Author photoMartina Gregová 12.11.2022 18:39

Oranžové kruhy nemajú len v Bratislave. Taktický urbanizmus mení ulice k lepšiemu

Taktický urbanizmus pomáha mestám lepšie využívať potenciál ich jednotlivých častí. Deje sa to formou umiestnenia dočasnej inštalácie na problematické miesto, čím sa poukáže na jeho nedostatky. Skvelým príkladom tohto prístupu je aj najnovší projekt od štúdia LAAB, ktorý klasickú mestskú pešiu komunikáciu premieňa na pobytový priestor.

Autor: Raphaël Thibodeau

Autor: Raphaël Thibodeau

LAAB Collective je Laboratórium aplikovanej architektúry a brandscapingu, ktoré vzniklo v roku 2017. Jeho členovia označujú samých seba ako kreatívny kolektív, ktorý sa venuje transformácii už postaveného sveta prostredníctvom sily strategického dizajnu. V rámci svojich návrhov prichádzajú dizajnéri z LAAB s novým prístupom k architektúre, interiérovému aj urbanistickému navrhovaniu. Ich hlavným cieľom je vytvoriť na danom mieste trvalú hodnotu a tiež kolektívnu rezonanciu.  

Projekt Agora Maximus je výborným príkladom takzvaného taktického urbanizmu. Ten stavia na princípe nízkonákladových, dočasných zmenách, ktoré ovplyvňujú už existujúce zastavané územie. Taktický urbanizmus je často vedený občanmi, no v ideálnych prípadoch môže byť iniciovaný aj verejnými subjektami. Dočasné inštalácie vedené komunitou sú stavané s cieľom vytvoriť nátlak na príslušné orgány, aby na dané miesto následne nainštalovali trvalejšiu alebo drahšiu verziu zlepšenia mestských priestorov.    

To platí aj o Agora Maximus, ktorá sa nachádza v kanadskom meste Montréal v štvrti Quartier Latin. O účele tejto dočasnej inštalácie veľa napovedá aj samotný názov projektu. Slovo agora pochádza zo starovekého Grécka. Ide o námestie, na ktorom sa konali ľudové zhromaždenia. Bol to hlavný stretávací priestor v rámci starovekých gréckych miest. Slovo Maximus je odvodené od názvu Circus Maximus, čo bolo jedno z najvýznamnejších športovísk v starovekom Ríme.

Galéria

  • Autor: Raphaël Thibodeau
  • Autor: Raphaël Thibodeau
  • Autor: Raphaël Thibodeau
  • Autor: Raphaël Thibodeau
  • Autor: Raphaël Thibodeau
  • Autor: Raphaël Thibodeau

Tento inovatívny projekt pešej zóny posúva hranice taktického urbanizmu. Jednoduchá modulárna inštalácia je vysoko odolná voči vonkajším vplyvom, presvedčivo integrovaná ako súčasť existujúcej pešej zóny a zároveň výrazná svojím stvárnením.

Dočasný pouličný objekt, ktorý dizajnérsky tím LAAB navrhol, síce pohlcuje značnú časť pešej zóny, no zároveň mu pridáva chýbajúce funkcie. Inštalácia poskytuje rôzne druhy sedenia, vďaka čomu vznikol nový a kvalitný stretávací priestor v rámci komunikácie, ktorá dovtedy slúžila len na prechod. Jednotlivé plošiny rôznych výšok môžu byť zároveň chápané aj ako vyhliadkové. V letných mesiacoch z nich možno sledovať rôzne kultúrne predstavenia či pouličných umelcov. Časť inštalácie je navrhnutá vo forme exteriérových kvetináčov, do ktorých bola umiestnená nízka aj vysoká vegetácia. 

Nová mestská forma vo svojej podstate oslavuje pouličný život na ulici Saint Denis. „Týmto spôsobom koncept vzdáva hold festivalom, cirkusom a experimentálnemu umeniu premenou mestského priestoru na lineárne javisko s nápadným sedením, umiestneným v intervaloch pozdĺž celej ulice,” hovoria o projekte dizajnéri zo štúdia LAAB.

V rámci návrhu dizajnéri pracovali aj s rôznou farebnosťou jednotlivých prvkov. Zvolené farby, bežne sa vyskytujúce na cestách, reagujú na pouličnú atmosféru. Šedá symbolizuje začlenenie sa do šedého prostredia chodníkov a ciest, biela odkazuje na novosť (vnímame ju napríklad na čerstvo natretých cestných pruhoch). Oranžové prvky zas predstavujú výraznú farbu, ktorú možno bežne zahliadnuť na cestách vo forme výstražných prvkov. Tie nás majú upozorňovať, že sa na ceste niečo deje. Táto výrazná farba sa následne objavuje ako grafika na chodníku, ktorá chodcom poskytuje neustále sa meniacu vizuálnu cestu.  

V súčasnosti sa modulárne plošiny nachádzajú len pred historickou knižnicou St. Sulpice, avšak očakáva sa postupné rozširovanie tohto princípu pozdĺž celej ulice. Agora Maximus predstavuje modulárny systém, ktorý sa ľahko montuje, inštaluje i demontuje a je určená rovnako na sezónne, ako aj na celoročné použitie.

Tento príklad z kanadského mesta Montreal nie je ojedinelý. Dočasné inštalácie sú bežnou súčasťou miest a vo väčšine prípadov nimi architekti či samotní občania reagujú na priestory, ktoré podľa ich názoru naplno nevyužívajú svoj potenciál. Prípad vyššie spomínanej inštalácie nie je len reakciou na chýbajúci pobytový priestor v rámci rušnej pešej zóny, ale aj návrhom jednoduchého a relatívne nízkonákladového riešenia lokálnych problémov. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube