Author photoMartina Gregová 15.09.2023 18:18

Architektúra pre hrdinov. Najlepšie hasičské stanice spájajú funkčnosť s príťažlivosťou

Existuje množstvo náročných profesií, k tým najťažším však patrí práca hasičov. Situácie, s ktorými sú konfrontovaní, aj problémy, ktoré musia riešiť, si vyžadujú špecifický dizajn hasičských staníc. Nejde však len o miesto, kde skladujú techniku, ale aj miesto, kde sa potrebujú zregenerovať. V prípade menších komunít ide navyše o dôležitý objekt pre celé sídlo. Ide preto o mimoriadnu architektonickú úlohu. 

Menen. Autor: Klaas Verdru

Menen. Autor: Klaas Verdru

Budovy, v ktorých sídlia hasičské stanice, si väčšina obyvateľov miest nezriedka ani nevšimne. A to aj napriek tomu, že ich funkcia si vyžaduje jedinečnú dispozíciu aj riešenie fasády. V belgickom meste Menen však nedávno vznikla hasičská stanica, ktorá sa vďaka svojmu architektonickému riešeniu zaradila medzi najkvalitnejšie objekty tohto druhu. Za jej návrhom stojí štúdio Bureau DBG. 

Nová budova bola postavená na mieste, kde lokálne biznis centrum hraničí s priľahlou prírodnou rezerváciou. Práve z tohto dôvodu bolo na jej severnej strane navrhnuté veľké predpolie, priestor na parkovanie aj tréningové ihriská.

Naopak, v južnej časti riešeného pozemku, kde objekt susedí s rezerváciou, vznikla členitejšia fasáda s bohato dimenzovanými presklenými časťami a s výhľadom do prírody. Zároveň tu architekti navrhli menšie zelené dvory, ktoré svojim charakterom reagujú na okolie. „S cieľom dodať tejto takzvanej zelenej fasáde väčšiu hĺbku a tiež poskytnúť pridanú hodnotu pre užívateľov budovy, sú v tejto časti vytvorené výrezy. Tie sú navrhnuté ako zelené terasy, ktoré zjemňujú prechod medzi prírodou a aktivitou a poskytujú jemný pohľad do hasičskej zbrojnice z priľahlej cyklotrasy,” opisujú architekti. 

Už na prvý pohľad objekt zaujme aj svojou fasádou. Práve vďaka nej je stanica niekde na polceste medzi priemyselným objektom a pavilónom v prírodnej rezervácii. Čierne pigmentované doskové betónové panely sú totiž vo všetkých častiach budovy doplnené o drevené ohranovanie.  

 

Menen. Autor: Klaas Verdru

 

Požiarna stanica v Menen však nie je ani zďaleka jedinou architektonicky zaujímavou budovou svojho druhu. Stanica vo švajčiarskom Weinfeldene dokonca vznikla na základe architektonickej súťaže. Za jej návrhom stojí štúdio kit. V tomto prípade objekt vyniká svojím dôrazom na detaily a vďaka jedinečnej fasáde vytvára aj zaujímavý prvok, nachádzajúci sa pri vstupe do mesta. Budova vystupuje ako jasný orientačný bod v panoráme mesta a označuje hranicu medzi priemyselnou a obytnou zónou. Svojim tvaroslovím na jednej strane reaguje na architektúru neďalekých domčekov, na druhej zas dobre ladí so sériou komerčných budov v jej okolí.  

 

Weinfelden. Autor: Ruedi Walti

 

V tejto oblasti nezaostáva ani USA. V meste Gresham vznikla stanica, ktorá svoje priestory neposkytuje len samotným hasičským jednotkám, ale aj komunite rodinných fariem a škôlok. Objekt sa nachádza v prírodnom prostredí, čo sa odzrkadlilo na riešení jeho fasády a vnútorných priestorov, v ktorých sa vo veľkej miere nachádzajú drevené konštrukčné či estetické prvky. Návrh zahŕňal zuhoľnatenie dreveného povrchu tradičnou japonskou technikou Shou Sugi Ban s použitím recyklovaného dreva z neďalekej stodoly. 

Drevo ako stavebný materiál sa objavuje taktiež na stanici, nachádzajúcej sa v rakúskom meste Gnadenwald. Aj v tomto prípade budova neslúži len svojmu primárnemu účelu. Okrem hasičskej zbrojnice sa v nej nachádza aj klubovňa, ktorá uzatvára južne orientovaný školský dvor. Rôzne funkcie sa odzrkadlili na riešení fasády. Zatiaľ čo priestory stanice sú umiestnené v prevažne železobetónovej časti objektu, nadväzujúci priestor klubového domu tvorí drevená konštrukcia. Budova bola dokonca navrhnutá tak, aby spĺňala tie najlepšie nízkoenergetické štandardy.

 

Dübendorf. Autor: Rasmus Norlander

 

Čo však v prípade, že mesto už má svoju stanicu, ktorá ale kapacitne či funkčne už viac nezodpovedá súčasným potrebám? Ateliér Dario Wohler sa potrebovali s touto otázkou popasovať vo švajčiarskom meste Dübendorf. Východiskovým bodom pre návrh prestavby bol charakter existujúcej budovy s tehlovými obvodovými stenami a drevenou strešnou konštrukciou. Existujúci mix materiálov bol zachovaný a posilnený jasným konceptom. Interiéru dominuje celodrevené jadro. Vďaka prestavbe v priestoroch bývalej stanice vznikla multifunkčná budova, ktorá svoje priestory poskytuje začínajúcim spoločnostiam, pohybujúcim sa v technologickom sektore.  

Zatiaľ čo u nás ostávajú tieto typy budov väčšinou bez povšimnutia, v mnohých iných krajinách sa ich mestá snažia nielen plnohodnotne začleniť do svojho urbanizmu, ale im aj dodať kvalitu a identitu. Architektonicky zaujímavé hasičské stanice sú navyše často doplnené o iné funkcie zväčša komunitného charakteru. Príklady zo sveta ukazujú mnohé cesty, ako z objektov s tak jedinečnou funkciou spraviť sebavedomé a hodnotné stavby, ideálne pre ťažkú prácu hasičských zborov.  

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Menen. Autor: Klaas Verdru
  • Menen. Autor: Klaas Verdru
  • Menen. Autor: Klaas Verdru
  • Weinfelden. Autor: Ruedi Walti
  • Weinfelden. Autor: Ruedi Walti
  • Gresham. Autor: Josh Partee
  • Gresham. Autor: Josh Partee
  • Gnadenwald. Autor: Birgit Köll
  •  Dübendorf. Autor: Rasmus Norlander
  •  Dübendorf. Autor: Rasmus Norlander

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube