Author photoMartina Gregová 16.12.2023 19:38

Najlepší interiér je v stavbe pre kultúru. Unikátne riešenie priestorov filharmónie si vyslúžilo architektonickú cenu

Kombinácia vzdelávania a kultúry na jednom mieste je predpokladom pre zaujímavé architektonické riešenie, a to nielen budov, ale aj interiérových priestorov. Tie sú mnohokrát umením samým o sebe. Ak inštitúcia uchopí zadanie dobre a osloví kvalitného architekta, výsledkom môže byť unikátne miesto, ktoré si oprávnene vyslúži pozornosť odbornej aj laickej verejnosti.

Autor: Peter Fabo

Autor: Peter Fabo

Zveľaďovanie vnútorných priestorov Českej filharmónie v Prahe, sídliacej v slávnom Rudolfine, začalo už na prelome rokov 2018-2019. V tom čase organizácia CZECHDESIGN usporiadala architektonickú súťaž, ktorej cieľom bolo nájdenie najvhodnejšieho návrhu novej podoby predsália Dvořákovej siene v Rudolfine. Na základe výsledkov súťaže mala vzniknúť nová expozícia a dôjsť malo aj k redizajnu existujúceho obchodu so suvenírmi. Súťaž v tej dobe vyhral návrh Lenky Míkovej.

Víťazný návrh akcentoval existujúce interiérové prvky a nové funkčné náplne do priestoru dopĺňal tak, aby pôsobili harmonicky. Najvýraznejším prvkom výstavnej časti sa stali panely, pokryté zlatistým reflexným sklom. Salóniku a obchodu so suvenírmi zas dominuje centrálny stôl, ktorého mosadzný povrch zrkadlí ornamenty dlažby.

V rovnakom roku bola zároveň vyhlásená aj druhá architektonická súťaž, ktorej cieľom bolo získať návrh Edukačného centra Českej filharmónie Rudolfinum. Za najlepší napokon odborná porota označila návrh od kancelárie 0,5 Studio. Realizácia projektu prebiehala štyri roky, ukončená bola vlani. Zrekonštruovaná bola úžitková plocha 350 metrov štvorcových. Vzniknuté priestory dnes slúžia na výuku, usporadúvanie workshopov, komorných koncertov, ako aj reprezentatívny priestor pre kultúrne a vzdelávacie aktivity Českej filharmónie.

Galéria

  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo

Jedným z hlavných zámerov autorov projektu bolo nadviazať na veľkorysosť a honosnosť neorenesančnej budovy, v ktorej filhamónia roky sídli. Zároveň však bolo potrebné novovzniknuté priestory prispôsobiť novej funkčnej náplni a vytvoriť pocit modernej inštitúcie, reflektujúcej aktuálne trendy v architektúre aj vo vzdelávaní.

Pri pohľade na nové priestory edukačného centra zároveň badať snahu architektov o vytvorenie naozaj rôznorodého vnútorného prostredia. To sa pretavilo nielen do rozdelenia jednotlivých funkčných zón, ale aj do výberu farieb, materiálov či dokonca mobiliáru. Každý z riešených priestorov tak má vo výsledku úplne špecifickú atmosféru. „Rôznorodosť prostredia v jednotlivých úsekoch umožňuje ako sústredené vnímanie hudby a oznamovaných informácií, tak aj relaxáciu. Podarilo sa vytvoriť prostredie, fungujúce ako autonómny svet, ktorý reflektuje architektúru budovy, kontext českej filharmónie aj fenomén hudby," tvrdia architekti, ktorí stoja za návrhom.

Po vstupe do edukačného centra sa návštevník ocitne v šatni vybavenej tak, aby bolo možné odloženie si vecí bez pomoci obsluhy. Táto miestnosť je ladená do svetlých farieb s výnimkou podlahy, ktorá na seba strháva pozornosť výraznou červenou farbou.

Ďalším priestorom je auditórium, ktoré svojou atmosférou pripomína planetárium. Strop miestnosti totiž tvorí séria svietidiel, evokujúcich nočnú oblohu. Dominantou auditória je trojica pódií, umiestnených pod klenbami. Dôležitosť týchto častí je okrem tvaroslovia podčiarknutá aj ich výraznou farebnosťou. Zvyšok miestnosti následne zaberá flexibilné sedenie v podobe taburetov.

Súčasťou edukačného centra je aj druhé auditórium, ktoré je dostatočne priestorovo a funkčne flexibilné. Najvýraznejším prvkom tejto miestnosti je zlatý strop. Trojicu hlavných edukačných miestností uzatvára Respírium. To slúži k projekciám, oddychu a k rôznym workshopovým či iným vzdelávacím aktivitám.

Riešenie interiéru edukačného centra Českej filharmónie Rudolfinum zaujalo odbornú porotu ceny Grand Prix Architektů. Dielo totiž získalo Malú žltú kocku v kategórii Interiér. Vzhľadom na prestíž ocenenia tak možno skutočne hovoriť o jednej z najkvalitnejších realizácií interiérov, ktoré boli v uplynulom roku na území Česka dokončené.

Spôsob, akým architekti celý priestor navrhli a zároveň zakomponovali do už aj tak jedinečných priestorov historickej budovy, je v stredoeurópskych končinách naozaj jedinečný. Použitá paleta materiálov aj interiérových prvkov podčiarkuje hlavnú funkčnú náplň inštitúcie aj jej budúce smerovanie. Je preto na mieste hovoriť o tom, že podobnú pozornosť a kvalitnú architektonickú prácu by si zaslúžili aj iné vzdelávaco-kultúrne inštitúcie, ktoré aj kvôli nedostatočne vybaveným priestorom nemôžu svoju úlohu plniť tak, ako by bolo potrebné.

 

(Archiweb, GPA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube