Author photoMartina Gregová 27.12.2023 19:00

Namiesto krabíc reprezentatívny vstup do mesta. Logistické zóny nemusia byť hanbou, počet pozitívnych príkladov rastie

Skladové priestory, výrobné haly či logistické centrá sú v urbanizme miest často odsúvané na ich okraje. Vďaka svojej polohe tak tvoria vstupnú bránu do mnohých metropol, slovenskú nevynímajúc. Vydarené príklady zo sveta ukazujú, že nemusia byť len anonymným prostredím mohutných inžinierskych "krabíc", ale reprezentatívnou lokalitou pre majiteľov, nájomcov i mestá samotné. 

Autor: Kévin Dolmaire

Autor: Kévin Dolmaire

Zatiaľ čo historické priemyselné objekty dnes v mnohých mestách prechádzajú rozsiahlymi rekonštrukciami a konverziami, tie súčasné často postrádajú akúkoľvek architektonickú kvalitu. Vo všeobecnosti sme zvyknutí skôr na to, že tieto objekty sú anonymnými stavbami, ktoré sa svojim hmotovým aj materiálovým riešením často dištancujú od okolitej zástavby - príp. sú, naopak, až príliš podobné. 

Aj napriek všeobecnému postoju investorov sa však postupne začína objavovať čoraz viac architektonicky príťažlivých skladových priestorov či iných priemyselných objektov. Za zmienku stojí napríklad areál Impera Park Čakovice v Prahe. Projektanti z Ateliéru stavebních konstrukcí tu navrhli halové objekty, ktoré vďaka svojmu vonkajšiemu architektonickému výrazu vhodne zapadajú do prostredia, v ktorom sú postavené. Prefabrikované haly, ktoré tu vyrástli len pomerne nedávno, pôsobia vďaka originálnemu poňatiu riešenia fasády a rozmiesteniu okenných otvorov veľmi kultivovane.

Ďalším dôkazom toho, že architektúra skladov môže zaujať aj odbornú verejnosť, je projekt Werkhof Bülach v rovnomennom švajčiarskom meste. Tieto skladové priestory totiž vznikli na základe architektonickej súťaže a tesne po ich dokončení boli dokonca nominované na cenu DAM Preis 2023. Werkhof Bülach dnes slúži miestnej správe ciest. 

Galéria

  • Autor: Kévin Dolmaire
  • Autor: Kévin Dolmaire
  • Autor: Kévin Dolmaire
  • Autor: Kévin Dolmaire
  • Autor: Kévin Dolmaire

Ďalším vydareným príkladom v tejto oblasti je nedávno otvorený priemyselný areál Ninkasi Factories, ktorý sa nachádza vo francúzskom meste Tarare. Situovaný je v blízkosti jedného z hlavných vstupov do mesta. Celý development, ktorý vznikol v spolupráci s architektmi zo štúdií LFA a Looking for Architecture, je pokračovaním snáh mesta skultivovať okrajové, zväčša priemyselne orientované štvrte. Celková plocha riešeného územia dosahuje takmer 7-tisíc metrov štvorcových.

Dôležitým cieľom pri navrhovaní bolo umiestnenie nových objektov na pozemku tak, aby aj naďalej zostal zachovaný nerušený výhľadom na mesto aj neďaleký viadukt. Z tohto dôvodu sú jednotlivé budovy na pozemku odsadené ďalej od hlavného dopravného ťahu, výsledkom čoho je vznik menšieho predpolia, ktoré podporuje pešiu a cyklistickú dopravu a do oblasti prináša aj novú zeleň.

Rovnako ako pri návrhu skladových hál v Čakovicach, aj v tomto prípade architekti stavili na hru s fasádami jednotlivých objektov. Optické rozbitie hmoty hlavnej haly zabezpečili pomocou série úzkych okenných otvorov aj dvojakým materiálom, použitým na povrchovú úpravu fasád. „Spoločným prvkom všetkých budov je použitie červeného masívneho betónu ako vrchného náteru. Zvolená farba pripomína odtiene a farby neďalekého viaduktu aj kameňov typických pre údolie Turdine," opisujú architekti. Okrem toho sú niektoré časti fasády pokryté eloxovaným hliníkom, vďaka čomu sa na fasáde odrážajú siluety okolitej krajiny.

Okrem hlavnej haly sú súčasťou komplexu aj ďalšie dva objekty. Ich súčasná podoba vznikla vďaka rozsiahlej rekonštrukcii starých pivníc, ktoré sa na pozemku nachádzali už roky. V týchto menších budovách je umiestnené zázemie pre zamestnancov, vrátane kancelárií, toaliet a oddychových zón.

Čo sa týka riešenia vnútorných priestorov, architekti ich zámerne ponechali v takzvanom nedokončenom stave. Odhalené ostali elektrické aj vodovodné rozvody, potrubia či iné technologické prvky, podporujúce samotnú výrobu. Hlavnými interiérovými materiálmi sa tak stali kov a betón. V niektorých špecifických priestoroch sa objavujú aj drevené prvky. Použitie neošetreného dreva prináša teplý aspekt predovšetkým do pracovných a stretávacích priestorov v menších objektoch.

Projekt z francúzskeho mesta potvrdzuje, že pri návrhu objektov väčších mierok je nesmierne dôležité dbať na správne riešenie fasády. Vyvážená kombinácia materiálov aj vhodne zvolené fasádne prvky vedia totiž nevľúdny sklad či iný priemyselný objekt pretvoriť na príjemnú architektúru. Príkladné je tiež aj osadenie hlavnej haly od existujúceho dopravného ťahu a vytvorenie predpolia, ktoré objekt integruje do mestskej štruktúry. Výsledkom týchto dobre premyslených krokov je kompaktný priemyselný areál, ktorý je plnohodnotnou súčasťou mesta Tarare.  

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube