Author photoAdrian Gubčo 20.09.2019 10:30

JTRE vstupuje do projektu Nové Vajnory

Projekt výstavby mestskej štvrte Nové Vajnory predstavuje jeden z najväčších pripravovaných zámerov v Bratislave, zároveň však aj k najviac odkladaným. O pláne zastavať plochu niekdajšieho vajnorského letiska sa hovorí už roky, teraz sa však realizácia výrazne priblížila – do projektu totiž ako partner vstúpil developer J&T Real Estate, ktorý bude zónu rozvíjať s pôvodným majiteľom Nordic Investors.

Územie, kde má projekt vzniknúť. Zdroj: Google Maps

Územie, kde má projekt vzniknúť. Zdroj: Google Maps

Plány obidvoch investorov zahŕňajú prestavbu územia, no so zachovaním zelených plôch určených na rekreáciu a odpočinok. Kľúčovou by však mala byť výstavba nízkopodlažných bytových domov spolu s ostatnými funkciami ako administratíva, obchod či služby. Jadrom územia bude pravdepodobne novovybudované centrálne jazero, ktorémá pomôcť odvodniť často zatápané časti Vajnôr. Celková výmera pozemkov je približne 85 hektárov.

JTRE do projektu vstúpilo po štyroch rokoch prípravy zo strany pôvodného investora. „Nové Vajnory pre nás predstavujú projekt s dlhodobým potenciálom. Veríme, že pri zodpovednom prístupe k riešeniu všetkých podstatných záležitostí pre lokálnu komunitu ako aj rozvoj Bratislavy ako takej, tento projekt ponúkne v budúcnosti veľmi príjemné prostredie na bývanie, prácu a voľnočasové aktivity,“ hovorí Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Vstup silného developera je pre Nordic Investors mimoriadna vzpruha a niečo, čo mimoriadne zvýšilo šancu na realizáciu. Pre JTRE je na druhej strane výhodné, že pôvodný investor už má scelené pozemky a podľa všetkého aj pripravené základné rámce zámeru.

„Na projekte Nové Vajnory sme odviedli veľa práce počínajúc právnou konsolidáciou až po spracovanie komplexného projektu. Pre vstup JTRE do projektu sme sa rozhodli vďaka ich zodpovednému prístupu k projektom ako aj veľmi skúsenému domácemu tímu. V neposlednom rade získame kapitál pre naše ďalšie ambiciózne projekty,“ vysvetľuje majoritný akcionár Nordic Investors Tomáš Otruba.

Developeri zatiaľ neoznámili, aký bude ďalší postup, ani nepredstavili víziu projektu. Každopádne, je zrejmé, že na severovýchode Bratislavy vznikne nová mestská štvrť.

 

Navrhované nové jazero, ktoré má byť súčasťou developmentu. Zdroj: Nordic Investors

 

Zástavba plochy vajnorského letiska je u časti verejnosti vnímaná kontroverzne, pričom obavy sa týkajú predovšetkým zástavby relatívne zeleného územia a zvýšenia dopravnej záťaže. Tá je vo Vajnoroch vnímaná obzvlášť kriticky, keďže mestská časť je zaťažená dopravou z predmestských obcí a štvrtí, najmä Čiernej vody.

Nateraz nemožno povedať, ako developeri na tieto výzvy zareagujú, výstavba celej novej štvrte je ale každopádne šancou, ako vytvoriť naozaj kvalitnú mestskú štruktúru, spĺňajúcu súčasné aj budúce nároky na výstavbu urbanistických celkov. K tým patrí orientácia na pešiu či cyklistickú dopravu, vhodná mierka, miešanie funkcií, adekvátne hustá štruktúra, aby dokázala podporiť prevádzku verejnej dopravy, integrované ekologické riešenia a vhodná štruktúra bytov tak, aby tu boli zastúpené rozličné sociálne skupiny.

Či je toho JTRE schopné, je otázne. Projekt takéhoto rozsahu developer zatiaľ nebudoval, najviac sa mu veľkosťou aj konceptom pravdepodobne približujú Ovocné Sady v Trnávke, ktoré sú však, podľa prezentovaných materiálov, naozaj mimoriadne slabé a kopírujú prežité modernistické urbanistické myšlienky. Tam sa však developer netají, že ide o maximálne dostupné bývanie, kým v Nových Vajnoroch je očakávaný o niečo vyšší štandard.

Investorov bude čakať aj otázka riešenia dopravnej dostupnosti, keďže v súčasnosti je spojenie s centrom mesta inak ako autom pomerne komplikované. Potenciál však predstavuje blízka železnica, ktorá by bola schopná zabezpečiť dostupnosť centra v relatívne krátkom čase, teoreticky aj predĺžená električová trať Vajnorskej radiály. JTRE avizuje, že sa plánuje podieľať na realizácii inej trate, pre ktorú dodáva podklady, podobným smerom by sa mohlo ísť aj tu.

Vajnory čaká v blízkej dobe veľká zmena, ktorá urobí z mierne odlúčenej „dediny v meste“ aktívnu súčasť metropoly, so zvyškom mesta priamo stavebne prepojenú. V princípe ide o výstavbu na greenfielde (oficiálne však možno bývalý dopravný priestor označiť ako brownfield), čo nie je ideálna forma rozvoja mesta, ak už je však nutná, treba to vyvážiť skutočne kvalitným riešením.

Pre JTRE ide zároveň o skvelú šancu, ako si zvýšiť renomé, ktoré nemožno merať len počtom predaných bytov, ale aj splnením vysokých kvalitatívnych nárokov na jednotlivé projekty. A to sa zatiaľ tomuto asi najaktívnejšiemu bratislavskému developerovi darí len niekedy, čo rozhodne nie je dobrá vizitka.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube