Author photoMartina Gregová 18.02.2023 15:00

Ortodoxná ochrana pamiatok alebo ich prepájanie s dneškom? Kodaň ukazuje silu súčasnej architektúry

Kodaň môže byť pre iné mestá inšpiráciou v mnohých ohľadoch. Príkladná je aj spôsobom, akým mesto renovuje nevyužívané či zanedbané budovy a opäť ich zapája do súčasného mestského diania.

Autor: Rasmus Hjortshoj

Autor: Rasmus Hjortshoj

Kodaň sa vďaka svojmu príkladnému rozvoju a architektonickému odkazu stala hlavným mestom architektúry UNESCO-UIA na rok 2023. Mesto je dlhodobo známe vďaka vytláčaniu automobilovej dopravy, rozvoju cyklochodníkov a peších ťahov naprieč mestom, revitalizáciou prístavných oblastí aj inovatívnym projektom, ktoré zlepšujú kvalitu života obyvateľov. Za zmienku však rozhodne stojí aj spôsob, akým Kodaň pristupuje k renovácii historických a zanedbaných priemyselných budov. 

V uliciach mesta nájdeme architektúru z takmer každého historického obdobia. Či už ide o gotické, barokové, rokokové či modernistické stavby, všetky sa výrazným spôsobom podieľajú na formovaní súčasnej Kodane.  

Jedným z prístupov, ktoré sa mesto pri rekonštrukcii starších budov rozhodlo využívať, je premosťovanie starého a nového. Historické budovy sú tak často oživované jednoduchými, no zato odvážnymi opatreniami, ktoré im pomáhajú lepšie sa zapojiť do fungujúceho organizmu moderného mesta. Ako príklad možno uviesť budovu Postgarden.  

 

Autor: Mads Frederik

 

Jedná sa o transformáciu bývalej pošty, ktorá bola zrealizovaná ešte v roku 2017. Postgarden je budova, ktorú si mnohí obyvatelia historicky nesmierne vážia. Práve preto bolo nevyhnutné zrekonštruovať ju precízne, s dôrazom na všetky hodnotné architektonické prvky. Architekti z kancelárie SWECO Architects, ktorí za rekonštrukciou stáli, preto spočiatku identifokovali jej kvality a následne zdôraznili detaily, ktoré svedčia o jej osobitnej histórii. Aj niekoľko rokov po renovácii je budova sídlom maloobchodných prevádzok, showroomov či drobných podnikov, ktorých zamestnanci a návštevníci sa môžu tešiť z pohľadu na zachované historické architektonické prvky nielen v exteriéri, ale aj v interiéri samotnej budovy. 

 

Autor: Rasmus Hjortshoj

 

Úplne odlišný príbeh má za sebou projekt The Silo, ktorý je súčasťou renovácie North Harbor, rozsiahlej premeny niekdajších priemyselných budov na novú mestskú štvrť. 17-poschodové bývalé obilné silo bolo vďaka architektom z ateliéru COBE transformované na prevažne rezidenčnú budovu, ktorej súčasťou sú aj verejne prístupné priestory. Stratégia tejto transformácie spočíva v začlenení súčasných architektonických prvkov, ktoré dodali nevyužívanej priemyselnej budove nový charakter. 

„Chceli sme čo najviac zachovať ducha The Silo – pokiaľ ide o jeho monolitický exteriér aj majestátny betónový interiér, jednoducho sme ho zahalili do nového plášťa. Cieľom bolo premeniť ho zvnútra von tak, aby jeho noví obyvatelia a okolitý mestský život zvýraznili identitu a dedičstvo štruktúry,” povedal o projekte Dan Stubbergaard z COBE.  

 

Autor: Rasmus Hjortshoj

 

Menšou renováciou prešlo aj námestie pred budovou Designmuseum Denmark. Jedna z najkrajších rokokových stavieb v Kodani bola postavená ešte v roku 1757 a pôvodne slúžila ako nemocnica. Aby bola podporená jej súčasná funkcia a aby sa budova múzea o niečo viac zapojila do mestského života, boli na malom námestí pred vstupom do budovy umiestnené vonkajšie sklenené vitríny. Súčasný architektonický prvok tak vytvoril jedinečný verejný priestor, ktorý má svoju samostatnú funkciu (ako múzeum pod holým nebom), ale zároveň pozýva okoloidúcich do budovy samotného múzea. Posilňuje tým jeho začlenenie do mestskej štruktúry. Tento projekt je príkladom toho, že niekedy aj malá zmena môže mať veľký účinok. Autormi sú opäť COBE.

 

Zdroj: JJW Arkitekter

 

Aj v Kodani sa nachádzajú historické budovy, ktoré v dnešnej dobe už viac kapacitne nepostačujú na napĺňanie svojho pôvodného účelu. Príkladom je vyše 100-ročná budova školy Grøndalsvængets. V roku 2020 bola pôvodná stavba zrekonštruovaná a v nadväznosti na ňu vznikli dve nové objekty, určené na vyučovanie a šport. Novopostavené časti školy nadviazali na architektonické prvky hlavnej budovy, ako sú šikmé strechy, štíty, tehlové murivo či veľkosti okenných otvorov. Vďaka využitiu tohto princípu prístavba prirodzene zapadla do mestskej štvrte s charakteristickou architektúrou. Autormi sú JJW Arkitekter. 

Či už ide o projekty, v ktorých sa historické budovy renovujú s cieľom zachovania pôvodných architektonických detailov alebo o projekty, v ktorých sa súčasné architektonické prvky začleňujú do existujúcich hmôt historických objektov, jedno je isté: mesto Kodaň je príkladom toho, že historické dedičstvo budov možno vyzdvihnúť rôznymi spôsobmi. Najdôležitejšou a azda aj najťažšou úlohou je však schopnosť mesta začleniť objekty do súčasných trendov mestského plánovania tak, aby si aj v dnešnej dobe našli svoje uplatnenie. Renováciou tradičných budov Kodaň s úctou prezentuje svoju historickú architektúru a zároveň ju prispôsobuje súčasným požiadavkám mestského života. Ide o príkladný prístup aj pre ostatné európske (i slovenské) mestá. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: Mads Frederik
  • Autor: Mads Frederik
  • Autor: Rasmus Hjortshoj
  • Autor: Rasmus Hjortshoj
  • Autor: Rasmus Hjortshoj
  • Autor: Rasmus Hjortshoj
  • Autor: Torben Eskerod
  • Zdroj: JJW Architekter

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube