Author photoAdrian Gubčo 08.10.2022 18:00

Bude Slovensko ekologickejšie a citlivejšie k pamiatkam? Čo prezrádza CE ZA AR 2022 (+VIDEO)

Máme za sebou ďalší ročník ocenenia CE ZA AR. Označiť ho možno za mimoriadne silný, pričom v mnohých posudzovaných kategóriách nebolo možné jednoznačne vybrať víťaza. Pozrite si exkluzívne reakcie laureátov, ale aj porotcov súťaže priamo z podujatia, počas ktorého prebehlo oceňovanie toho najlepšieho, čo za uplynulý rok v slovenskej architektúre vzniklo.

Zdroj: YIM.BA, Peter Jurkovič

Zdroj: YIM.BA, Peter Jurkovič

Cieľom ocenenia CE ZA AR je nielen ohodnotiť to najlepšie, čo na poli slovenskej architektúry za uplynulý rok vzniklo, ale aj upozorniť na spoločenskú váhu architektúry a profesionálnych výkonov slovenských architektov a architektiek. Pripomína prínos architektúry na rozvoj kultúry a prostredia pre život ľudí. Výsledkom ocenenia je tak nevyhnutne aj diskusia o vplyve architektúry a trendoch, ktoré budú formovať budúci vývoj našich miest a obcí. Tento ročník otvára taktiež množstvo otázok.

Mottom tohto ročníka bola #regenerácia. Organizátor ocenenia, Slovenská komora architektov, tým odkazuje nielen na potrebu uchovávania starších hodnôt, ktoré sa môžu ukázať ako životaschopné aj v súčasnosti, ale aj na úspornosť, potrebnú v čase klimatickej krízy. „Úcta k starému vytvára novú kultúrnu vrstvu krajiny,“ konštatuje predseda SKA Iľja Skoček. Zároveň však pripomína, že chýba partner v podobe štátu alebo verejného sektoru ktorý by sa zapájal do diskusie obnove Slovenska.

Napokon, ukazujú to aj mnohé ocenené diela a reakcie porotcov i víťazov. Hoci vidno rastúce snahy o kvalitný prístup k tvorbe prostredia zo strany jednotlivých samospráv, množstvo výsledkov stojí na osvietených investoroch alebo dokonca aktívnych občanoch. Väčšinovo však stále chýba ochota k zmene spôsobu obstarávania projektov. Treba však dodať, že to nie je problém len verejného sektora, ale aj mnohých menších či väčších investorov a súkromných osôb, ktoré realizujú drvivú väčšinu novej výstavby.

 

 

CE ZA AR tak môže opäť prispieť k edukácii, ale všestrannej – nielen smerom k verejnosti, ale aj architektonickej obci. Tvorba prostredia, ktoré využívajú všetci obyvatelia, si zasluhuje obojstrannú komunikáciu. Ocenené aj nominované diela ukazujú, že slovenská architektúra má čo ponúknuť. Drží krok s mnohými globálnymi trendami, jej kvalita rastie, zvyšuje sa jej dosah na tvorbu kultúrneho prostredia a stáva sa predmetom spoločenskej diskusie. Stále ale existujú medzery, ktoré pomáha takáto forma jej prezentácie preklenúť.

 

YIM.BA je hrdým partnerom podujatia CE ZA AR 2022.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube