Author photoAdrian Gubčo 22.03.2024 14:53

Moderné súdy v Bratislave vzdialeným snom. Budovy sú v zlom stave, rekonštrukcie sa odkladajú

Súdna moc je jednou z najvýraznejších reprezentácií štátnej moci vo vzťahu k občanom. V krajinách s vyspelou kultúrou to reflektujú súdne budovy, patriace k najreprezentatívnejším stavbám, príp. realizáciám, ktoré majú už vo svojej architektúre odkazovať na myšlienky spravodlivosti. Na Slovensku a v Bratislave zvlášť však chátrajú a sídlia v nevhodných priestoroch.

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Budovy súdov patria v mnohých mestách nezriedka k najreprezentatívnejším stavbám, či už ide o staršie objekty alebo novostavby. V prípade súčasných realizácií sa kladie dôraz na transparentnosť a otvorenosť, čo má odkazovať na dôveryhodnosť a spravodlivosť súdneho rozhodovania. Staršie stavby zas vyžarujú autoritu štátu.

O súdoch na Slovensku vrátane Bratislavy to neplatí. Väčšinou sídlia v nevýrazných povojnových či normalizačných budovách, ktoré pripomínajú bytové domy. V prípade Najvyššieho súdu SR zas vznikol kontroverzný komplex na Župnom námestí, ktorý brutálnym spôsobom vstúpil do historického prostredia centra mesta v podobe neefektívnej budovy po dispozičnej aj energetickej stránke. Dnes čelia mnohé objekty potrebe akútnej rekonštrukcie.

Štát si je toho vedomý, preto aj v súvislosti s reformou súdneho usporiadania malo dôjsť na obnovu viacerých budov. Potrebné financie mali prísť z externých zdrojov, konkrétne z Plánu obnovy a odolnosti. Celková alokácia mala byť na úrovni 300 miliónov eur.

Teraz ale hrozí, že tieto peniaze prepadnú. Na pondelkovej tlačovej konferencii na to upozornil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Avizoval, že preto prebiehajú intenzívne debaty o posune termínov alebo revízii plánu obnovy.

Spresnil, že ani jeden z 23 projektov obnovy súdnych budov nemožno zrealizovať v záväznom termíne. „Projekty takmer za 300 miliónov eur sme mali nájsť niekde v polovici procesu, ale po dôkladnej analýze sme zistili, že sme len na začiatku, v bode nula. Jeden musel byť pritom pre jeho netransparentnosť zrušený,“ uviedol.

Priblížil, že ide o rekonštrukciu Mestského súdu Bratislava III a Bratislava IV, ktoré sa mali presťahovať do spoločnej budovy. „V rámci analýzy procesu sme identifikovali netransparentné vyhodnocovanie stanovených kritérií a absolútne nedostatočné zapojenie zástupcov dotknutých súdov do procesu výberu takejto budovy,“ ozrejmil Susko. Meškanie podľa neho vzniklo manažérskym zlyhaním bývalého vedenia rezortu spravodlivosti. „Termíny boli už v čase schvaľovania nereálne. (...) Ďalší dôvod bol ten, že od roku 2022 sa s projektami nič neurobilo,“ skonštatoval.

Minister deklaroval, že rezort prijal viaceré opatrenia na zvrátenie súčasného stavu. Tiež, že intenzívne rokuje s úradom podpredsedu vlády pre plán obnovy. „Pokiaľ máme informácie, prebiehajú aj intenzívne rokovania medzi podpredsedom, respektíve Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou (NIKA) a Európskou komisiou, aby sme mali možnosť či už urobiť revíziu celého plánu obnovy alebo posun termínov,“ dodal.

V prípade, že sa iné podmienky vyrokovať nepodarí a Slovensko nedostane peniaze z plánu obnovy, bude podľa Suska potrebné hľadať zdroje. „Budeme musieť ísť do nejakého krízového režimu. Budeme musieť pravdepodobne vybrať najakútnejšie problémové budovy a žiadať ministerstvo financií o pomoc v tejto oblasti a pokúšať sa hľadať zdroje zo štátneho rozpočtu alebo z iných zdrojov,“ zhrnul Susko.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) deklarovala, že vo svojej funkcii urobila všetko preto, aby sa projekty mohli zrealizovať v termíne. Odmieta, že by nastavila nereálne lehoty. Upozornila, že reforma bola účinná neskôr, za čo nemohla.

Skritizovala, že Susko vystúpil s kritikou po šiestich mesiacoch od nástupu do funkcie. Pýta sa, čo za polrok urobil. „Vidím to tak, že šesť mesiacov nerobili nič. (...) Nech robia a keď budú robiť, tak to stihnú,“ skonštatovala. Susko je podľa nej ochotný obetovať projekty aj vyčlenené peniaze, len aby súdnu reformu zvrátil. Verí, že Európska komisia sa bude snažiť hľadať riešenia.

 

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Na problémy upozornil aj Najvyšší súd SR. Sudcovská rada Najvyššieho súdu (NS) SR žiada o urýchlenie rekonštrukcie sídla NS na Župnom námestí v Bratislave. Apeluje preto na ministra financií, aby čo najskôr uvoľnil finančné prostriedky na realizáciu architektonickej súťaže, ktorá je pre sudcovskú radu nevyhnutným krokom pre samotnú rekonštrukciu. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Sudcovská rada chce poukázať na nutnosť urýchlenia krokov smerujúcich k rekonštrukcii sídla Najvyššieho súdu, ako aj podporiť predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu pri prebiehajúcich rokovaniach s ministerstvom spravodlivosti a financií. Uzniesli sa na tom všetci jej členovia. „Predseda Najvyššieho súdu verí, že aj vláda Slovenskej republiky vníma urgentnú potrebu zabezpečiť pre občanov dôstojný výkon súdnictva na všetkých úrovniach, teda aj na úrovni Najvyššieho súdu, a bude pre túto zásadnú investíciu hľadať finančné krytie v štátnom rozpočte," uviedla hovorkyňa.

Rekonštrukciu podporuje aj vedenie rezortu spravodlivosti, ktoré ho považuje za najoptimálnejšie riešenie. „Vytvorenie funkčného a dôstojného sídla Najvyššieho súdu na Župnom námestí je pre predsedu Jána Šikutu maximálnou prioritou. Víta preto prístup ministra spravodlivosti Borisa Suska, jeho reálny záujem o riešenie tejto naliehavej situácie," dopĺňa Važanová.

Architektonickú súťaž má organizovať v spolupráci s Najvyšším súdom Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Preferenciou MIBu je jednoznačne budovu napriek jej problémom zachovať. Pre tento účel vypracoval analýzu, z ktorej vyplýva, že rekonštrukcia budovy je ekonomicky výhodnejšia ako novostavba. Závery štúdie skritizoval Útvar hodnoty za peniaze, ktorý upozornil, že vstupné údaje MIBu nemusia byť presné. Podľa ÚHP by sa malo uvažovať skôr o novostavbe.

Súťaž mala byť vyhlásená ešte v priebehu minulého roka. V súčasnosti nie je známe, kedy by sa mohla rozbehnúť, keďže ministerstvo financií zatiaľ na apel sudcov nereagovalo. Vo svojej štúdii MIB odhadoval, že potrebných bude 100-tisíc eur. V podmienkach súťaže bude pravdepodobne priamo určené, že architekti budú musieť budovu rekonštruovať, nie nahrádzať novostavbou, aj keby potenciálne priniesli lepšie riešenie.

 

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

V každom prípade, aktuálna situácia svedčí o tom, že do rekonštrukcie budovy Najvyššieho súdu SR je ešte veľmi ďaleko. Slovensko bude mať problém zmodernizovať čo i len štandardné súdne budovy, na ktoré má peniaze od Európskej únie. Pri projekte, ktorý musí financovať z vlastnej kasy, bude proces omnoho komplikovanejší a zdĺhavejší.

Pre objekt, ktorý bol už predtým v zlom stave a dnes je opustený a čaká na svoj ďalší osud, to je zlá správa. Cena za eventuálnu rekonštrukciu sa bude zvyšovať každým rokom, počas ktorého sa do udržiavania budovy nebude investovať. Nakoniec sa môže naozaj stať, že novostavba bude ekonomicky výhodnejšia, hoci súčasné čísla to naznačovať nemusia.

Definitívne rozhodnutie je na vláde. Tá bude o investícii rozhodovať v čase, keď sú verejné financie pod čoraz väčším tlakom a rastie zadĺženosť krajiny. Trhy, medzinárodné inštitúcie aj experti tlačia na zintenzívnenie úsporných opatrení. Za danej situácie je otázne, či sa vedenie štátu rozhodne pre finančne náročný projekt za desiatky miliónov eur, navyše v Bratislave. Rekonštrukcia Najvyššieho súdu SR nemusí byť len vzdialená - ešte stále môže byť aj úplne odmietnutá. 

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube