Author photoMartina Gregová 08.07.2023 18:18

Novostavba lepšia ako rekonštrukcia. Sklenenú kocku nahradila špičková kancelárska budova

Kedysi na rovnakom mieste neďaleko centra Viedne stála budova Glaspalast. Tá však do lokality, charakteristickej historizujúcou architektúrou, vôbec nezapadala. Dnes sa na jej mieste nachádza nové administratívne centrum spoločnosti BUWOG, ktoré na existujúcu zástavbu reaguje omnoho lepšie. Naostatok, ide aj o vysoko ekologický projekt.

Autor: Christoph Panzer

Autor: Christoph Panzer

Podoba administratívnej budovy na Rathausstraße vo Viedni vznikla ako výsledok medzinárodnej architektonickej súťaže, ktorá bola vyhlásená už v roku 2013. Za víťazným návrhom stojí štúdio Ostertag architects, ktoré v rakúskej metropole navrhlo už nejeden administratívny či obytný komplex. Budova dnes slúži predovšetkým ako ústredie spoločnosti BUWOG, ktorá pôsobí na realitnom trhu.  

Administratívny objekt, ktorý bol dostavaný v roku 2020, je situovaný v štvrti s prevažne historickou zástavbou. Aj napriek tomu, že ide o samostatne stojaci objekt, svojim tvarom aj riešením fasády nadväzuje na okolitú architektúru. Snaha o to, aby novostavba zapadla do existujúcej štruktúry, sa prejavila v jej výške, použitých materiáloch aj v detailoch fasády. Pravidelný raster totiž delí presklenú fasádu na niekoľko menších častí, vďaka čomu budova pôsobí v lokalite nenápadnejším dojmom. Pri návrhu sa navyše dbalo na to, aby bola po dostavaní budovy zachovaná dostatočná viditeľnosť z Josefstädterstrasse smerom ku Katedrále svätého Štefana, ktorá je symbolickým aj vizuálnym centrom Viedne.  

Prízemie objektu je naproti zvyšným podlažiam o čosi vyššie, s menej členenou fasádou. Stĺporadie, lemujúce prízemné priestory, vytvára krytú pasáž, vďaka čomu vzniká akési rozhranie medzi samotnou budovou a verejnými priestoromi v jej okolí. Pasáž navyše oddeľuje budovu od blízkej cestnej komunikácie a vytvára tak viac priestoru pre peší pohyb.  

Galéria

  • Autor: Christoph Panzer
  • Autor: Christoph Panzer
  • Autor: Christoph Panzer
  • Autor: Christoph Panzer
  • Autor: Christoph Panzer
  • Autor: Christoph Panzer
  • Autor: Christoph Panzer
  • Pôvodná budova. Zdroj: Der Standard

Na prvom podlaží sa nachádza vstupný foyer, menšia reštaurácia a obchodná prevádzka. Zvyšné podlažia využíva firma BUWOG ako svoje ústredie. Nachádzajú sa tu teda najmä kancelárskej priestory. Jednotlivé krídla sú členené flexibilnou dispozíciou. Vďaka tomu je možné priestory využívať ako open space aj bunkové kancelárie. Práve kombinácia stretávacích zón a tichých pracovísk, podľa slov investora, ponecháva dostatok priestoru pre kreativitu a inovácie, čím podporuje firemnú kultúru a vytvára nové príležitosti. Okrem toho budova disponuje aj podzemným podlažím, v ktorom sa nachádza parkovisko, určené pre zamestnancov aj návštevníkov.

Investor deklaruje spokojnosť s projektom, ktorý vhodne dotvoril centrum Viedne a podporil filozofiu firmy. „Celkovo sa nám podarilo získať kancelársku budovu, ktorá vyžaruje štýl a ľahkosť zvonku aj zvnútra. Týmto spôsobom vytvárame základ pre príjemnú pracovnú atmosféru a dobrú atmosféru pre našich zákazníkov," hovorí Andreas Holler, výkonný riaditeľ BUWOG Group. 

Už počas návrhu objektu bol kladený veľký dôraz na starostlivé využívanie zdrojov. Namiesto jednoduchého zbúrania pôvodnej budovy Glaspalast bolo bývalé dátové centrum mesta Viedeň v niekoľkých etapách demontované. Vďaka platforme ReUse „Harvest Map” dostali všetky opätovne použiteľné komponenty vrátane nábytku a interiérového vybavenia novú funkciu. V konečnom dôsledku sa tak asi 90 percent bývalej budovy Glaspalast mohlo vrátiť do materiálového cyklu ako druhotná surovina. 

Nové zákaznícke a administratívne centrum firmy BUWOG získalo aj zlatý certifikát od DGNB. „Udržateľnosť a inovácie sú pre nás, a teda aj pre divíziu vývoja projektov, veľmi dôležité a sú nevyhnutné na to, aby bol BUWOG pripravený na budúcnosť. S našou novou kancelárskou budovou na Rathausstraße sme nastavili nové štandardy, od demolácie a recyklácie, až po používanie udržateľných stavebných materiálov a trvalo udržateľných prevádzkových systémov," hovorí s hrdosťou Andreas Holler. 

Administratívna budova, nachádzajúca sa na ulici Rathausstraße vo Viedni, získala v roku 2022 aj ocenenie BIGSEE Architecture Award v kategórii Verejná a komerčná architektúra. Svoju výnimočnosť tak dokázala v konkurencii približne tisíc architektonických diel z 21 krajín. 

Nové ústredie spoločnosti BUWOG výborne zapadá do lokality s prevažne historickou architektúrou. Spolu s premyslenou dispozíciou a inovatívnymi technológiami, použitými vo vnútorných priestoroch budovy, svojim zamestnancom poskytuje vizuálne zaujímavé aj zdravé pracovné prostredie. Naostatok, projekt ukazuje, že asanácia starej a výstavba novej budovy sa dá robiť ekologickým spôsobom. Rozvoj mesta tak môže byť aj naďalej spojený s búraním a novou výstavbou - akurát s citlivejším prístupom. 

 

(Ostertag, BUWOG, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube