Author photoAdrian Gubčo 12.11.2018 08:30

Construction update: Jarabinky, 30.10.2018

Jarabinky je jeden z relatívne veľkých projektov, ktoré začínajú získavať finálnu podobu. Polyfunkčný komplex v transformujúcej sa lokalite Mlynské Nivy (Západ) napriek tomu už vykazuje meškanie.

Jarabinky vypĺňajú pozemok medzi Jarabinkovou ulicou a ulicou Mlynské nivy. Zo západu sú ohraničené administratívnym centrom Delta Business Center, z východu reliktami pôvodnej zástavby. Urbanistická kompozícia projektu je tvorená mohutným blokom, v ktorom vznikli dva menšie vnútrobloky, a výškovým akcentom v podobe veže Jarabinky Grande so 16 nadzemnými podlažiami, orientovanej do Mlynských nív.

Prevažujúcou funkciou je bývanie s prímesou retailu. Vzniká tu 385 bytov, z toho 38 vo veži. Developer, ktorým je spoločnosť Sibareal, deklaruje ešte 63 voľných bytov v nižších blokoch a 6 bytov v Jarabinky Grande. Nie sú to najhoršie čísla, napriek tomu pôvodne avizovaný termín dokončenia prvých častí projektu na konci roka 2018 sa ukazuje v tejto chvíli nereálny (hoci som to v lete videl inak).

Trúfnem si odhadnúť, že developer trpí tým, čím veľa iných stavebníkov v Hlavnom meste – teda nedostatkom pracovnej sily. Rovnaký problém sa vyskytol aj u iných stavieb, najbližšie na CityParku Ružinov. Developer každopádne tvrdí, že celý projekt bude hotový v roku 2019, čo sa stihnúť dá.

Rezidenti po nasťahovaní získajú vo svojom novom bydlisku aj relatívne veľkú nákupnú pasáž s 6,8-tisíc metrami štvorcovými prenajímateľnej plochy a 597 parkovacích miest. Veľký potenciál projektu môže predstavovať lokalita.

Tá sa s postupnou transformáciou premení na súčasť širšieho centra Bratislavy, čo si bude vyžadovať radikálnejšie dopravné riešenie. Ako najvhodnejšia sa javí električka, ktorá by mala prechádzať priamo po ulici Mlynské nivy, teda popred projekt. Najbližšie roky ukážu, či je táto vízia reálna.

Jarabinky každopádne predstavujú vhodnú intervenciu do územia, kde každý podobný zásah prináša potrebné oživenie, a to na mieste, kde to je maximálne žiaduce. Projekt neoslní, ale ani nesklame architektúrou, za ktorou stojí štúdio SPDe, dôležité ale je, že má vhodnú formu, mierku či funkcie. Bolo by príjemné, keby sa v danom štýle rozvíjali aj ďalšie pozemky v okolí.  

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Jarabinky Grande
  • Jarabinky Grande a nižší blok, pohľad od Mlynských nív
  • Najrozostavanejší blok sa do konca roka 2018 pravdepodobne dokončiť nestihne
  • Pôvodne mal byť celý projekt teraz už dokončovaný, jeden z blokov však ešte nemá dokončenú ani hrubú stavbu
  • Pohľad od Jarabinkovej
  • Budúca pasáž
  • V pozadí CityPark Ružinov
  • Zdroj: Sibareal

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube