Author photoMartina Gregová 10.08.2023 20:47

Hladová dolina, kvalitná architektúra a kultúra. Výnimočný projekt ukazuje, ako budovať lepšie miesto pre život

Podľa tradičného vnímania je kultúra a dôraz na kvalitnú architektúru doménou bohatých miest a spoločností. V skutočnosti ale ide o základ pre rozvoj komunity. Svedčí o tom aj príklad zo španielskeho mestečka Brea do Aragón, kde výstavba kultúrnej inštitúcie zožala obrovský úspech. Kvalitná architektúra a program pritom lákajú dokonca obyvateľov okolitých obcí.

Autor: Alejandro Gómez Vives

Autor: Alejandro Gómez Vives

Oblasť, známa ako „prázdne Španielsko", je charakteristická nedostatočnou infraštruktúrou, slabou občianskou vybavenosťou a nepostačujúcim množstvom pracovným miest. Keďže sa väčšina obyvateľstva Španielska sústreďuje na pobreží a vo väčších vnútrozemských mestách, značná časť krajiny bojuje s vysokým stupňom vyľudňovania.  

Práve v tejto oblasti sa nachádza aj mestečko Brea de Aragón. S ohľadom na jeho polohu bolo prekvapením, že práve tu vznikol projekt rekonštrukcie starej obuvníckej dielne, ku ktorej v minulosti prislúchali aj skladové priestory, na nové kultúrne centrum. Vzhľadom na to, že toto remeslo postupne upadá, budova bola roky takmer nevyužívaná.

Vďaka rekonštrukcii, za ktorou stojí štúdio Radiz Arquitectura, sa v objekte v súčasnosti nachádza divadlo a kino. Nové kultúrne inštitúcie zaberajú podlažnú plochu len necelých 500 metrov štvorcových. Svoje priestory však ponúkajú mnohým hudobným či tanečným skupinám, ktoré sem dochádzajú z okolitých oblastí. Návštevníci si sem takisto môžu prísť pozrieť aj filmové premietanie či školské predstavenia. 

Galéria

  • Autor: Alejandro Gómez Vives
  • Autor: Alejandro Gómez Vives
  • Autor: Alejandro Gómez Vives
  • Autor: Alejandro Gómez Vives
  • Autor: Alejandro Gómez Vives
  • Autor: Alejandro Gómez Vives

Projekt je výborným príkladom toho, ako možno spojiť použitie moderných prvkov s tradičnými. Počas rekonštrukcie boli odhalené viaceré stavebné prvky, ktoré sa roky skrývali pod nánosmi predošlých stavebných zásahov. Obnovené boli napríklad tradičné tehlové steny či drevené krovy, ktoré sa po novom stali dominantou nových vnútorných priestorov.  

Na bývalú dielňu následne nadviazala novostavba, ktorej fasáda bola navrhnutá v kontraste so zachovanou časťou novej kultúrnej inštitúcie. Novotvar sa od historickej budovy líši po stránke hmotovej aj materiálovej. Prísna geometria tejto časti, vrúbkované keramické dielce na fasáde, s textúrou orientovanou do dvoch smerov, aj návrh vnútorných priestorov dáva jasne najavo, že v tomto malom mestečku vznikla jedinečná a moderná kultúrna inštitúcia.  

Čo sa týka interiérov, architekti stavili na ich minimalistické poňatie. S cieľom opticky zväčšiť jednotlivé priestory bola v ich značnej časti použitá prevažne biela farba. Aj vďaka tomu sa podarilo upriamiť pozornosť návštevníkov na stavebné či interiérové prvky, ktoré sú v daných miestnostiach najpodstatnejšie. V prípade hlavnej sály sú to miesta na sedenie a samozrejme aj zrekonštruovaný drevený krov. Vďaka bielej farbe, ktorá sa nachádza na stenách, stropoch aj na časti nábytku, v interiéri vyniknú aj odhalené tehlové steny. „Návrh vnútorných priestorov je založený na konštruktívnej úprimnosti. Snažili sme sa o to, aby zachované prvky ako sú krovy či steny vo výsledku tvorili s novými prvkami harmonický celok,” opisujú hlavný zámer architekti z Radiz Arquitectura. 

Hlavný priestor je cez deň presvetlený skrz veľké okenné otvory, ktoré ho lemujú po troch stranách. V čase priemietania je možnosť tieto okenné otvory zatemniť pomocou black-outových závesov. Dodatočné umelé osvetlenie bolo zároveň pridané na strop miestnosti. Pravidelný raster strešných svietidiel reaguje na rozloženie samotného krovu a vytvára tak zaujímavý detail. 

Z hľadiska dispozície sú hlavné priestory, slúžiace na kultúrne účely, umiestnené v historickej časti budovy, a to najmä vďaka jej voľnej dispozícii, ktorá pochádza ešte z čias, keď v budove sídlila obuvnícka dielňa. V novej časti sa zas nachádzajú doplnkové priestory ako toalety, vstupná hala, komunikačné priestory aj malý bar. 

Výstavba kultúrnych inštitúcií v menších mestách je stále tak trochu výzvou. V oblastiach s nedostatočne rozvinutou infraštruktúrou, s minimom občianskej vybavenosti a s nutnosťou dochádzať za prácou sa môže zdať vybudovanie objektu s takouto funkciou nepodstatné. Problémy sa často objavujú aj po stránke financovania. V tomto prípade výstavbu a rekonštrukciu objektu bývalej obuvníckej dielne podporila miestna nadácia, fungujúca nezávisle od miestnej samosprávy.  

Projekt zo španielskeho mesta Brea bol dostavaný pred takmer dvoma rokmi. Dnes sa teší veľkej obľube. Nenavštevujú ho totiž nielen miestni, ale aj obyvatelia okolitých menších obcí či dokonca vzdialenejších miest. Investícia do tejto inštitúcie sa tak nadácii, podporujúcej jej výstavbu, z dlhodobého horizontu skutočne vyplatila.

 

(Radiz Arquitectura, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube