Author photoMartina Gregová 27.04.2023 17:00

Krajšie mesto a skvelý materiál: Zachovanie a využitie tehlových fasád je vždy dobrý nápad

Svedčí o tom aj projekt z neďalekých Katovíc, kde bola existujúca historická tehlová budova doplnená o prístavbu z rovnakého materiálu. Novovybudovaný objekt sa následne stal sídlom fakulty Sliezskej univerzity.

Autor: Jakub Certowicz

Autor: Jakub Certowicz

Budova Fakulty rozhlasu a televízie Sliezskej univerzity je jedinečným príkladom integrácie nového objektu do existujúcej historickej mestskej štruktúry. Hlavným cieľom návrhu bolo vyplnenie medzery v rámci uličnej čiary a následné rozšírenie kapacít samotnej fakulty. Konečné riešenie objektu vzišlo z architektonickej súťaže. Za víťazným návrhom stoja tri štúdiá - Grupa 5 Architekci, BAAS Arquitectura a kancelária Małeccy Biuro Projektowe. 

Pozemok, na ktorom k výstavbe došlo, zahŕňal v svojom pôvodnom stave aj historickú budovu. Tú chcel investor spočiatku zbúrať, avšak rozhodnutie o jej ponechaní sa napokon stalo kľúčovou súčasťou návrhu. Od neho sa totiž odvíjalo celkové hmotové aj materiálové riešenie dostavby. „Naším cieľom nebolo vytvorenie ikonickej štruktúry, ale doplnenie konkrétneho fragmentu mesta. Potrebovali sme analyzovať to, čo už existuje a prečo je to také výnimočné. V tomto prípade sa nová architektúra mala stať len pozadím, ktoré prirodzene dotvorí konkrétny mestský priestor,” tvrdia architekti.  

Na existujúcu mestskú štruktúru nadviazala prístavba navyše aj svojim tvarovým riešením, v rámci ktorého kopíruje pre ulicu typický tvar podkrovia. Hlavný vstup do objektu je od celej hmoty výrazne odlíšený vo svojej materialite aj vo forme zapustenia od stavebnej čiary. „Jasné spojenie medzi priestorom pri vchode do budovy a vnútorným patiom spôsobuje, že ulica sa spája s budovou a naopak. Hlavný vchod zároveň slúži ako vstupná brána, usmerňujúca návštevníkov,” opisujú projekt jeho autori. 

Galéria

  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz
  • Autor: Jakub Certowicz

Fasáda objektu od Ulice sv. Pawła je zhotovená z rovnakého muriva ako zachovaná historická budova, čo vo veľkej miere dopomohlo pri integrácii novej hmoty v rámci uličnej čiary. Pri návrhu fasády architekti zvolili systém takzvanej otvorenej keramickej mriežky, vďaka čomu budova získala jedinečný architektonický výraz. Zvolené riešenie navyše dopomáha k vizuálnemu oddeleniu interiéru od exteriéru, avšak pri zachovaní dostatočného denného svetla. Pri výstavbe boli použité najmä tehly z miestnych tovární. 

Zvolený materiál je navyše prítomný aj v interiéri samotného objektu, vďaka čomu v ňom architekti dosiahli jedinečnú atmosféru, odkazujúcu na históriu danej lokality. Navyše, svetlo prenikajúce cez tehlovú fasádu vytvára v interiéri zaujímavú hru svetla a tieňa na stenách aj podlahách miestností.  

Od ulice síce budova môže pôsobiť ako robustný a uzavretý celok, no pri vstupe do vnútra objektu možno pozorovať jeho hmotové odľahčenie. Centrum fakulty totiž tvorí rozľahlé átrium, ktoré poskytuje študentom dostatok priestorov na oddych a zároveň podporuje aj presvetlenie jednotlivých vnútorných priestorov. 

Pri pohľade z átria je fasáda tvorená najmä veľkoformátovým presklením. Výrazným prvkom sa v tejto časti stáva rozľahlé schodisko. To prepája všetky podlažia fakulty a vďaka svojej mierke sa stalo aj miestom na improvizované stretnutia študentov. V priestoroch pôvodnej budovy sa v súčasnosti nachádza knižnica. 

O jedinečnosti tohto projektu svedčí niekoľko nominácií a ocenení, ktoré budova v priebehu rokov získala. Medzi najvýznamnejšie patrí nominácia na ocenenie EU MiesAward či víťazstvo hneď v dvoch kategóriách v rámci ocenenia BrickAward. „Projekt je pôsobivou ukážkou toho, ako môže byť revitalizácia citlivá: historická budova v centre mesta ostáva strážcom minulosti a zároveň slúži novému účelu, je dokonalou kulisou pre nádejných mladých filmárov,” zdôvodnila výber víťaza odborná porota. 

Zachované tehlové fasády sa v mestskom prostredí stávajú zriedkavejším prvkom. Faktom však ostáva, že uchovanie týchto vizuálne jedinečných objektov sa takmer vždy stretáva s pozitívnymi reakciami obyvateľov miest. Ich dostavby môžu byť z architektonického hľadiska náročné, a to najmä kvôli ich jedinečnému vizuálnemu charakteru. V prípade Fakulty rozhlasu a televízie Sliezskej univerzity ale ide jednoznačne o vydarený príklad prístavby.

Architekti sa v tomto prípade rozhodli navyše jedinečnú fasádu existujúcej historickej budovy podporiť novou z rovnakého materiálu a na vysokej úrovni. Ide o príkladný postup, ktorý priniesol vznik špičkového projektu s mimoriadne pozitívnym prijatím. 

 

(Dezeen, BAAS, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube