Author photoAdrian Gubčo 12.12.2017 08:30

Developeri stiahli žiadosti o významné investície - Čo ďalej?

Včera dvaja najväčší bratislavskí developeri, J&T Real Estate (JTRE) a HB Reavis, oznámili, že sťahujú svoje žiadosti o udelenie Štatútu o významnej investícii. Ide o reakciu na mohutnú debatu, ktorá sa v posledných dňoch rozpútala, hoci vzhľadom na to, že sa témy chytili politici, racionálne argumenty ustúpili na oboch stranách sporu.

Zdroj: J&T Real Estate

Zdroj: J&T Real Estate

Na úvod treba povedať, že rozhodnutie developerov je správne. Oba projekty, Spojená Bratislava aj Nové Nivy – Smart City, neboli dostatočne pripravené, predovšetkým s ohľadom na zapojenie verejnosti do procesu ich tvorby. Dva zámery, ktoré budú znamenať pre rastúci bratislavský downtown prílev tisícok nových obyvateľov či zamestnancov a navždy metropolu zmenia, by mali byť niečím, čo bude dôkladne a do posledného detailu predstavené širokému publiku tak, aby mohlo toto prispieť k ich skvalitneniu a lepšiemu zapojeniu do života mesta. To by znamenalo nielen silnejšie včlenenie nového centra, ktoré sa stane skutočným jadrom bratislavského života, ale aj vytlačenie niektorých poloprávd a argumentov, ktoré sú šírené do veľkej miery účelovo.

 

Mýty a legendy o význame Štatútu

Keby diskusia prebiehala od začiatku konštruktívne a racionálne, mohlo by sa predísť viacerým nezmyslom – napríklad že dôvodom o žiadosť o udelenie Štatútu je snaha vyvlastňovať pozemky súkromných vlastníkov, že mesto a mestské časti prídu o obrovské peniaze, ak sa nezaplatí poplatok za rozvoj, že udelenie Štatútu znamená obídenie environmentálnych posudzovaní a územných a stavebných konaní a podobne.

Rovnakým nezmyslom je tvrdenie, že Štatút by bol nedemokratickým prostriedkom a využíva sa len „v diktatúrach“, čo tvrdia ľudia, ktorí zrejme nepoznajú politiky zamerané na transformáciu brownfieldov vo Veľkej Británii či vo Francúzsku. Namiesto toho by sa mohla upriamiť pozornosť na skutočné problémy a príčiny hľadania iných riešení – predovšetkým viaznúce posudzovanie investičných zámerov, ktoré patrí na Slovensku k najdlhším v EÚ (horšie sú na tom azda už len v Česku), či na hlavu postavené dopravno-kapacitné posudzovanie investičných zámerov s parkovacími normami, čo má za následok, že Bratislava je na pokraji totálneho dopravného kolapsu a nové centrum situáciu v súčasnom stave len zhorší. Treba aj povedať, že keby mesto už pri dnešných bežných nástrojoch fungovalo tak ako malo, k žiadnym žiadostiam o udelenie Štatútu by zrejme nedošlo.

 

Čo na to Bratislava?

V celej debate zároveň absolútne chýbalo slovo toho najkľúčovejšieho hráča – Bratislava - hlavné mesto SR. Prakticky počas celej dĺžky trvania sporu nezaznelo jediné jasnejšie stanovisko tak ku štatútu, ako aj k jednotlivým projektom, ba dokonca ani k samotnej transformácii a vzniku nového centra mesta. Dôsledkom toho sú zaostávajúce územné plány, neexistujúca dopravná stratégia, pomalé posudzovanie jednotlivých projektov a fragmentovanosť rozvoja celej zóny.

Mesto nevytvorilo žiadnu platformu pre diskusiu ani potom, ako sa oba zámery prevalili, nijakým spôsobom nevystavilo zámery kritickej a (predovšetkým) verejnej debate, neodpovedalo na otázku, čo si v území predstavuje a čo by považovalo za vhodné pre verejnosť, a nakoniec ponechalo tému na spracovanie len developerom a niekoľko aktivistom a lokálnym politikom, vďaka čomu verejnosť ani nemohla získať úplne objektívne informácie, keďže obe strany si logicky sledovali vlastné ciele.

 

Ideálny postup

Čo teda ďalej? Niekoľko návrhov by bolo: Mesto Bratislava by sa konečne malo začať zodpovedne zaoberať svojim rozvojom a poveriť tím odborne zdatných ľudí, aby sa venoval komunikácii s developermi. Malo s investormi otvorene a za účasti širokého odborného publika aj hlasov verejnosti sadnúť za spoločný stôl a hľadať spôsoby, ako developerom pomôcť výmenou za pozitívne výhody pre Bratislavu. Developeri by mali naštartovať v spolupráci s verejnou sférou intenzívny participačný proces (hoci treba pripomenúť, že verejnosť nemôže participovať všetko – môže však prispieť k lepšiemu obsahu), pričom by závery procesu aj zapracovali do finálneho riešenia projektov. Aktivisti by sa mali zmieriť s tým, že transformácia Bratislavy na modernú metropolu je nevyhnutná (vrátane vzniku „Manhattanu“) a stáť jej v ceste je nezmysel a rozliční kandidáti by mali prestať tému zneužívať pre svoje osobné zviditeľnenie sa. No a nakoniec, isté vyššie šarže by mali nechať rozvoj mesta na odborníkov a obyvateľov namiesto plamenných a patetických prejavov.

Udelenie Štatútu by mohlo byť pre Bratislavu veľkou šancou, ako ju rýchlejšie posunúť dopredu, spôsob, ako z nového centra urobiť skutočnú pýchu metropoly, a úplne normálna forma podpory niečoho, čo má národohospodársky význam. Bolo by chybou ho apriori odmietnuť a nehľadať cesty, ako vybudovať niečo prospešné nielen pre developerov, ale aj všetkých obyvateľov a návštevníkov Bratislavy. Lebo tento cieľ nie je nereálny, len treba začať pristupovať k rozvoju zodpovedne a bez strachu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Spojená Bratislava. Zdroj: J&T Real Estate
  • Spojená Bratislava - Eurovea II. Zdroj: J&T Real Estate
  • Nové Nivy. Zdroj: HB Reavis

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube