Author photoMartina Gregová 18.01.2024 19:00

Legendárne kino sa vracia. Lumière je obnovený, prinesie komfortnejšie priestory

Požiarom poznačené priestory známej kultúrnej inštitúcie prešli rozsiahlou rekonštrukciou. Tá okrem modernizácie interiérového vybavenia zahŕňala aj návrh nového technologického a technického riešenia. Aj napriek viacerým nutným zmenám sa podarilo zachovať jedinečný genius loci miesta.

Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav

Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav

História kina Lumière sa začala písať v roku 1976. Od tej doby táto pre Bratislavu významná kultúrna inštitúcia sídli na Špitálskej ulici v Bratislave. Od roku 1991 je vo vlastníctve Slovenskej republiky a v správe ho má Slovenský filmový ústav. Priestory filmového klubu boli spočiatku prevádzkované prostredníctvom viacerých nájomcov.  

Slovenský filmový ústav sa priamym prevádzkovateľom stal až v roku 2011. V tej dobe zároveň inštitúcia dostala aj svoje súčasné pomenovanie. Dnešné Kino Lumière sa sústreďuje najmä na predstavovanie súčasnej slovenskej a európskej tvorby. Zároveň ide o prvé kino na Slovensku, ktoré získalo Cenu filmových novinárov za dramaturgiu. 

V riadnej prevádzke bolo kino naposledy ešte pred pandémiou v roku 2019, keď ho navštívilo celkovo 120-tisíc divákov. Jeho návštevnosť najprv poznačili protipandemické opatrenia. Následne v septembri 2022 priestory kina zasiahol požiar, ktorý vznikol v digitalizačnom pracovisku Slovenského filmového ústavu. Od tej doby bola inštitúcia pre verejnosť zatvorená, resp. dočasne presťahovaná do obnovenej Slovenskej národnej galérie, ktorá má vlastnú kinosálu. 

Galéria

  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav
  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav
  • Zdroj: SITA
  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav SITA
  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav
  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav
  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav
  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav
  • Zdroj: Kino Lumière / Slovenský filmový ústav

Už v dobe pred vypuknutím požiaru sa hovorilo o rekonštrukcii. Vzniknutý požiar tak mal na následnú rekonštrukciu priamy dosah. Náročným čistením prešli kreslá, podlahy, steny aj vzduchotechnické rozvody. „Čistenie a dekontamináciu objektu od agresívnych sadzí realizovala vysúťažená spoločnosť SANAC, s.r.o. od októbra do polovice decembra 2022,” približuje Marta Šuleková, riaditeľka Útvaru ekonomiky a manažmentu SFÚ. „Požiar vstúpil do už rozbehnutého verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby kina. Ponuky sa vyhodnocovali v decembri minulého roka, no samotná rekonštrukcia sa začala až o päť mesiacov neskôr, pretože jej nevyhnutnou podmienkou bolo právoplatné stavebné konanie, ktoré nariadil stavebný úrad. Stavebné povolenie sa nám podarilo získať v rekordne krátkom čase, za čo sa chceme poďakovať všetkým zainteresovaným inštitúciám, predovšetkým Mestskej časti Bratislava – Staré mesto.” 

Najviditeľnejšou zmenou v rámci rekonštrukcie je jednoznačne úprava foyer, ktorý v minulosti ešte nikdy neprešiel žiadnou renováciou väčšieho významu. Okrem modernizácie tohto priestoru boli navyše v kinosálach osadené nové obklady stien, koberce a repasované boli všetky sedačky. Z technologického hľadiska bola súčasťou rekonštrukcie výmena digitálnych projektorov, vzduchotechniky a elektriny. Po novom má každá kinosála vlastnú klimatizačnú jednotku. Dôležitou súčasťou obnovy bolo tiež užšie prepojenie kina s kaviarňou. Svoj priestor po novom získala aj predajňa Klapka.sk, ktorá sa dlhodobo zameriava na predaj filmovej literatúry a audiovizuálnych produktov. 

Autormi rekonštrukcie sú Zuzana Čižmárová a Peter Štrpka zo spoločnosti DARK BLUE, ktorí majú za sebou bohaté skúsenosti s projektami podobného typu. „Legendárne Kino Lumière dobre poznáme ako jeho pravidelní návštevníci, preto sme intenzívne vnímali jeho ducha, no súčasne i jeho stav. K projektu rekonštrukcie sme preto pristupovali s veľkým rešpektom. Hlavnou úlohou bolo zosúladiť najnovšie technologické a technické riešenia so zachovaním spiritu legendárneho kina. Snažili sme sa nájsť balans medzi aktuálnou technológiou, vrátane predstáv o komforte návštevníkov so správnou mierou nostalgie a géniom loci tejto legendárnej inštitúcie," zhodnotili architekti.  

V súčasnosti sú podľa Mária Bulka, ktorý vykonával stavebný dozor, zo strany SFÚ splnené všetky podmienky pre vydanie kolaudačného rozhodnutia. „Na základe miestneho zisťovania a vyjadrenia dotknutých orgánov sa už čaká len na rozhodnutie mestskej časti. Z našej strany sú splnené všetky podmienky dotknutých orgánov a máme od nich súhlasné stanoviská ku kolaudácii,” dodáva. 

Sprístupnenie kina bežným divákom je tak otázkou času. SFÚ avizuje, že otvorenie je naplánované ihneď po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia. „Pevne verím, že je to otázka pár dní, aby sa tak stalo. Našou ambíciou je kino hneď otvoriť, aby sa diváci mohli vrátiť do štyroch kinosál a zaplnili všetkých 354 miest," prisľúbil na štvrtkovej prehliadke priestorov Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ. Náklady spojené s rekonštrukciou sa vyšplhali na sumu 2.438.000 eur. Slovenský filmový ústav získal na rekonštrukciu prostriedky z viacerých zdrojov. Využité boli dotácie Ministerstva kultúry SR aj dotácie Audiovizuálneho fondu. Zvyšnú časť nákladov hradilo SFÚ z vlastných zdrojov.  

Otvorenie Kina Lumière prinavráti do Bratislavy jedinečný priestor, ktorý obohatí jeho kultúrny život. Bude oázou nielen pre fanúšikov filmov, ale aj mestských ľudí, hľadajúcich príjemné prostredie pre trávenie voľného času. 

 

(Kino Lumière, SFÚ, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube