Author photoAdrian Gubčo 01.12.2017 08:00

Vláda rozhodne o významných investíciách

Čoskoro, 13. decembra, by mala vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Bratislave rozhodnúť o udelení Štatútu významnej investície. To sa týka dvoch zámerov, Spojená Bratislava od J&T Real Estate (JTRE) a Nové Nivy - Smart City od HB Reavis.

Zdroj: J&T Real Estate

Zdroj: J&T Real Estate

V rámci zámeru Spojená Bratislava sú naplánované investície vo výške viac ako jednu miliardu eur, ktoré by mal developer preinvestovať do roku 2027. Do zámeru sú zapojené projekty ako Eurovea IINové Lido, Versus (nová administratíva na mieste tlačiarne), Triangel I a II, či Klingerka I a II. Okrem tisícok bytov a desaťtisícov štvorcových metrov kancelárskych a obchodných priestorov by mala vzniknúť aj nová električková trať z Nového Lida cez Euroveu a po Košickej ulici a peší most medzi Euroveou a Novým Lidom.

Nové Nivy, alebo Smart City, tiež predstavujú podobne vysokú investíciu, v rámci ktorých vzniknú predovšetkým nové kancelárske priestory v niekoľkých výškových budovách, nová autobusová stanica, nákupné centrum či parkovacie kapacity. Vo verejnom záujme pripravuje developer realizáciu Nadzemnej elektrickej dráhy (NED) medzi Petržalkou a novou autobousovou stanicou (Stanica Nivy). Projekty sú naviazané na hlavnú os v podobe ulice Mlynské nivy.

Oba projekty majú obrovský rozsah a môžu Bratislave potenciálne priniesť veľa dobrého, ale aj zlého. Nanešťastie, namiesto širokej odbornej a verejnej debaty sa významné investície stali predmetom politického boja, kde politici, vzhľadom na absenciu akejkoľvek odbornosti, projekty buď slepo podporujú alebo odmietajú. Predpokladá sa, že vláda rozhodne skôr v prospech významných investícii, pri proaktívnejšom prístupe by mohlo ísť o zásadný moment v rozvoji metropoly.

Status významnej investície každopádne neznamená, že mesto bude z procesov vynechané, procesy projektovej prípravy by sa však mali výrazne zrýchliť.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube