Author photoAdrian Gubčo 25.05.2018 09:00

Construction update: Slnečnice Viladomy, 23.05.2018

Rozvoj južného okraja Petržalky v podobe projektu Slnečnice rýchlo napreduje, pričom developer Cresco Group má vo výstavbe aktuálne až štvorciferný počet bytov. Masívny development pozostáva z dvoch častí, Mesto a Viladomy, v tomto update sa pozrieme na Viladomy.

V tejto časti projektu, koncipovanej ako viac rozvoľnenejšej a s o niečo vyšším štandardom, sa buduje tretia etapa, nadväzujúca na predošlé dve urbanizmom, ale aj architektúrou. Aktuálne vzniká dvojica objektov, súbežných s hlavnou komunikáciou, ktoré vytvoria chránený vnútroblok, na ktorý nadväzuje ďalšia trojica objektov. V dotyku s novovzniknutou Béžovou ulicou zároveň vznikne park so športoviskami a priestormi pre socializáciu. Výška domov dosahuje maximálne sedem nadzemných podlaží.

Celkovo vznikne v tejto etape Viladomov 323 bytov, voľných je ešte 142. Čo platí v princípe o celých Slnečniciach, aj tieto patria k relatívne dostupnejším, čo dáva predpoklad, že pred dokončením výstavby ešte developer podstatnú časť z týchto bytov vypredá. Táto časť Viladomov zároveň obsahuje pomerne dosť priestorov pre vybavenosť, čo môže pomôcť redukovať jej celkový nedostatok v tejto časti Slnečníc a prispieť ku kvalitnejšiemu bývaniu. Parkovanie je riešené v podzemí aj na povrchu, parkovacie miesto je potrebné si dokúpiť.

Tretia etapa Viladomov má odzrkadliť doteraz pozbierané skúsenosti s dizajnovania predošlých fáz projektu, architekti zo štúdia Compass Architekti sa tak vrátili napríklad k paravánom, ktoré dali výraz prvej časti projektu. Ak budú dodržané vizualizácie, bude však táto časť projektu naozaj vizuálne veľmi príťažlivá a príjemne ho rozšíri.

Po dokončení výstavby, ktoré sa predpokladá v 3Q 2019, sa tak Viladomy opäť o čosi viac priblížia mestskému charakteru. Na práve budované domy nadviaže ďalšia časť tretej etapy so štvoricou objektov, vo Viladomoch vznikne potom ešte štvrtá etapa.

Po dokončení Viladomov sa pozornosť zrejme prenesie na časť "Kopec" západne od hlavnej komunikácie, kde sa momentálne nachádza kopec pochádzajúci so zvyškových materiálov pri výstavbe Petržalky, avšak v súčasnosti je už v procese zániku. Prvá časť "Kopca" už bola prezentovaná aj na YIMBYm.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Tretia etapa Viladomov, v popredí druhá etapa
  • Tretia etapa Viladomov, zóna Mesto v pozadí
  • Cez celé Viladomy sa tiahne línia, na ktorú je naviazaná občianska vybavenosť
  • Zdroj: Cresco Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube