Author photoMartina Gregová 06.03.2023 18:30

Namiesto demolácie srdce komunity. Modernistická plaváreň prejde radikálnou premenou

Jedinečné vnútorné priestory mestských plavární sú niečím, čo ich môže zachrániť pred demoláciou. Príklad z Chomutova ukazuje spôsob, ako možno prispôsobiť ich interiéry novým funkciám. Nezriedka zanedbané budovy sa tak môžu opäť zapojiť do mestského života.

Zdroj: BOELE Architekti

Zdroj: BOELE Architekti

Mestská plaváreň v Chomutově postavená v 80-tych rokoch 20. storočia je pre verejnosť uzavretá už od roku 2012. Komplex tak svojmu pôvodného účelu slúžil vyše 30 rokov. Od tej doby sa diskutovalo o osude tejto pre mesto významnej stavby. V hre však nebola len zmena účelu objektu, ale aj jeho úplná demolácia.  

Napokon však kompetentní rozhodli o vyhlásení architektonickej súťaže návrhov na konverziu budovy bývalej plavárne na nové komunitné centrum s multifunkčným využitím. Udialo sa tak po vyše desiatich rokoch od jej uzavretia. V polovici roka 2022, na základe vypracovanej štúdie, ktorá mala za úlohu preveriť technické, prevádzkové a programové možnosti budovy, bola architektonická súťaž konečne vyhlásená.  

Zapojilo sa do nej 13 autorských kolektívov, a to nielen z Česka, ale aj zo Švajčiarska, Veľkej Británie či Slovenska. Odborná porota nakoniec označila za víťaza české štúdio Boele, ktoré má svoju pobočku aj v Londýne. Na jeho čele stoja architekti Pavel Fajfr a Petr Šuma. 

Galéria

  • Zdroj: BOELE Architekti
  • Zdroj: BOELE Architekti
  • Zdroj: BOELE Architekti
  • Zdroj: BOELE Architekti
  • Zdroj: BOELE Architekti
  • Zdroj: BOELE Architekti
  • Zdroj: BOELE Architekti
  • Zdroj: BOELE Architekti

Návrh od českých architektov v medzinárodnej konkurencii obstál hlavne vďaka rešpektovaniu pôvodnej neskoromodernistickej architektúry. „Autori si sú dobre vedomí hodnoty objektu bývalej mestskej plavárne, avšak s citom si trúfajú k presvedčivej vnútornej prestavbe. Vzťah starého a nového je však veľmi vyvážený,” zhodnotila víťazný návrh odborná porota.  

Základný koncept konverzie spočíva v zachovaní hodnotnej architektúry, citlivom doplnení súčasných architektonických prvkov, otvorení budovy pre širokú verejnosť a tiež v znovupoužití existujúcich konštrukcií aj materiálov. Ako tvrdia architekti: „Predložený návrh knižnice v budove bývalej mestskej plavárne je príležitosťou k vzniku unikátneho objektu, ktorý rieši najväčšiu (nielen architektonickú) výzvu súčasnej doby – znovuvyužitie existujúcich hodnôt nášho historického dedičstva a minimalizáciu dopadu nových stavieb na životné prostredie.” 

Vzhľadom na to, že návrh takmer vôbec nezasahuje do pôvodnej hmoty objektu, jeho kľúčovým bodom bolo vhodné umiestnenie jednotlivých vstupov tak, aby sa budova lepšie prepojila so svojím okolím. Nové polohy vstupných priestorov budovu bývalej plavárne opäť zapájajú do mestskej štruktúry a zároveň umožňujú jej lepšie vizuálne aj fyzické prepojenie so susedným parkom.  

Jedným z hlavných zámerov autorov víťazného návrhu je aj zachovanie plaveckej haly s výhľadom na priľahlú zeleň. Návrh do tohto ikonického priestoru vstupuje s decentnou drevenou konštrukciou, ktorá v značnej miere dopomohla k vzniku knižnice s jedinečným charakterom a atmosférou. Vďaka rôznym variáciám regálov vzniknú v interiéri dodatkové miesta na čítanie, oddych či stretávanie sa.  

Okrem samotnej knižnice sú však súčasťou koncepcie aj iné priestory vzdelávacieho a kultúrneho významu. Po novom sa v objekte bude nachádzať kultúrna a prednášková sála, prezentačné miestnosti, detská herňa, výtvarné ateliéry či nahrávacie štúdio. Nový objekt tak má, vďaka širokej palete navrhovaných funkcií, šancu stať sa skutočným srdcom tejto časti mesta. „Okolo hlavného priestoru knižnice sú efektívne rozložené ďalšie doplnkové funkcie v dostatočných a rozumných proporciách. Pri vstupe sú logicky umiestnené priestory kníhkupectva a lobby,” ocenila dispozičné riešenie odborná porota.  

Odovzdanie kompletnej projektovej dokumentácie sa v súčasnosti odhaduje na rok 2024. Samotná realizácia stavby by tak mala byť odštartovaná začiatkom roku 2025 s predpokladom jej dokončenia do konca nasledujúceho roka.  

Budovy mestských plavární disponujú vďaka svojmu pôvodného účelu jedinečnými vnútornými priestormi. Práve tie môžu pri rozhodovaní o búraní takýchto objektov zohrať kľúčovú rolu. Stalo sa tak aj v prípade Mestskej plavárne v Chomutově, ktorá demolácii unikla len o vlások. Víťazný návrh, rovnako ako aj zvyšné súťažné návrhy, vyzdvihuje potenciál týchto objektov a možnosti ich opätovného zapojenia do mestskej štruktúry.  

Príklad z Chomutova je jedinečný svojim zdržanlivým prístupom k vonkajšej hmote objektu a zároveň odvážnym prístupom ku konverzii jeho vnútorných priestorov. Aj napriek tomu, že obdobné typy budov sa nachádzajú takmer v každom väčšom meste, je osud Mestskej plavárne v Chomutově stále skôr výnimočným príkladom. Či sa mesto rozhodne ísť cestou úplnej zmeny funkcie budovy (ako tomu bolo v tomto prípade) alebo sa vydá cestou zachovania pôvodného účelu objektu (ako tomu bolo napríklad pri rekonštrukcii Mestskej plavárne v Trebišove), dôležité je, aby sa tieto architektonicky zaujímavé budovy dokázali opäť stať funkčnou súčasťou miest. 

 

(BOELE, Městské Lázně Chomutov, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube