Author photoAdrian Gubčo 11.03.2020 13:15

Na Radlinského by mohla vzniknúť komunitná záhrada

Radlinského ulica patrí k husto zastavaným uliciam v centre Bratislavy, napriek tomu tu ešte ostáva niekoľko pozemkov, vhodných pre výstavbu či transformáciu. Asi najvýraznejším je prieluka medzi novšími developmentmi Nová Mýtna a Blumental. Kým sa vyplní trvalou zástavbou, priestor by mohol byť využitý pre komunitné aktivity, čo je cieľom iniciatívy občianskeho združenia Babie leto.

Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine

Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine

Občianske združenie Babie leto sa vo svojich aktivitách sústreďuje na pomoc významným osobnostiam slovenskej kultúry, vedy či športu, ktoré sa však v pokročilom veku ocitli v tiesnivej životnej situácii. Popri podpore týchto ľudí sa snaží aj o popularizáciu ich životných príbehov a obnovu spoločenskej pamäti.

Vznik komunitnej záhrady je tak pomerne nečakaným rozšírením aktivít tohto združenia, nepochybne však príjemným. Pre svoj zámer si vybralo dnes prázdny pozemok vo vlastníctve Hlavného mesta SR a v správe mestskej časti Staré Mesto, kde ešte nebola predstavená vizía definitívnej zástavby a využitia. Dočasná intervencia v podobe centra pre širšiu lokálnu komunitu je vhodným spôsobom, ako vniesť do prehliadaného miesta život a možno vytvoriť aj niečo, na čom môže stavať budúci projekt.

Občianske združenie si nechalo vypracovať štúdiu, za ktorou stojí architektonická kancelária Endorfine. Hlavným cieľom bolo osloviť susedov, seniorov a vytvoriť priestor pre športové či oddychové aktivity v spojení s priestorom pre workshopy a podujatia. V tomto zmysle architekti navrhli priestor rozčleniť na tri časti. Hlavnou sú kontajnery s vybavenosťou, orientované do ulice, za nimi je variabilná centrálna časť a v zadnej časti pozemku má vzniknúť oddychová časť.

Kontajnerovú časť tvorí dvojica štandardných kontajnerov. Menší z nich by slúžil ako zázemie pre správu záhrady, vymedzoval vstup a na jeho streche by vznikla terasa. Kolmo naň by bol osadený o niečo väčší kontajner cez celú šírku prieluky, kde má zas vzniknúť priestor pre komunitu, stretnutia a zázemie pre podujatia. 

V strednej sekcii by mal vzniknúť priestor pre športové aktivity (petang alebo bedminton), ale aj posedenie či miesto pre letné kino. Zároveň by sa tu malo nachádzať sedenie. Povrch by mal byť vysypaný štrkom.

Nakoniec, tretia časť je zelená a využíva prirodzené stúpanie terénu. Architekti ho využili pre vytvorenie terás či platforiem určených na sedenie alebo ležanie, k využitým materiálom patrí betón, drevo, alebo jednoducho tráva. Autori predpokladajú, že postupne by tu mohla pribudnúť aj výsadba, spoločne s centrálnou časťou.

Projekt bol predložený na miestnu Komisiu pre územné plánovanie, miestny rozvoj a životné prostredie, kde mu poslanci vyjadrili podporu. Predpokladmi pre to je však oslovenie okolitých obyvateľov a ich súhlas, absencia komerčného zariadenia a dohoda, že pôjde iba o dočasný zásah – zmluva bude platiť na dva roky s možnosťou predĺženia. Mestská časť ďalej navrhla, že by do priestoru dotiahla inžinierske siete.  

Zdá sa tak, že komunitná záhrada na Radlinského má v princípe zelenú, ďalšie kroky budú závisieť od dostupnosti financií a podpory susedov, ide však o pozemok, ktorý je dnes úplne bez využitia, čo by nový návrh zmenil. Je zrejmé, že z dlhodobého hľadiska by tu mala byť zástavba – dokonca sa už hovorilo aj o tom, že by tu mohol byť mestský nájomný dom – dovtedy však ide o ideálny spôsob, ako s priestorom pracovať.

 

Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine

 

Fakt, že si občania v čoraz väčšej miere začínajú uvedomovať vzácnosť voľných pozemkov v meste a potrebu ich využitia, je mimoriadne pozitívny. Dokladom tejto zmeny v uvažovaní je rastúci počet iniciatív, ktorých cieľom je transformovať malé nevyužité či zanedbané plochy zmysluplným spôsobom, z čoho môže profitovať lokálna aj širšia komunita. Príkladom takéhoto prístupu je napríklad parčík na Škarniclovej ulici alebo „pocket park“ na Židovskej.

Štvrť Blumentál, kde má najnovší zásah vzniknúť, je zároveň ideálnym miestom, kde by daný typ intervencie mal byť vytvorený. Ide o pomerne husto zastavanú štvrť prevažne rezidenčného charakteru, hoci s významnou prímesou občianskej vybavenosti aj kancelárskych komplexov, vďaka čomu ide o jednu z mála naozaj polyfunkčných štvrtí. Stále je tu však určitý nedostatok kvalitných verejných a komunitných priestorov.

Zmeniť to nechce len OZ Babie leto, ale aj veľká časť najvýznamnejších aktérov v lokalite, siahajúcej od Kollárovho námestia po Legionársku ulicu. Predstavitelia občianskych združení, developerov alebo kultúrnych a akademických inštitúcií sa spojili v združení Blumentálska partia, ktorej cieľom je vytvoriť profesionálnu organizáciu zameranú na zvyšovanie kvality života prostredníctvom zlepšovania verejných priestranstiev, podpory susedských a komunitných aktivít a tvorbou podnetnej diskusie so snahou o lepší rozvoj štvrte.

Už v blízkej dobe by tak mohlo byť počuť o ďalších aktivitách v Blumentáli. Zásadnými partnermi však budú mestská časť a Hlavné mesto, ktoré môžu snahy podporiť konkrétnymi intervenciami a krokmi. Najvýraznejšou investíciou na tento rok bude asi oprava električkovej trate na Americkom námestí, v budúcnosti by to však mohla byť obnova Floriánskeho námestia (mimochodom, taktiež od Endorfine), vznik prestupného uzla na Americkom námestí, dokončenie rekonštrukcie Blumentálskej alebo kvalitná cyklotrasa po Radlinského (tá možno už tento rok).

Z Blumentálu sa môže stať vzorová mestská štvrť. Základy pre to má, ostáva však dokončiť „detaily“ – ako sa ale v praxi ukazuje, o také dataily v skutočnosti nejde. Na celomestskej úrovni toho bude potrebného oveľa viac.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine
  • Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine
  • Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine
  • Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine
  • Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine
  • Zdroj: Babie leto OZ / Endorfine

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube