Author photoMartina Gregová 25.01.2024 19:00

Kreatívne riešenie veľkého problému. Keď sa investuje do vedy, výsledkom sú mimoriadne projekty

Kým na Slovensku sú investície do vzdelávania v jednotkách miliónov veľkou udalosťou, popredné svetové univerzity neváhajú investovať desiatky až stovky miliónov eur, aby pozdvihli svoju kvalitu, konkurencieschopnosť a predpoklady pre prilákanie najtalentovanejších študentov a pracovníkov. Nezriedka to zahŕňa budovanie unikátnych nových priestorov od špičkových architektov. 

Zdroj: Dominique Perrault Architecture

Zdroj: Dominique Perrault Architecture

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) je jedna z najznámejších vedecko-technických univerzít v Európe. Sídli v švajčiarskom meste Lausanne a svoje priestory poskytuje pre výučbu, výskum aj inovácie. Momentálne túto univerzitu navštevujú študenti z viac ako 120 krajín. Okrem svojej primárnej funkcie sa inštitúcia snaží zvýšiť svoj dopad na spoločnosť, preto dlhodobo spolupracuje s inými univerzitami, strednými a základnými školami, priemyselnými firmami, hospodárskymi subjektmi aj so širokou verejnosťou.  

Vzhľadom na kvalitu vzdelávania, ktorú univerzita dlhodobo deklaruje, sa v najbližších rokoch očakáva prudký nárast jej študentov. Na základe hĺbkovej analýzy, ktorú vykonalo Predsedníctvo pre akademické záležitosti, sa zistilo, že univerzite budú v horizonte niekoľkých rokov chýbať najmä veľké prednáškové sály. Kapacitne ide o potrebu vytvoriť približne dvetisíc nových miest.

Tieto predpoklady viedli v roku 2022 k vypísaniu medzinárodnej architektonickej súťaže na rozšírenie kampusu EPFL. Do súťaže sa zapojilo 11 architektonických ateliérov, do užšieho výberu postúpilo 8 z nich. Po predložení detailnejších návrhov sa odborná porota zhodla, že najkvalitnejší návrh pochádza od francúzskej kancelárie Dominique Perrault Architecture.

Galéria

  • Zdroj: Dominique Perrault Architecture
  • Zdroj: Dominique Perrault Architecture
  • Zdroj: Dominique Perrault Architecture
  • Zdroj: Dominique Perrault Architecture
  • Zdroj: Dominique Perrault Architecture
  • Zdroj: Dominique Perrault Architecture
  • Zdroj: Dominique Perrault Architecture

Víťazný projekt zahŕňa vybudovanie úplne novej prístavby, ako aj renováciu niekoľkých existujúcich štruktúr. Cieľom je zvýšenie kapacity a zlepšenie verejne prístupných priestorov kampusu. Návrh od Dominique Perrault Architecture ako jeden z mála predložených využíva aj bývalé podzemné parkovisko, nachádzajúce sa v srdci areálu.

Po novom budú jeho priestory viac presvetlené a v budúcnosti budú slúžiť ako nové prednáškové sály. Vďaka využitiu priestorov bývalej garáže tak v kampuse pribudne ďalších približne 1,5-tisíc miest na sedenie. Materiály, ktoré budú po demolácii niektorých častí objektu tvoriť stavebný odpad, budú znova použité v iných častiach projektu. Vďaka tomu sa zníži celkový dopad stavby na životné prostredie. 

Nová budova bude podľa predstavených vizualizácií len o niečo vyššia ako existujúce objekty v jej okolí. Jej strecha má byť vo veľkej miere pokrytá zeleňou a prístupná z priľahlého námestia prostredníctvom rozľahlých pobytových schodov aj z pešej promenády, nachádzajúcej sa nad úrovňou terénu. Novovybudovaná séria cyklistických a peších chodníkov následne spojí novostavbu so zvyškom kampusu a zabezpečí tým pomerne rýchly a bezkolízny presun študentov v rámci celého areálu.  

Okrem výstavby nového objektu bude zrekonštruovaná aj budova Coupole. Kapacita existujúcich posluchární ostane zachovaná, no po novom ich doplní väčšia kaviareň a niekoľko oddychových priestorov. „Dáme nový účel podzemným priestorom, vytvoríme novú topografiu a postavíme vedľa seba rôzne architektúry, aby sme vytvorili koherentnú mestskú krajinu priamo v srdci kampusu v Lausanne," opisujú architekti z víťazného štúdia. „Nejde o výstavbu jednej budovy a potom druhej, ale o veľký architektonický súbor, ktorý sa stane novým centrom univerzitého kampusu."

Keďže väčšina budov postavených v areáli pochádza ešte z čias založenia kampusu v 70-tych rokoch minulého storočia, odborná porota v prípade víťazného návrhu ohodnotila kladne ich zachovanie, rovnako ako podporu dôležitých výhľadov na tie objekty, ktoré sú pamiatkovo chránené či funkčne dominantné. „Perraultov dizajn zapôsobil na výberovú komisiu premysleným spôsobom, akým žongloval s mnohými obmedzeniami tohto konkrétneho miesta,” konštatuje porota.  

Projekt z Lausanne vstupuje do už teraz jedinečného prostredia univerzitného kampusu a pretvára ho na základe aktuálnych kapacitných a funkčných požiadaviek. Súčasťou návrhu od svetoznámeho štúdia nie je len prosté vytvorenie nových budov alebo rekonštrukcia starších, ale aj návrh novej vrstvy mikrourbanizmu areálu, ktorej súčasťou sú verejné zelené priestranstvá, pešie a cyklistické ťahy a v neposlednom rade aj oddychové zóny. Využitie podzemného parkoviska a jeho pretvorenie na plnohodnotnú súčasť kampusu je krok, ktorý celému projektu pridáva na jedinečnosti.

Víťazný návrh pracuje s viacerými architektonickými aj urbanistickými princípmi, z ktorých každý dopomáha k vzniku moderného a kvalitného vzdelávacieho priestoru hodného 21. storočia. Špičková európska univerzita tak ešte viac zvýši predpoklady pre rast svojej úrovne. Dopomôže tak ku vzniku nových inovácií, poznatkov a ľudskému rozvoju svojich študentov a zamestnancov. To sú základné kroky pre vybudovanie úspešnej a zdravej spoločnosti. 

 

(Dominique Perrault Architecture, EPFL, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube