Author photoMartina Gregová 22.09.2022 16:55

U nás zeleno-žltá ohavnosť, inde aktívna súčasť komunity. Policajné stanice môžu byť omnoho lepšie

Zatiaľ čo u nás sa fasády policajných staníc maľujú v zeleno-žltých farbách a interiéry policajných oddelení sú častokrát v žalostnom stave, inde vo svete vznikajú zaujímavé rekonštrukcie či úplne nové objekty policajných staníc. Za príkladmi nemusíme ísť až tak ďaleko. Len nedávno bola za Stavbu roka v rámci ocenenia Stavba Vysočiny ocenená budova Polície ČR vo Velkém Meziříčí v Česku.

Policajné oddelenie vo Velkém Meziříčí. Autor: Pavel Barták

Policajné oddelenie vo Velkém Meziříčí. Autor: Pavel Barták

Budova Polície Českej republiky vo Velkém Meziříčí sa nachádza blízko mestského centra, na mieste bývalého areálu technických služieb mesta. Objekty, ktoré sa v areáli niekedy nachádzali, boli odstránené a na ich mieste vznikla úplne nová policajná stanica. Autorom projektu je Libor Žák z Atic.Zak. Budovu sa podarilo dokončiť vlani po viac ako 4 rokoch od vypracovania projektu. Okrem toho, že nedávno stavba získala ocenenie Stavba Vysočiny, bola aj medzi dielami prihlásenými na ocenenie Česká cena za architektúru. Do užšieho výberu sa síce nedostala, ale aj tak možno hovoriť o zaujímavom a hlavne ojedinelom príklade v kategórii policajných budov. 

Zámerom návrhu bola najmä prehľadnosť a otvorenosť celého priestoru policajného oddelenia. Navrhnutá budova je kompaktným kubusom, ktorý je optimálny vzhľadom na priestorové podmienky a tiež parametre energetickej náročnosti. Novostavba objektu policajného oddelenia nadštandardne spĺňa požiadavky legislatívy na spotrebu energie. Značná časť energie je čerpaná z obnoviteľných zdrojov. 

Objekt sa nachádza na svahovitom pozemku, čo projektantom umožnilo využiť terénne podmienky pre návrh dispozície budovy. Koncepcia interiéru aj vonkajšia prevádzka vychádzajú z osadenia budovy vo svahu. Všetky časti objektu a areálu sú pre policajtov jednoducho dosiahnuteľné. Napomáha tomu aj schodisko uprostred dispozície. Verejnosť do budovy vstupuje na druhom podlaží. Na vstup nadväzujú vonkajšie plochy, ktoré boli vybavené so zámerom vytvoriť priateľské prostredie pre návštevníkov. Nachádza sa tu nielen zeleň, ale aj mestský mobiliár. 

Materiálové riešenie objektu sa vyznačuje použitím zaveseného prevetrávaného ľahkého obvodového plášťa na horných dvoch podlažiach. Ten bol zvolený v kašmírovej kovovej metalíze, ktorej teplý tón navodzuje zamatový efekt. Spodné podlažie je materiálovo odlíšené. Jednoduchú kompozíciu budovy dopĺňajú čierne kovové prístrešky, vonkajšie žalúzie a antracitové okná. Súčasťou celkového návrhu sú oporné monolitické múry s oplotením z oceľových pororoštov. Jedná sa o zhodný prvok použitý aj na prístreškoch budovy. Čo sa týka interiéru, v ňom boli zvolené liate podlahy a stierky v pastelovej šedomodrej farbe. Ide o jediný zjednocujúci prvok vo farbe, ktorá evokuje profesiu policajtov. 

Galéria

  • Policajné oddelenie vo Velkém Meziříčí. Autor: Pavel Barták
  • Policajné oddelenie vo Velkém Meziříčí. Autor: Pavel Barták
  • Policajné oddelenie vo Velkém Meziříčí. Autor: Pavel Barták
  • Policajné oddelenie vo Velkém Meziříčí. Autor: Pavel Barták
  • Policajné oddelenie vo Velkém Meziříčí. Autor: Pavel Barták
  • Sandringham. Autor: John Gollings
  • Salt. Autor: José Hévia
  • Windsore. Zdroj: Roth Sheppard Architects
  • Saint-Denis. Autor: JM Monthiers

Zaujímavé príklady policajných staníc zo sveta  

Policajné oddelenie v americkom meste Windsore pôvodne sídlilo v suteréne Windsorskej radnice. Potom, ako mesto zasiahlo tornádo, bolo nutné okrem iného vybudovať aj novú budovu policajného oddelenia. Tá sa skladá z dvoch šikmých objektov, ktoré poskytujú priestory pre dve samostatné funkcie v rámci stanice - sklad a podpora v jednej časti a kancelárie v druhej časti objektu. V mieste ich styku sa nachádza centrum policajného oddelenia. Odtiaľto je prístup do všetkých priestorov oboch budov a rozšírená chodba slúži aj ako priestor na stretávanie. Policajné oddelenie Windsore sa vďaka svojmu zaujímavému architektonickému riešeniu stalo novou ikonou a novým začiatkom pre malé vidiecke mestečko v Colorade.

 

Windsore. Zdroj: Roth Sheppard Architects

 

Uprostred bukového hája, ktorý budovu oddeľuje od neďalekej cesty, vznikla Policajná stanica mesta Salt v Španielsku. Budova zaujme najmä svojim minimalistickým vzhľadom s akcentom na hlavný vstupný priestor budovy, ktorý je obložený tmavým obkladom. Dominantnou farbou v interiéri aj  exteriéri ostáva biela, doplnená je však o drevené obklady stien a tiež výrazné čierne akcenty. Pri vytváraní príjemného vnútorného priestoru zohráva dôležitú úlohu aj dostatok denného svetla, ktoré sa do vnútorných priestorov dostáva vďaka premyslenému systému otvorených galérií.

 

Salt. Autor: José Hévia

 

V snahe uniknúť existujúcim paradigmám súčasnej podoby policajných staníc vznikla aj budova Policajnej stanice v Sandringhame v Austrálii. Autori projektu sa snažili vytvoriť skutočne verejnú komunitnú budovu. Pracovné priestory, zasadacie miestnosti, hala, zadržiavacie miestnosti a telocvičňa v rámci stanice sú sústredené okolo centrálneho átria s dostatočným osvetlením, ktoré je obložené drevom. Dominantným prvkom v interiéri sa stal organicky tvarovaný drevený strop.  

 

Sandringham. Autor: John Gollings

 

Medzi výrazné príklady v kategórii policajných stavieb patrí aj budova Mestského komisariátu vo francúzskom meste Saint-Denis, ktorá už na prvý pohľad zaujme najmä nezvyčajnými materiálmi, použitými nielen na fasáde budovy, ale aj v jej interiéri.

 

Saint-Denis. Autor: JM Monthiers

 

Väčšina budov policajných oddelení na Slovensku sa vyznačuje nielen zlým stavom fasád, vnútorných priestorov či nedostatočným vybavením, ale tiež aj ich vylúčením z urbanizmu mesta. Spomenuté príklady sa snažia vykročiť zo súčasného chápania tohto typu budov a dôraz kladú na vytvorenie policajnej stanice ako pozývajúcej, prístupnej, komunitnej budovy, ktorá sa stane súčasťou občianskej štruktúry mesta. K vyššie spomenutým návrhom z Austrálie, USA či Španielska majú naše policajné oddelenia zatiaľ ešte ďaleko, no príklad policajnej stanice v Českej republike je zaujímavým a menej finančne a prevádzkovo náročným vzorom, ktorý by mohol inšpirovať aj vývoj policajných oddelení u nás na Slovensku. Aj keď architektúru tejto stanice nemožno hodnotiť ako exkluzívnu, je rozhodne progresom v rámci navrhovania architektonicky hodnotných policajných budov.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube