Author photoMartina Gregová 26.02.2023 19:02

Seriózny, nadčasový i otvorený. Najvyšší súd Holandska nastavuje latku súdnym budovám

Premyslené riešenie fasády, kvalitná paleta použitých materiálov aj niekoľko symbolických detailov. To všetko robí z budovy Najvyššieho súdu Holandska v Haagu architektonicky veľmi vydarenú realizáciu. Jej veľkou prednosťou je aj fakt, že objekt už svojim výrazom aj riešením komunikuje transparentnosť a otvorenosť.

Autor: Fernando Guerra

Autor: Fernando Guerra

Najvyšší súd Holandska bol zriadený 1. októbra 1838 a odjakživa sídli v meste Haag. Počas svojej histórie mala táto významná inštitúcia hneď niekoľko sídel. V prvých rokoch jej existencie to bol roh komplexu Binnenhof, neskôr sa presťahovala do budovy na Plein a následne dlhé roky sídlila v historickej budove Lange Voorhuot. Významný míľnik však prišiel v roku 2016, kedy sa Najvyšší súd Holandska presťahoval do úplne novej budovy na Korte Voorhout. 

Štvrť, v ktorej objekt už niekoľko rokov stojí, je miestom, na ktorom sa okrem súdu nachádza aj niekoľko ďalších významných inštitúcií. Ide o historické centrum Haagu, neďaleko známeho parku Malieveld. Sídlo Najvyššieho súdu svoju funkciu okoloidúcim pripomína najmä vďaka šiestim bronzovým sochám, ktoré odkazujú na významných právnických učencov. Ich podobizne boli pôvodne umiestnené mimo sídla inštitúcie a neskôr lemovali hlavný vstup do novej budovy. Dnes sa všetky sochy nachádzajú pozdĺž hlavnej súdnej siene. „Ich umiestnenie pred budovou sa stalo bodkou nad písmenom i. V tom momente sa celá budova zmenila,” povedali autori architektúry zo štúdia KAAN.

Podoba tejto dnes už ikonickej stavby vzišla z medzinárodnej verejnej architektonickej súťaže, ktorú v roku 2012 vyhralo konzorcium Poort van Den Haag. Za architektonickým návrhom stojí holandské štúdio KAAN Architecten. Autori návrhu sa snažili funkciu budovy zvýrazniť v jej architektonickom výraze: „Úlohou budovy je inštitucionalizovať spravodlivosť. Pýtali sme sa sami seba, či je možné, aby to súčasná architektúra dosiahla?” 

Galéria

  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra

Jedným z kľúčových momentov, dokazujúcim monumentálnosť celej budovy (celková podlažná plocha objektu je 18.000 metrov štvorcových), je riešenie jej fasády. Tá sa snaží do istej miery reflektovať farebnosť samotných sôch, čo je dôvodom toho, prečo prvé podlažie disponuje zelenými sklenenými žalúziami, ktoré pokrývajú celú fasádu orientovanú smerom na ulicu. Transparentnosť prvého podlažia má navyše symbolizovať transparentnosť celej inštitúcie a jej dostupnosť verejnosti.

Zatiaľ čo do prízemia sa denné svetlo dostáva vďaka veľkoformátovým skleneným tabuliam, miestnosti na horných podlažiach obsahujú svetlíky a úzke okenné otvory. V priebehu dňa sú tak až tri strany budovy vystavené priamemu slnku. Z tohto dôvodu bolo nutné zabezpečiť aj reguláciu tepla a svetla. Túto funkciu dnes plnia špeciálne sklenené boxy so svetelnými filtrami.  

Prvé podlažie je prístupné verejnosti. Pri vstupnej hale sa nachádzajú pojednávacie sály a tlačová miestnosť. V tejto časti budovy zároveň nájdeme aj súdne siene s kapacitou až 400 osôb. Horné podlažia boli následne vyčlenené pre kancelárie, knižnicu, reštaurácie a zasadacie miestnosti. Rozdielne funkcie jednotlivých podlaží sa zároveň pretavili aj do rôznorodých materiálov, použitých na stenách či podlahách miestností. 

Architekti v celom interiéri zvolili paletu materiálov, ktoré sú vo všeobecnosti považovaná za luxusné. Prírodný kameň v kombinácii s mramorom a dubom dodáva celej budove vážnosť, ktorú si jednoznačne zaslúži. Verejne prístupné priestory na prvom podlaží pokrýva predovšetkým svetlosivý vápenec. Súdne siene sa zas vyznačujú priesvitnými alabastrovými stenami s hnedými žilami. V horných podlažiach je zvolená paleta materiálov úplne odlišná. Výrazným prvkom celého interiéru sa stal vertikálne pruhovaný mramor Equator v kombinácii s organickým mramorom Skyline.

Krátko po svojom dokončení získala budova Najvyššieho súdu v Haagu cenu za architektúru ARC16, ktorej cieľom je podporovať udržateľnosť ako neoddeliteľnú súčasť dizajnu. Jedinečné riešenie fasády, rozsiahle použitie luxusných materiálov aj bronzové sochy umiestnené pred priečelím samotnej budovy vysielajú do sveta signál, že ide o budovu a inštitúciu, ktorá obstojí v čase. Moderná stavba, ktorá nie je len sídlom dôležitej inštitúcie, ale aj neoddeliteľnou súčasťou urbanizmu mesta, môže byť v mnohom príkladom aj pre Slovensko. To práve teraz stojí pred otázkou, ako bude v budúcnosti vyzerať sídlo Najvyššieho súdu SR.

 

(KAAN Architecten, Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube