Author photoAdrian Gubčo 22.06.2018 13:00

Riešenia pre nedostupné bývanie: Housing First Cvernovka

Predvčerom som v príspevku, poukazujúcom na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti dostupnosti bývania, prisľúbil, že sa téme bude naďalej venovať, keďže ide o mimoriadne závažnú tému. Vysoké ceny bytov a nájmov sa najvážnejšie dotýkajú tých, ktorí majú veľké problémy pomôcť si sami a stať sa platnou súčasťou spoločnosti - ako sú ľudia bez domova či ľudia v sociálnom vylúčení. Našťastie, črtajú sa aj možnosti riešenia.

Experti sa zhodujú, že kľúčovou cestou, ako riešiť problém bezdomovectva, je v prvom rade poskytnúť ľuďom civilizované prístrešie, ktoré im dodá základnú istotu a možnosť ďalej sa v živote posunúť. Tento prístup sa nazýva "housing first" a s veľkým úspechom sa testuje v zahraničí, z blízkych príkladov najmä v Brne. Mnohým ľuďom, ktorí daným programom prešli, sa podarilo úspešne zaradiť do spoločnosti. Prvá lastovička sa konečne objavuje aj v Bratislave - práve dnes organizácia Vagus spúšťa pilotný projekt Housing First v areáli Nová Cvernovka na Račianskej ulici.

V pilotnom projekte vznikli v rámci internátu v Novej Cvernovke tri obytné jednotky, v ktorých by malo nájsť nový život päť ľudí. Jednotlivé jednotky prešli kompletnou rekonštrukciou a premenili sa na príjemné bývanie, ktoré nepochybne veľmi zvýši životný štandard, ale aj motiváciu klientov, ktorí budú v daných jednotkách žiť. Architektonický koncept pripravili architekti zo štúdia PLURAL, projekt sponzorsky podporili Nadačný fond Telekom a IKEA Slovensko. Klienti tu budú môcť žiť minimálne dva roky, kým sa nespustí uvažovaná rekonštrukcia budovy internátu, medzičasom Vagus plánuje pridať aj ďalšie jednotky.

Projekt okrem zabezpečenia samotného bývania zahŕňa aj sociálnu prácu, pričom pracovníci budú pomáhať ľuďom bez domova, aby boli schopní fungovať samostatne a dobre sa zapojiť do života spoločnosti. Bývanie v internáte zároveň obsahuje určité komunitné prvky (spoločné kuchyne a pod.), ktoré majú byť predpokladom k nadväzovaniu vzťahov a kontaktov, čo naďalej pomôže pri integrácii. Miestna komunita projekt prijala. Samotní klienti budú riadne platiť nájom a plniť si všetky záväzky.

Inšpiratívny príklad projektu Housing First Cverna je mimoriadne dôležitý, lebo reálne ukáže, že pomoc pri zlepšení dostupnosti bývania aj pre tých najslabších má významné benefity - klesajú náklady na sociálne zabezpečenie či krízovú zdravotnú starostlivosť, naopak, ľudia bez domova sa stávajú prispievateľmi do sociálneho systému. Okrem ekonomických benefitov ide však prirodzene aj o obrovský sociálny prínos.

Samospráva disponuje mnohými budovami alebo majetkom v nevhodnom stave, ktorý by sa pri troche námahy dal využiť pre podobné projekty. Pomôcť ľuďom neprepadnúť sa do uzavretého kruhu chudoby, ktorému mnohí aj kvôli nedostupnému bývaniu čelia, by malo byť ich absolútnou prioritou a povinnosťou. Ťažili by z toho všetci, tak ako to býva aj pri sociálne vyváženom meste.
 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Prvá z menších izieb. Nábytok dodala IKEA, architektúru obstarali skvelí architekti zo štúdia Plural.
  • Obyvateľ má v obytnej jednotke všetko, čo bude na začiatku potrebovať, zároveň však architekti nechali priestor na vlastné dotvorenie si bývania.
  • V živote človeka je pocit domova a civilizované miesto pre prespatie jednou z najdôležitejších vecí - o to sa opiera prístup Housing First (Bývanie ako prvé).
  • Väčšia izba s veľkou posteľou a vlastnou kúpelňou.
  • Aj kúpeľňa prešla obnovou.
  • Druhá z menších izieb, avšak rovnako príjemná.
  • Ľudia bez domova si budú musieť nájsť prácu a riadne platiť nájom.
  • Tri obytné jednotky sa nachádzajú v internáte, ktorý je súčasťou Novej Cvernovky.
  • Za projektom stojí predovšetkým organizácia Vagus spoločne s partnermi.

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube