Author photoMartina Gregová 15.11.2023 20:51

Kocky sú rozdané. Najväčšia česká architektonická súťaž ohlásila víťazov, ocenila vzorové projekty

Rôznorodosť najlepších realizácií ocenených v rámci súťaže Grand Prix Architektů 2023 svedčí o viacerých veciach. V prvom rade, kvalitnú českú architektúru možno nájsť naozaj všade. Po druhé, dobrá architektúra predovšetkým vynikajúco slúži ľuďom, preto sa neprekvapivo presadili najmä projekty verejného sektora. Napokon, nemusí ísť vždy o veľké a drahé projekty. 

Sídlo Kloboucká Lesní. Autor: BoysPlayNice

Sídlo Kloboucká Lesní. Autor: BoysPlayNice

Grand Prix Architektů alebo Národná cena za architektúru je najväčšia a najprestížnejšia česká architektonická súťaž. V roku 1993 ju založila architektka Alena Šrámková, od tej doby sa udeľuje každoročne. V roku 2023 sa do súťaže zapojilo celkovo 275 realizácií. Laureáti tohto ročníka boli vyhlásení 30.10.2023 počas slávnostného galavečera, ktorý sa konal vo Veľkej dvorane pražského Veľtržného paláca. Okrem hlavnej ceny odborná porota už tradične vyhlásila víťazné projekty v ôsmich kategóriách. Udelených bolo aj niekoľko čestných uznaní.

Hlavnú cenu GPA za rok 2023 získal projekt Sídlo Kloboucké Lesní, za návrhom ktorého stojí architektonické štúdio Mjölk. Práve sídlo lesohospodárskej firmy sa len pomerne nedávno stalo najvyššou drevostavbou na území Česka. Čo sa týka tvaru budovy, autori návrhu stavili na archetypálne tvaroslovie. Inšpiráciou pre hmotové riešenie bolo samotné krédo firmy: „Inšpirujeme sa smerom našich predkov a zároveň stále skúšame nové technológie aj možnosti.   

 

Sídlo Kloboucká Lesní. Autor: BoysPlayNice

 

V kategórii Šetrná stavba bola za najlepšie dielo označená Revitalizácia školy Českobrodská, ktorej cieľom bola premena školského objektu zo 70. rokov 20. storočia na modernú, udržateľnú a bezpečnú inštitúciu, hodnú 21. storočia. Za návrhom ocenenej realizácie stojí ateliér ECOTEN spolu s architektom Pavlom Šulcom.

V kategórii Krajinná architektúra a záhradná tvorba odborná porota za najlepšie dielo označila park na Moravskom námestí v Brne. Víťazný projekt príkladne pracuje s návrhom modrozelenej infraštruktúry a po revitalizácii sa park stal kvalitným verejným priestorom, vhodným na oddych aj usporadúvanie rôznych kultúrnych podujatí. Za návrhom revitalizácie stojí štúdio CONSEQUENCE FORMA architects. Okrem GPA toto dielo získalo aj cenu Park roku 2023.

Za najlepší urbanistický počin bola označená Lávka v Litomyšli. Objekt okrem primárnej funkcie slúži ako vyhliadka, a to pri vysokej architektonickej úrovni. Lávka navyše rieši aj jeden z kľúčových problémov, spôsobených nárastom dopravnej záťaže v meste.

 

Lávka Litomyšl. Autor: Tomáš Souček

 

Najlepší interiér za rok 2023 podľa odbornej poroty nájdeme v Prahe. Konkrétne ide o Edukační centrum České filharmonie Rudolfinum, za návrhom ktorého stojí 0,5 Studio. Snahou architektov bolo nadviazať na veľkorysosť a honosnosť neoklasicistického paláca, v ktorom edukačné centrum sídli. Vzniknuté priestory slúžia ako miesto na výučbu, workshopy a komorné koncerty, ale aj ako reprezentatívny priestor vhodný na využitie širokého spektra kultúrnych a vzdelávacích aktivít Českej filharmónie.

Malú modrú kocku za najlepšiu realizáciu v kategórii Rekonštrukcia získali hneď tri projekty - PLATO Contemporary Art v Ostrave, Obnova barokovej kaplnky sv. Václava v Prahe a rekonštrukcia Kostola Nanebevzetí panny Marie v Oseku.

 

Edukačné centrum České filharmónie Rudolfinum. Autor: Peter Fabo

 

Z novostavieb odbornú porotu zaujali až štyri diela, každé s úplne inou funkčnou náplňou. Tohtoročný výber svedčí o tom, že kvalitnú českú architektúru možno hľadať naozaj všade. Ocenený bol Bytový dom Bratislavská 51, Základňa technických služieb v Prahe - Lysolajích, Komunitný bytový dom pre seniorov Křenovice aj Vinárstvo přátelé Pavlova.

Zatiaľ čo pri udeľovaní slovenských ocenení má kategória Rodinné domy takmer vždy bohaté zastúpenie, v prípade ceny GPA sa tento rok porota rozhodla v tejto kategórii kocku neudeliť žiadnemu z prihlásených diel.

Cenu v poslednej z hlavných kategórií Architektonický design, drobná architektúra a výtvarné dielo v architektúre si odniesol česko-slovenský ateliér CHYBIK+KRISTOF, a to za projekt KVIFF.TV Park, ktorý bol súčasťou Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Modulárny pavilón bol schopný pojať až tisíc ľudí, ktorí v ňom mohli diskutovať s tvorcami, stretávať sa s hercami, prípadne ho mohli využiť ako odpočinkovú zónu.

 

KVIFF.TV Park. Autor: Alex Shoots Buildings

 

V rámci ocenenia bola udelená aj Veľká červená kocka za celoživotné dielo. Tá poputovala do rúk architektky Zdeňky Vydrovej. Čestné uznanie poroty získalo 14 diel. Medzi najznámejšie z nich patrí jednoznačne rekonštrukcia Gočárovej galérie, Montessori škôlka v Jablonci nad Nisou či Voľnočasový areál Jammertal v parku Folimanka.

 

(Grand Prix Architektů, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Sídlo Kloboucká Lesní. Autor: BoysPlayNice
  • Revitalizácia školy Českobrodská. Autor: Martin Micka
  • Park na Moravskom námestí. Zdroj: Park roku 2023
  • Lávka Litomyšl. Autor: Tomáš Souček
  • Edukačné centrum České filharmonie Rudolfinum. Autor: Peter Fabo
  • Bratislavská 51. Autor: Tomáš Slavík
  • KVIFF.TV Park. Autor: Alex Shoots Buildings
  • Gočárová galéria. Autor: Tomáš Kubelka

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube