Author photoAndrej Sárközi 26.02.2023 14:07

Dôležitý projekt pre milovníkov Bratislavy: Známe vydavateľstvo pripravuje na Jaskovom rade polyfunkčný objekt

Jaskový rad doplní nový polyfunkčný objekt, ktorého zámer pochádza ešte z roku 2018. Na ulici, tiahnúcej sa od Pražskej po Podkolibskú, vznikne priestor knižného vydavateľstva spoločne s funkciou apartmánového ubytovania. Projekt teraz zaznamenal ďalší postup.

Zdroj: Google StreetView

Zdroj: Google StreetView

Úzka ulica popri rodinných domoch a železničnej trati v susedstve areálu Hlavnej stanice patrí k relatívne frekventovaným, minimálne s ohľadom na jej šírku. Komunikácia vyúsťuje na Stromovej ulici, kde je možné napojiť sa na Pražskú ulicu, na druhej strane zase vychádza na Podkolibskej ulici. Mnohí vodiči ju tak využívajú, keď chcú obísť rušnú Šancovú, nezriedka zaťaženú zápchami. Názov Jaskový rad je odvodený od železničného tunela, nad ktorým sa táto komunikácia tiahne. Jask je totiž archaickým názvom pre tunel. 

Lokalita je typická poväčšine obdĺžnikovými pozemkami vo svahovitom teréne. Na jednej z takýchto parciel, v blízkosti podjazdu na Žabotovej, vznikne nový objekt s názvom Polyfunkčný objekt s apartmánmi. Development získal súhlasné záväzné stanovisko od Hlavného mesta ešte v roku 2019, pričom projektová dokumentácia bola spracovaná ešte o rok skôr. Príslušný stavebný úrad v Novom Meste vydal na projekt územné rozhodnutie o umiestnení stavby v októbri roku 2021, v januári tohto roka bolo oznámené začatie stavebného konania. Investorom je Albert Marenčin, známy vydavateľ kníh o Bratislave a syn slovenského spisovateľa, básnika, prozaika či prekľadateľa Alberta Marenčina. 

Navrhovaný zámer sa bude nachádzať v prednej časti pozemku, pričom stavba bude vizuálne zarovnaná s čelnými fasádami susedných domov. Objekt je naplánovaný na ľavej strane parcely (pri pohľade z Jaskového radu) tak, aby vznikol na pravej strane priechod k existujúcemu rodinnému domu, nachádzajúcom sa v zadnej časti pozemku. Podľa záväzného stanoviska mesta je celková plocha pozemku 1.126 metrov štvorcových, pričom celková zastavaná plocha polyfunkčného objektu bude 176,41 metrov štvorcových.

Novostavba bude disponovať tromi nadzemnými podlažiami a jedným podzemným. Projekt bude riešiť dve funkcie – reprezentatívneho priestoru knižného vydavateľstva a funkciu apartmánového ubytovania. Ubytovacia časť bude mať pri vstupe umiestnený intercom pre vstup k apartmánom, pre informácie o ubytovaní alebo parkovaní. Na prvom nadzemnom podlaží sa bude nachádzať priestor pre upratovaciu službu apartmánov, o podlažie vyššie bude umiestnená recepcia-kancelária, jedno jednoizbové štúdio a jeden dvojizbový apartmán. Na treťom nadzemnom podlaží sú navrhnuté dva dvojizbové apartmány. Celkovo sú tak v objekte tri apartmány s loggiami a balkónmi a jedno štúdio s balkónom.

V priestoroch vydavateľstva bude umiestnená stála expozícia produktov a budú sa tu konať jednania s partnermi alebo jednania o tituloch s autormi, distribútormi alebo tlačiarmi. V zadnej časti budú umiestnené police s aktuálnymi titulmi. Časť priestorov sa využije na dočasné umiestnenie aktuálnej produkcie. Požiadavka vydavateľa bola, aby miesto s knihami bolo bez slnečného svetla, ktoré negatívne vplýva na stálosť tlače. Tento priestor je tak navrhnutý bez okien.

Pred polyfunkčným objektom budú chodníky so spevnenými plochami a parkoviskom pre štyri osobné autá, z toho jedno pre jednu osobu so zdravotným znevýhodnením. V zadnej časti pozemkov bude vybudované parkovisko pre päť osobných automobilov s prístupom z Matúškovej ulice. Z Jaskového radu je navrhnutý vstup do apartmánovej časti aj vstup do vydavateľstva.

Na mieste plánovanej výstavby je aktuálne umiestnená garáž, ktorú plánuje investor pred realizáciou objektu odstrániť na základe povolenia z roku 2020. Vyrúbané budú tiež stromy a dreviny, na ktorých výrub je vydané rozhodnutie z rovnakého roku. 

Projekt vznikne v pravej časti snímy. Zdroj: Google StreetView

Architektom tohto projektu je M.S. Ateliér. Projektová, inžinierska a konzultačná spoločnosť má vo svojom portfóliu projekty priemyselných stavieb, polyfunkčných objektov alebo rodinných domov. Projektovú dokumentáciu na projekt polyfunkčného domu na Jaskovom rade vypracoval Ľuboš Michalička z uvedenej kancelárie, architektúra objektu však nateraz známa nie je. Dokumentácia uvádza len plochú strechu a obdĺžnikový pôdorysný tvar objektu s ustúpeným posledným podlažím. 

Termíny výstavby ešte v tejto chvíli známe nie sú. Ak však nenastanú žiadne mimoriadne zdržania a investor začne stavať okamžite po vydaní povolení, projekt by mohol byť dokončený v priebehu roka 2025. 

Projekt dotvorí postupne sa zahusťujúce prostredie v okolí Jaskového radu. Jednotliví majitelia vypĺňajú nezastavané parcely, rekonštruujú existujúce domy alebo ich nahrádzajú novými. Využívajú pritom dostupnosť centra mesta a svahovitý terén, garantujúci výhľady a atraktivitu z hľadiska bývania. V tomto prípade investor spojil viacero vecí dokopy - vytvorí nové priestory pre známe vydavateľstvo a vybuduje apartmány, ktoré majú v tomto území v susedstve železničnej stanice veľký potenciál. Dom navyše dorovná zástavbu v okolí. 

V budúcnosti sa bude v okolí ešte nepochybne stavať. Na Matúškovej sa napríklad pripravuje vznik projektov Matúškova Residence a Rezidencie Matúškova. Na viacerých parcelách sa realizujú nadštandardné bytové domy a vily. Západný okraj Jaskového radu by zas mal doplniť bytový dom Jaskáč. Vzniknúť má na mieste objektu, v minulosti využívaného ako hudobný klub Intergalaktická obluda. Objekt bude disponovať ôsmimi nadzemnými podlažiami a do územia prinesie 32 bytov.

Najväčšou budúcou zmenou v lokalite - ale aktuálne aj najmenej reálnou - je prípadný vznik Severnej tangenty, významnej cestnej komunikácie, ktorá prepojí Pioniersku a Pražskú ulicu tunelom pod Jaskovým radom. O čosi reálnejšia je komplexná modernizácia Hlavnej, ktorá je podľa Hlavného mesta v štádiu intenzívnych príprav. Kým príde k realizácii týchto veľkých projektov, obyvatelia lokality by nepochybne uvítali aj obnovu verejných priestorov, predovšetkým chodníkov, spolu s vozovkami. V tomto smere totiž táto časť Bratislavy vôbec nepripomína lukratívnu časť mesta, ktorou by inak mala byť. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Google StreetView
  • Zdroj: Google StreetView

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube