Author photoAndrej Sárközi 07.12.2022 14:13

Konečne dostupné bývanie? Vláda ohlasuje významný pokrok

Veľkým problémom nielen Bratislavy je nízka dostupnosť bývania. Na Slovensku žijú ľudia v rodičovských bytoch v priemere najdlhšie v Európskej únii a zaostávame aj v počete bytov na tisíc obyvateľov. Riešením má byť nájomné bývanie, o ktorom v polsednom období hovorí nielen Hlavné mesto, ale aj štát. Ten oznamuje, že sa má situácia onedlho radikálne zlepšiť.

Park City Living. Zdroj: Alizé Property / EIA

Park City Living. Zdroj: Alizé Property / EIA

Slovenská vláda dnes odsúhlasila pilotné zmluvy s investormi BWSG a Kooperatíva na zabezpečenie 9.000 nájomných bytov v hodnote približne 1,5 miliardy eur. Na spoločnej tlačovej konferencii počas rokovania vlády o tom informoval predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Bolo treba ustanoviť agentúru, bolo treba nájsť investorov a bolo treba s nimi podpísať takýto kontrakt," priblížil Kollár postup vlády po schválení príslušnej legislatívy. Možnosť nájomného bývania je podľa šéfa parlamentu v súčasnosti vzhľadom na rast cien nehnuteľností a úrokových sadzieb na hypotékach ešte dôležitejšia ako v uplynulom období. 

Vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) pripomenul, že tento typ výstavby bytov nezaťažuje štátny rozpočet a štát v ňom vystupuje výlučne ako regulátor. Podľa Holého ide o pilotné zmluvy, po ktorých budú koncom januára alebo začiatkom februára nasledovať ďalšie. Dodal, že do Vianoc by mala byť spustená webová stránka, na ktorej si záujemcovia môžu zistiť, či vyhovujú podmienkam pre pridelenie nájomného bytu. Pre každý samosprávny kraj a pre každý zo štyroch typov bytov sú stanovené iné podmienky. 

Nájomné byty budú určené na celoživotné bývanie a po prvých piatich rokoch by sa mala nájomná zmluva na dobu určitú zmeniť na dobu neurčitú. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), bol do kritérií na výber nájomníkov zahrnutý aj sociálny aspekt, aby niektoré kategórie rodín neboli vyradené. Zároveň bude časť bytov vyhradených pre vybrané skupiny ľudí, napríklad pre učiteľov. 

Z deviatich tisícov pripravovaných bytov sa má významná časť realizovať aj v Bratislave - resp. pri Bratislave. Kollár sa už dávnejšie nechal počuť, že pri hlavnom meste by malo vzniknúť satelitné mestečko s 20-tisíc nájomnými bytmi, ktoré je vo vysokom štádiu prípravy. Z viacerých náznakov sa zdá, že by mohlo ísť o projekt Park City Triblavina, ktorý pripravuje spoločnosť Starland Holding. Ide o najväčší suburbanizačný projekt nielen v histórii Bratislavy, ale aj celej krajiny. Len v prvej etape sa plánuje vznik takmer tritisíc bytov, čo ovplyvní život v celej metropole. 

Starland Holding je už roky médiami označovaná za kontroverznú firmu kvôli nejasnému vlastníckemu pozadiu, možným prepojeniam s politickými špičkami a zmenami v plánoch Národnej diaľničnej spoločnosti, ktoré zvýšili hodnotu pozemkov spoločnosti. Tie sa nachádzajú najmä v priestore medzi Čiernou Vodou a diaľnicou D1. Firma má, podľa zistení portálu Aktuality.sk, taktiež blízke vzťahy s finančnou skupinou J&T.

Firme Starland Holding mimoriadne pomohla výstavba diaľničnej križovatky Triblavina, čím získala priame napojenie na plochy vo svojom vlastníctve. Na nich naplánovala rezidenčno-komerčnú zónu s bývaním, retailom, logistikou a kanceláriami. Logistická zóna sa už buduje, čoskoro by sa mohla spustiť aj spomenutá prvá rezidenčná etapa.

Problémy Bratislavy s dostupnosťou bývania sú všeobecne známym faktom. Mesto nedokáže napriek snahám zabezpečiť prísun nových bytov v adekvátnych množstvách - aj v najlepšom prípade sa budú ročné prírastky pohybovať v stovkách a nie tisícoch potrebných jednotiek. Do riešenia preto vstúpil štát. Avizovaný vstup investorov znie na prvý pohľad ako dobrá správa. Okrem počtu nových bytov však treba hovoriť aj o ich kvalite, kvalite domov, urbanistických vzťahoch, architektúre alebo o správe nových nehnuteľností. Inak sa z vytúženého riešenia stane nočná mora. 

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube