Túto komplikáciu, ale zároveň aj príležitosť chce využiť skupina študentov, pedagógov a absolventov fakulty z občianskeho združenia Univerzál, ktorá chce priestoru dodať nový význam.

Zámerom iniciatívy UniverSaal je zriadiť v objekte akúsi „intelektuálnu dielňu“, resp. kultúrny priestor, ktorý bude slúžiť ako platforma pre stretnutia a debaty medzi študentmi, profesormi aj širokou verejnosťou. Mala by tu vzniknúť scéna pre študentské divadlá a rôzne kultúrne produkcie, zároveň by sa týmto mal posilniť hlas akademickej obce vo verejnej debate.

Po rekonštrukcii by mali vzniknúť tri hlavné priestory – na prízemí vznikne hlavná sála, kde sa budú môcť organizovať podujatia a bude tu aj kaviareň, v podkroví, ktoré je intímnejším priestorom, sa má zriadiť galéria, a nakoniec prejde zmenou nádvorie, ktoré bude mať formu terasy a univerzálneho pódia. V rámci obnovy objektu sa otvorí jeho južná fasáda, čím sa posilní kontakt medzi interiérom a exteriérom. Architektom projektu je kancelária Plural, ktorá je spojená aj s mimoriadne úspešnou obnovou synagógy v Žiline, kde vzniklo prvé slovenské Kunsthalle.

Rozpočet na rekonštrukciu sa odhaduje na približne 200-tisíc eur, čo síce nie je v kontexte iných investícií v Bratislave veľa, pre rozpočet Filozofickej fakulty UK však ide o masívnu položku. Preto organizuje o.z. Univerzál verejnú zbierku, v rámci ktorej chce potrebné prostriedky vyzbierať. Cieľom je rekonštrukciu dokončiť do roku 2021, kedy bude Filozofická fakulta oslavovať storočnicu od svojho vzniku.

Premena niekdajšieho skladu na kultúrny priestor, spojený s aktivitami kľúčovej vzdelávacej inštitútice v oblasti humanitných vied na Slovensku, je rozhodne dobrá idea, ktorá je hodná podpory. Slovenským akademickým ústavom vo všeobecnosti chýbajú priestory, v rámci ktorých by mohli svoju prácu prezentovať a konfrontovať s verejnosťou, rovnako ako študentom chýba miesto, kde by mohli rozvíjať svoje myšlienky a aktivity. UniverSaal preto môže tento nedostatok aspoň čiastočne vynahradiť.

Príklad Žiliny ukazuje zmysel rozvoja kultúrnych priestorov, ktoré sú pri vhodnom nastavení mimoriadne životaschopné a prospievajú širokej komunite. Nie je žiadnym tajomstvom, že ekonomický úspech miest je priamo prepojený s kvalitou života a tá je zas prepojená s pocitmi sebauplatnenia, vyžitia a s dobrými medziľudskými vzťahmi. Tieto aspekty však potrebujú priestor pre to, aby sa mohli rozvíjať.

Najlepšie sú pre ne práve podobné atraktívne a živé verejné priestory, pričom najlepšie to zvládajú, ak je na vysokej úrovni ich architektúra. Občianskemu združeniu Univerzál slúži ku cti, že pre návrh oslovilo renomovanú architektonickú kanceláriu, ktorá už v minulosti ukázala, že dobre zvláda tvorbu miest pre stretávanie sa a medziľudskú interakciu.

Úspešnosť zbierky na Universaal sa ešte iba ukáže, napriek tomu už teraz možno povedať, že vďaka proaktívnemu prístupu môže Bratislava získať príjemný verejný kultúrny priestor, ktorý môže priniesť spoločnosti úžitok nemalého významu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: O.z. Univerzál
  • Zdroj: O.z. Univerzál
  • Zdroj: O.z. Univerzál

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube