Author photoAdrian Gubčo 10.05.2018 13:00

Construction update: Première, 27.04.2018

Zo staveniska jedného z najkontroverznejších bratislavských projektov, polyfunkčného komplexu Première, sa opäť ozýva ruch. Po menšom utlmení prác sa tieto rozbehli naplno potom, ako sa začala realizácia ďalšej časti podnože budovy. Neskôr by ešte mal vzniknúť dom Endlicher House.

Première vzniká v rušnej lokalite na Šancovej ulici, v dotyku so vzácnou budovou niekdajšieho centra YMCA. Developer FINEP odkúpil starší projekt, ktorý z pôvodnej výšky ôsmich nadzemných podlaží vyrástol na 34, až bol po viacerých protestoch znížený na 23 podlaží. Napriek tomu ide v prostredí blokovej zástavby s viacmenej vyrovnanou výškou zástavby o neprijateľný kontrast a odpor voči projektu je pochopiteľný.

Première spoločne s Endlicher House by mal obsahovať dokopy 172 obytných jednotiek, teda bytov, štúdií i apartmánov, ktoré budú 1- až 4-izbové. Cenovky sú nastavené pomerne vysoko, v čoho dôsledku je veľký počet jednotiek ešte nepredaných. V parteri by malo vzniknúť niekoľko priestorov pre občiansku vybavenosť, v pláne sú aj kancelárie. Dokončenie Première sa očakáva v priebehu roka 2019, Endlicher House zrejme o niečo neskôr.

Hoci pozemok, na ktorom projekt vzniká, mal byť jednoznačne zdevelopovaný, realizovaná koncepcia patrí k tomu najhoršiemu, čo v Bratislave vzniká, a nepomáha tomu ani dosť nepresvedčivá architektúra od pražského štúdia AHK Architekti. FINEP nedokázal ani v tomto prípade prekročiť svoj tieň developera, bezohľadne idúceho za maximálnym ziskom.
 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Kontrast YMCA a Première je šokujúci a v tomto prípade maximálne nevhodný.
  • Caracas alebo Bratislava?
  • Bratislavská kuriozita - obstavaná lampa - stále nezmizla.
  • Budova YMCA zo začiatku 20. rokov 20. storočia si napriek zanedbaniu zachováva krásu
  • Zdroj: FINEP

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube