Author photoMartina Gregová 22.03.2023 17:16

Bezkonkurenčná úradná budova. Najlepšia nemecká architektúra stavia na kontinuite a modulárnosti

Pokiaľ ide o okresné úrady, väčšina z nás si predstaví architektonicky nevýrazné objekty. Príklad takejto stavby v nemeckom meste Starnberg a jej víťazstvo v rámci významného architektonického ocenenia však ukazuje, že sa to dá aj inak.

Autor: Aldo Amoretti

Autor: Aldo Amoretti

Cena DAM je ekvivalentom k nášmu oceneniu CE ZA AR. Od roku 2017 je toto ocenenie každoročne udeľované výnimočným stavbám, postaveným na území Nemecka. V tomto ročníku bolo celkovo nominovaných 100 architektonických diel. Tie boli odbornou porotou vybrané na základe rozsiahleho výskumu, vedeného odborníkmi z viacerých oblastí. Na rozdiel od CE ZA ARa je však v rámci ocenenia DAM po niekoľkých kolách diskusií odbornou porotou vybraný len jediný víťaz. V tomto ročníku sa ním netradične stala úradná budova.  

Za najlepšiu stavbu na území Nemecka bol v siedmom ročníku ocenenia vybraný objekt Okresného úradu Starnberg, konkrétne jeho rozšírenie a čiastočná rekonštrukcia. Za realizáciou stojí architektonické štúdio Auer Weber, ktoré však nenavrhlo len samotnú prístavbu, ale pred niekoľkými rokmi stáli aj za návrhom pôvodnej budovy. 

Stavba bola postavená v roku 1982 a ide o modulárnu hybridnú konštrukciu z dreva, ocele a betónu. Jej podoba vzišla z architektonickej súťaže a je inšpirovaná japonskou vilou Katsura zo 17. storočia. Horizontálne rozloženie hmôt, odstupňovanie objemu budovy, konštrukcia s verandami na hornom podlaží aj riešenie striech sa v tom čase zdali architektom z Auer Weber ako vhodné pre sídlo Okresného úradu Starnberg. Už v roku 1989, krátko po dokončení výstavby, získala realizácia svoje prvé ocenenie, a to najmä za „ľahko zapamätateľný obraz fásady a vďaka veľmi dobre navrhnutému pôdorysnému usporiadaniu.” Takto projekt zhodnotila odborná porota Nemeckej ceny za architektúru. 

Galéria

  • Autor: Aldo Amoretti
  • Autor: Aldo Amoretti
  • Autor: Aldo Amoretti
  • Autor: Aldo Amoretti
  • Autor: Aldo Amoretti

Od doby vzniku budovy sa výrazne zvýšil počet zamestnancov okresného úradu, čo si vyžadovalo jej rozšírenie. Okrem nových rokovacích a spoločenských miestností tak vďaka prístavbe pribudli aj nové pracovné priestory pre vyše 160 zamestnancov. Prístavba bola navrhnutá s prihliadnutím na kvality pôvodného objektu, a to nielen svojou vonkajšou, ale aj vnútornou formou. Ako architekti sami tvrdia: „Projekt si zároveň kladie za cieľ dať zamestnancom a hosťom pocit pohybu v budove, ktorá pôsobí akoby bola vyrobená z jedného kusu."  

Práve tento koncept bol kľúčový aj pre odbornú porotu ocenenia DAM. „Málokedy sa stará a nová budova stretávajú tak harmonicky. Okrem toho, na návrhu prístavby pracovali tí istí architekti s rozdielom 35 rokov, čo je rovnako nezvyčajné. Reflektujúc svoju vlastnú prácu, reinterpretujú ju a aktualizujú v súčasnom jazyku,” zaznelo pri vyhlasovaní víťaza.  

Aj napriek značnej podobnosti starej a novej konštrukcie došlo k niekoľkým konštrukčným aj energetickým vylepšeniam, čo však pozorovateľ vníma skôr pri blízkom pohľade na niektoré stavebné detaily. Značné zmeny možno postrehnúť aj pri riešení chodieb či zábradlí schodísk. Vďaka energetickým vylepšeniam budova Okresného úradu spĺňa súčasné technologické normy, čoho dôkazom je získanie statusu KfW Efficiency House 55. 

„Spôsob výstavby, ktorú tento projekt tak elegantne a nenútene oslavuje, sa len výnimočne objavuje v histórii architektonických ocenení. Pokračovanie v budovaní konštrukcie podľa jej pôvodného konceptu je štrukturálnou prosbou o zásadnú otvorenosť architektúry,” povedal na margo víťazného projektu Andreas Ruby, člen odbornej poroty. Odvaha a predvídavosť stavať týmto spôsobom sú odmenené nielen samotným ocenením, ale aj pozitívnymi reakciami zo strany užívateľov aj návštevníkov inštitúcie. 

Budova Okresného úradu Starnberg je príkladom toho, že modulárne systémy môžu obstáť nielen v čase, ale aj v ich vnímaní odbornou verejnosťou. Dôkazom toho je fakt, že táto úradná budova získala architektonické ocenenie krátko po svojom vzniku aj po dokončení jej prístavby. Napriek časovému rozdielu sa pritom využívajú rovnaké stavebné princípy.  

 

(DAM, Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube