Author photoAdrian Gubčo 15.06.2018 09:05

Construction update: Jarabinky, 11.06.2018

V meniacej sa štvrti Nivy - Západ rastie okrem CityParku Ružinov aj ďalší prevažne rezidenčný projekt - Jarabinky, ktorý po dokončení vyplní celý mestský blok a svojim charakterom sa vymedzí spomedzi ostatných lokálnych projektov.

Jarabinky od developera Sibareal je svojim urbanistickým členením asi najmestskejšie pôsobiacim projektom v zóne. Pozostáva z nižšej, sedempodlažnej časti, ktorá spoločne tvorí blok, a vertikálnej dominanty v podobe 16-podlažnej veže Jarabinky Grande. Vo vnútrobloku vznikol pomerne rozsiahly vnútorný priestor, ktorý je predelený šesťpodlažnou časťou, čím vznikajú dva menšie vyvýšené vnútrobloky s rekreačným účelom. Medzi nimi a objektom na západnej strane tak vznikla akási pasáž, z ktorej chce developer spraviť mestsky pôsobiacu nákupnú ulicu. Projekt je budovaný postupne v štyroch etapách, plus veža tvorí samostatnú etapu.

Jarabinky sú pomerne veľkým projektom, v ktorom vznikne 385 bytov (z toho 42 vo veži), voľných je ešte 120 bytov (11 vo veži). Štandard je priemerný, výnimku tvoria Jarabinky Grande, kde išiel developer s výbavou trochu ďalej. Najväčším benefitom projektu je rozsiahla občianska vybavenosť, ktorá by mala byť jeho súčasťou - okrem zmieňovanej nákupnej pasáže developer avizuje aj vznik materskej školy, wellness centra či širokej gastronomickej ponuky. Celková výmera komerčných priestorov bude 6.800 metrov štvorcových. Parkovanie je riešené prevažne v podzemnej garáži.

Zo zatiaľ zverejnených materiálov sa zdá, že architektonická úroveň bude podobná ako bytový štandard - teda priemerná, to však neprekáža, architekti z kancelárie SPDe architekti sa aj tak nemajú za čo hanbiť. Projekt je totiž dostatočne mestský, čo je v prostredí, kde rezidenčnému segmentu dominujú skôr výškové solitéry alebo transformované kancelárske budovy zmena - v tomto prípade k lepšiemu. Zóna bude postupne prechádzať ďalším redevelopmentom a bolo by príjemné, keby čím viac projektov malo podobný charakter ako Jarabinky.

Celkové dokončenie Jarabiniek developer očakáva na prelome rokov 2018 a 2019 s prvými fázami už na jeseň 2018. Kým v prípade prvej fázy je to naozaj reálny termín, v prípade iných veľmi ambiciózny. Projekt bude podľa všetkého plne dokončený v skutočnosti až neskoro v druhej polovici roka 2019.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Jarabinky z východnej strany.
  • Jarabinky Grande.
  • Vznikajúca pasáž.
  • Jeden z blokov je ešte len na úrovni prvého nadzemného podlažia, čo znamená, že avizovaný termín dokončenia na konci roka 2018 určite nestihne.
  • Jarabinky Grande.
  • Jarabinky zo severu.
  • Pasáž zo severnej strany.
  • Jarabinky a v susedstve vznikajúci CityPark Ružinov.
  • Detail balkóna.
  • Zdroj: Sibareal

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube