Author photoMartina Gregová 30.03.2024 15:53

Čaro a úskalia mezonetového bytu. Bratislavskí architekti ukázali, ako vyťažiť z priestoru maximum

Mezonetové, teda viacpodlažné byty, sú štandardne považované za príklad luxusu. Ani im sa ale nevyhýbajú niektoré nedostatky, ktoré negatívne ovplyvňujú ich funkčnosť a využiteľnosť. Od architektov, poverených zvýšením kvality bývania, si to vyžaduje kreatívne prepracovanie dispozície a konkrétnych interiérových riešení. Príkladom je realizácia bytu z Bratislava, ktorá sa pokúsila obrátiť nevýhodu na výhodu. 

Autorka: Andrea Škvareninová

Autorka: Andrea Škvareninová

História architektonického štúdia Beionde siaha do roku 2009, keď Vladimír Sekera spolu s ďalšími partnermi založili štúdio Puzzlebox. To v roku 2017 prešlo rebrandingom a zmenilo svoj názov na Beionde. Architekti z tohto štúdia majú dnes na svojom konte projekty rôznych mierok a zameraní. V ich portfóliu možno nájsť rovnako interiéry, ako aj návrhy rodinných domov či komerčných budov. 

Medzi známe projekty, na ktorých štúdio pracovalo, možno zaradiť napríklad prevádzku bratislavskej pekárne Pochlieb, ktorá sa nachádza v projekte Kesselbauer. „Je to zaujímavý príbeh, keďže funkcia pekárne naväzuje v tradícii na pekára Alexandra Kesselbauera, ktorý bol významným pekárom Bratislavy 19. storočia. Hlavná idea návrhu je dynamická krivka, ktorá sa začína od samotného vstupu a končí sa pri výklade do vnútrobloku,” popisujú základný koncept architekti. Architekti sú aj autormi finálnej podoby samotného Kesselbaueru. 

Z rezidenčných projektov možno vyzdvihnúť napríklad rodinný dom v Kittsee, ktorý podľa slov architektov definovala predovšetkým zachovaná historická pivnica pôvodného domu. Práve vďaka nej vznikli výškové prevýšenia, ktoré umožnili zaujímavú hru s interiérom. Konštrukčne je dom riešený z drevených CLT panelov.  

Galéria

  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Autorka: Andrea Škvareninová
  • Zdroj: Beionde

Jedna z najnovších interiérových realizácií interiéru sa nachádza v Bratislave, konkrétne v bytovom dome Octopus. Ide o návrh vnútorných priestorov mezonetového bytu s podlažnou plochou viac ako 100 metrov štvorcových. „Mestské mezonety majú svoje čaro, svoju dramaturgiu, svoju romantiku ale aj nevýhody, ako je veľkosť schodiska a chodieb, ktoré sú potrebné na prepojenie poschodí, no uberajú tak z plochy bytu," popisuje vstupnú situáciu architektka Katarína Sabolová.  

Dotklo sa to aj riešeného bytu. „Konkrétne tento typ mezonetu mal výmeru takmer 106 metrov štvorcových, ale keď sme odpočítali plochy chodieb a schodiska, prišli sme k číslu 77 metrov štvorcových. Toto bol dôležitý údaj, s ktorým sme začali pracovať a našou prioritou sa stalo nájsť viac metrov obytnej plochy pre rodinu,” približuje Sabolová.  

Popri podlažnej ploche zohrala obrovskú rolu aj zmena dispozičného riešenia bytu. Cieľom bolo do novej dispozície premietnuť priority mladej rodiny a zároveň neubrať z kvality bývania a jedinečného charakteru bytu. Výsledkom dispozičných zmien je vznik otvorenejších priestorov, a to vrátane dennej časti a detskej izby.

Upravená tiež bola veľkosť hlavnej spálne, izby na poschodí a kúpeľní. Po novom architekti predtým čiastočne oddelenú kuchyňu prepojili s obývacou izbou a jedálenskou časťou. Súčasťou spodného podlažia sú tiež dve plnohodnotné kúpeľne so sprchovacími kútmi. Ich vznik bol jednou z hlavných požiadaviek klienta. Medzi ďalšie požiadavky patrilo vytvorenie priestoru pre akvárium a elektrické piáno.  

Za najzásadnejší detail architektka považuje návrh oceľovej konštrukcie nad schodiskom, vďaka ktorej sa docielilo rozšírenie detskej izby až o 7 metrov štvorcových. „Ďalším zaujímavým detailom sú napríklad svetlíky vytvorené v kúpeľni a v detskej izbe, ktoré zabezpečujú prienik svetla do tmavých častí bytu či výsuvný červený bar v TV policovej zostave,” tvrdí. 

Kvôli pomerne radikálnej zmene dispozície bolo podľa slov architektky nutné prehodnotiť aj nové pozície úložných priestorov. „Je to taká hra. Niekde uberiete, niekde pridáte. V tomto interiéri je dôležité vyzdvihnúť detaily úložných priestorov. Je použitých množstvo na prvý pohľad neviditeľných výsuvov (v spálni za posteľou, v detskej izbe, za TV stenou,...), ktoré uľahčujú život i upratovanie a zároveň prinášajú do priestoru istú hravosť,” dodáva. 

Z materiálového hľadiska sa byt nesie v minimalistickom duchu. Svetlé drevo je na nábytku kombinované s tmavosivou a bielou farbou. Kuchynská linka naviac disponuje čiernou pracovnou doskou. Zvolené materiály majú podľa slov architektov prispieť k vzdušnosti a presvetleniu celého priestoru. „Interiér tohto bytu sa skutočne dá nazvať minimalistický, zdôrazňuje priestor, je funkčný, efektívny, nenáročný na údržbu, decentný vo výbere nábytku, farieb i materiálov,” dokončujú popis projektu jeho autori.  

Ako potvrdzujú samotní architekti, mezonetové byty sa vyznačujú svojou špecifickou atmosférou, avšak zároveň so sebou prinášajú aj niekoľko nevýhod, a to často najmä z dispozičného hľadiska. Pri tvorbe interiéru v objekte Octopus sa však autorom projektu podarilo dispozíciu veľmi dobre prekopať a tým splniť hlavné požiadavky jeho nových obyvateľov.  

 

(Beionde, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube