Author photoMartina Gregová 01.12.2022 19:00

Oslava demokracie a ekológie. Budova Európskeho parlamentu v Bruseli prejde prestavbou

Nová budova Európskeho parlamentu chce ísť príkladom v oblasti udržateľnosti. V rámci prestavby bude preto využitá takmer celá pôvodná konštrukcia budovy a na streche objektu vznikne rozsiahla zelená záhrada, ktorej súčasťou bude aj mix vegetácie zo všetkých členských štátov Európskej únie.

Zdroj: EuroParc

Zdroj: EuroParc

Budova Paul-Henri SPAAK v Bruseli je súčasťou areálu s približne desiatimi ďalšími objektami a s celkovou výmerou približne 665-tisíc metrov štvorcových. V budove SPAAK, ktorej výmera je 84-tisíc metrov štvorcových, aktuálne sídli Snemovňa Európskeho parlamentu a séria zariadení na organizovanie schôdzí parlamentných výborov, organizovanie tlačových konferencií a vítanie návštevníkov. Ide o hlavnú budovu Európskeho parlamentu v belgickej metropole.

Parlament sa už v máji 2020 rozhodol iniciovať medzinárodnú súťaž návrhov na obnovu centra Paul-Henri SPAAK. „Európsky parlament sídli vo významnom komplexe budov v centre Bruselu. Rozšírenie európskeho projektu, ktorý má v súčasnosti 27 členských štátov, a zmena bezpečnostných noriem, si vyžadujú obnovu budovy Spaak," napísala na margo súťaže Leena Maria Linnus, generálna riaditeľka pre infraštruktúru a logistiku. 

Podľa slov organizátorov súťaže mal víťazný návrh spĺňať najmä požiadavky transparentnej organizácie a tiež ísť príkladom vo svojom celkovom environmentálnom prístupe. „Budova a proces jej vývoja by mali zahŕňať najlepšie postupy v oblasti odolnosti a udržateľnosti s uváženou rovnováhou medzi jednoduchosťou a premyslenou technológiou. Cieľom projektu obnovy je pozitívny vplyv na životné prostredie," písalo sa v správe, ktorou organizátori súťaže vyzývali architektov k prihláseniu sa do kompetície. 

Na konci predkvalifikačného konania bolo prijatých 132 žiadostí zo všetkých 5 kontinentov. Po ich posúdení porota vybrala 15 kandidátov, ktorí sa následne zúčastnili záverečnej fázy súťaže. V úzkom výbere sa objavili známe mená ako OMA, Snøhetta či Renzo Piano Building Workshop. Spomedzi predložených návrhov vybrali experti päť laureátov, ktorým udelili ceny vo výške 400.000 eur. Za víťaza medzinárodnej architektonickej súťaže bola v júli tohto roku vyhlásená architektonická kancelária JDS Architects, ktorá na návrhu novej podoby budovy Spaak spolupracovala s Coldefy, Carlo Ratti Associati, NL Architects a Ensamble Studio. 

Galéria

  • Zdroj: EuroParc
  • Zdroj: EuroParc
  • Zdroj: EuroParc
  • Zdroj: EuroParc
  • Zdroj: EuroParc

Prestavba budovy Európskeho parlamentu začne začiatkom roka 2023. Víťazný návrh počíta s čiastočnou prestavbou budovy, väčšou otvorenosťou priestorov a záhradou na streche. Súčasťou trasnformácie bude aj rekonštrukcia hlavnej zasadacej miestnosti. Budova, v ktorej sídli Parlament Európskej únie, má veľa nedostatkov, no víťazi súťaže uznávajú, že jej zbúranie a nahradenie nemusí byť zodpovedným ani udržateľným riešením. Návrh preto počíta s využitím väčšiny jej pôvodnej konštrukcie.

Vďaka prestavbe budova Európskeho parlamentu získa dve nové dominanty. Jednou z nich bude nová parlamentná zasadacia miestnosť s názvom Hemicycle, ktorá bude vybavená digitálnym zariadením. To podľa architektov pomôže rozšíriť diskurz demokracie mimo fyzické hranice. Miestnosť bude rozsiahlo prepojená s digitálnou platformou nového Parlamentu, od čoho si autori aj organizátori sľubujú zvýšenie transparentnosti a podporu účasti zvonku.

Nová zasadacia miestnosť bude premiestnená do horných podlaží obnovenej budovy, aby lepšie vyhovovala priestorovým požiadavkám na modernizovanú rokovaciu sálu. Dôležitou súčasťou návrhu sú aj veľké okná, ktoré nadviažu dialóg medzi parlamentom a strešnou záhradou. Okná sa zároveň môžu stať aj obrazovkou na prenos informácií v reálnom čase počas zasadnutí.

Druhou dominantou novej budovy bude Zelená Agora, ktorá sa má nachádzať na najvyššom podlaží budovy. Prístupná bude aj verejnosti. Zaujímavosťou tohto priestoru je koncept posilnenia celoeurópskej jednoty - v strešnej záhrade bude totiž umiestnená vegetácia pôvodom zo všetkých členských štátov, čím v podstate vznikne mnohotvárny európsky ekosystém. 

Hlavným cieľom návrhu bolo budovu viac otvoriť verejnosti a zároveň ju lepšie prepojiť s okolitými budovami. V mestskom meradle, návrh otvára blok, zvyšuje tok chodcov a vytvára silnejšie spojenie so susednými verejnými priestormi, ako sú Parc Léopold či Place de Luxembourg. Na udržanie myšlienky otvorenosti je cez novú budovu SPAAK vytvorený verejný priechod, ktorý poskytuje návštevníkom veľkolepý vstup do celého komplexu.

Zrekonštruovaný kompex SPAAK je koncipovaný ako občiansky ekosystém, ktorý stavia okoloidúcich do centra priestorového zážitku a približuje ich k demokratickým procesom v Európe. Je protipólom k vládnym budovám, ktoré v rámci urbanizmu miest mnohokrát predstavujú samostatne fungujúci útvar. Vďaka víťaznému návrhu bude budova Európskeho parlamentu lepšie zapojená do urbanizmu mesta, poskytne obyvateľom aj návštevníkom nové verejné priestory a tiež zvýši transparentnosť celej organizácie. 

Pôjde tak o jedinečnú časť mestskej infraštruktúry. Poslancom a poslankyniam Európskeho parlamentu dá kvalitnejší priestor pre vykonávanie ich parlamentných povinností a občanom prístup k lokalite s významnou politickou a spoločenskou hodnotou. To môže obohatiť ich každodenný život, návštevu aj európske, demokratické a ekologické povedomie.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube