Author photoAdrian Gubčo 17.02.2020 12:43

Konferencia Budovy A0

YIM.BA je partnerom konferencie Budovy A0, ktorá sa bude konať 27.2.2020 v priestoroch Elektrárne Piešťany. Motívom tohto ročníka je „Návrat do mesta“. Podujatie je zdrojom zaujímavých informácií, príkladov zo sveta a inšpiratívnych názorov od top architektov, progresívnych developerov aj expertov na urbanizmus a krajinárstvo. Organizátorom je Inštitút pre pasívne domy.

Zdroj: Inštitút pre pasívne domy

Zdroj: Inštitút pre pasívne domy

Podľa organizátorov, mestá sú obrovským producentom emisií skleníkových plynov, na čom sa podieľa najmä fakt, že v súčasnosti v nich žije už viac ako polovica populácie, a do konca storočia to bude takmer 70 % celkovej populácie. Inak to nie je ani na Slovensku. Mestá budú dominovať svetovej ekonomike – už dnes reprezentuje 40 svetových miest dve tretiny svetovej ekonomiky. Mestá sú budúcnosťou ľudstva.

Intenzívna urbanizácia krajiny je jedným z pôvodcov súčasnej klimatickej krízy. Dobre fungujúce budovy a kompaktné mesto však môže zároveň predstavovať účinný nástroj na jej potláčanie.

Na produkcii emisií CO2 sa ďalej významne podieľajú budovy, takmer 40 % pochádza z ich prevádzky - vykurovanie, chladenie, vetranie, príprava teplej vody, osvetlenie, to všetko závisí od fosílnych palív. No pokiaľ sa chceme s klimatickou krízou vysporiadať, musíme prestať používať fosílne palivá.

Preto je veľmi dôležité a správne stavať budovy s minimálnou spotrebou energie na prevádzku, budovy s takmer nulovou potrebou energie A0 a pasívne budovy. Zvyšok energie bude jednoduchšie pokryť obnoviteľnými zdrojmi energie.

 

Aké sú riešenia?

Vieme takéto budovy, obytné súbory a mestské štvrte navrhnúť a postaviť? Dajú sa postaviť za porovnateľnú cenu s tými, čo sa stavali doposiaľ, alebo sa bude musieť cena bytu za m2 zvýšiť?

Odborníci vravia, že stavať pasívne domy je už dnes možné za cenu porovnateľnú s doterajšou bežnou výstavbou, developeri plánujú obytné súbory, kde uplatňujú adaptačné opatrenia na zmenu klímy, zeleň, vegetačné strechy a fasády, biotopy, či dažďové záhrady.

A čo štát? Podporí túto výstavbu, alebo sa zbaví svojej povinnosti len prevzatím európskej legislatívy a zvyšok ponechá na trh, nech sa s tým vysporiada? Bude to fungovať v podmienkach stavebnej kultúry, aká panuje na Slovensku?

O tom, ale aj o ďalších témach sa bude diskutovať na konferencii Budovy A0: Naspäť do mesta, 27. 2. 2020 v Elektrárni Piešťany. Toto podujatie je "iné" vo viac ako jednom zmysle slova. Ide naozaj o to, aby sme sa už konečne začali konať.

 

Program konferencie a prihlášku nájdete na tomto odkaze

 

Konferencia v mnohom nadväzuje na nedávnu iniciatívu britských architektov Architects Declare, na Slovensku Manifest 2020 o vplyve stavebníctva na životné prostredie, ktorou sa poprední architekti a aktéri v sektore vyslovili za zásadnú zmenu vo výstavbe s ohľadom na klimatickú krízu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube