Author photoSimona Schreinerová 05.07.2023 17:10

Zahusťovanie v Ružinove pokračuje. Na Mierovej sa môže spustiť výstavba, v príprave je viac projektov

Ružinov sa bude zahusťovať. Premenou však neprejde sídlisko, charkateristické svojou vzdušnosťou a rozvoľnenosťou, ale pás medzi Gagarinovou a Mierovou ulicou. Historicky sa tu nachádzala drobná zástavba a dunajské rameno, neskôr ich nahradili mohutnejšie objekty verejných inštitúcií. Na to v súčasnosti nadväzuje developerská zástavba, ktorá má vyplniť voľné zostatkové priestory.

Zdroj: Google Maps / Niveau Architekti

Zdroj: Google Maps / Niveau Architekti

To je aj prípad plochy medzi Miestnym úradom Ružinov a Ministerstvom hospodárstva SR. Zanedbaný pozemok, ktorý aktuálne slúži ako parkovisko, by mal nahradiť projekt, jednoducho nazvaný Polyfunkčný objekt Mierová. Zámer od spoločnosti Palinka s.r.o., ktorá bola v minulosti blízka developerovi Inter Development, získal začiatkom roka 2020 súhlasné záväzné stanovisko mesta a koncom roka 2021 územné rozhodnutie. Aktuálne má aj stavebné povolenie, ktoré čaká na nadobudnutie právoplatnosti. V najbližších mesiacoch by tak mohol na Mierovej ulici zavládnuť stavebný ruch.

Polyfunkčný objekt Mierová si aj v stavebnom povolení zachoval pôvodné parametre a funkcie. Jeho zastavaná plocha má byť 55 x 30 metrov a obsahovať bude celkovo 12 nadzemných podlaží. Občianska vybavenosť sa bude nachádzať na 1. nadzemnom podlaží, na 2. nadzemnom podlaží bude situovaná administratíva. Občianska vybavenosť by mala pozostávať z obchodných prevádzok a kaviarne s kapacitou 30 ľudí. Nádvorie, ktoré má byť situované na streche 1. podzemného podlažia, bude určené najmä pre obyvateľov, ale bude aj verejne prístupné. Okrem zelených plôch bude doplnené o detské ihrisko.

Byty sa v zmysle projektu nachádzajú na 3. - 12. nadzemnom podlaží, pričom ide o 1- až 4-izbové jednotky. Ku každému bytu bude prislúchať balkón alebo loggia, rezidencie na najvyššom poschodí majú disponovať strešnou terasou. Celkový počet jednotiek bude 50 (18 2-izbových, 21 3-izbových a 11 4-izbových), pričom ich obyvatelia a návštevníci budú môcť využívať 99 parkovacích miest, z toho 65 v halovej garáži, 18 v individuálnych garážach a 16 na teréne. Verejne prístupných stojísk je navrhnutých 16. Garážové státia budú umiestnené v trojici podzemných podlaží. Návrh rieši aj parkovanie bicyklov na prvom podzemnom podlaží.

Ako sme už písali v predchádzajúcom článku, podľa predbežných vizualizácií by mala vzniknúť kubická hmota s predsadenými pravidelnými konštrukciami balkónov s integrovanou zeleňou a tieniacimi paravánmi. Od Mierovej bude bytovku dotvárať jednopodlažná hmota so službami a zelenou strechou. Polyfunkčný objekt Mierová navrhla architektonická kancelária PMArchitekti. Očakávania podporené dostupnými vizualizáciami sú veľké, malo by ísť o architektonicky príjemný počin.

Aktuálny projekt nadväzuje na roky pokusov o zástavbu územia. Voľná plocha "provokovala" investorov už dlhšie. Každopádne, využitie priestoru v podobe nového domu je logické a správne. 

 

Starší a dnes už neaktuálny projekt na predmetnom pozemku. Zdroj: SUBTERRA

 

Transformácia územia bude pokračovať

Priestor medzi Gagarinovou a Mierovou bol pôvodne určený predovšetkým pre situovanie vybavenosti. Sídliská sa nachádzali severne aj južne od pásu, tieto objekty tak mali strategickú polohu. Dnes sa však k nim pridáva aj polyfunkčná zástavba s ďalšími bytmi, pričom v príprave je hneď niekoľko projektov. 

Na východnom okraji zóny, na križovatke ulíc Gagarinova a Mierová, by napríklad mohol vzniknúť zámer s názvom Bytový dom Mierová – Gagarinova, o ktorom sme už pred časom informovali. Bytový dom má hlavným mestom vydané súhlasné záväzné stanovisko k investičnej činnosti, takže sa v najbližšom období dá očakávať územné rozhodnutie pre túto stavbu.

Zo záväzného stanoviska vyplýva, že by malo ísť o objekt so 6 nadzemnými a 4 pozemnými podlažiami, ktorý má nepravidelný pôdorys.  Na 1.NP – 2.NP sú navrhnuté vstupné priestory a občianska vybavenosť, teda kaviareň, fitness, administratíva a wellness. Na 3. –5. NP je navrhnutých 18 bytov, na ustúpenom šiestom podlaží vzniknú 2 byty. Spolu tak bude development obsahovať 20 bytových jednotiek. Menšie jednotky budú orientované na Mierovú ulicu z južnej strany, doplnené budú väčšími bytmi so spálňami do strany Gagarinovej ulice. Bytový dom bude vybavený 74 parkovacími miestami umiestnenými v parkovacej garáži. 

Architektom projektu je kancelária DD Architekti, ktorý stojí aj za kontroverzným ružinovským projektom Prima Park II alebo menším komorným rezidenčným developmentom Brick Park v Trnávke. Architektonicky zaujímavý bytový dom by bol skôr prekvapením, ale v každom prípade si treba ešte počkať na prvé vizualizácie. 

V susedstve staršieho projektu Perla Ružinova, na mieste Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy, zas pravdepodobne spoločnosť RETEP Slovakia pripravuje výstavbu dvojice objektov. Nižší by mal byť osempodlažný a vyšší sedemnásťpodlažný. Oba by mali mať rezidenčnú funkciu, medzi budovami bude parkovo upravené nádvorie. Budovy hmotovo reagujú na okolitú zástavbu, jednak na Perlu Ružinova, ako aj na staršiu prestavanú funkcionalistickú bytovku na Brodnej ulici. Projekt spracúvajú Niveau Architekti. 

Na júl 2023 je plánované aj dokončenie Rezidencie Mierová v susedstve s križovatkou s Hraničnou, ktorá si prešla neľahkou cestou. Pôvodné Treenium sľubovalo modernú budovu podľa súčasných európskych trendov. Táto ambícia skončila fiaskom. Projekt znovu ožil už pod novým developerom Henris Immo. Obsahovať bude 54 bytov s rôznou výmerou od 2-izbových po 4-izbové. Odovzdávanie bytov je plánované na posledný kvartál tohto roka. 

Napokon, na rohu Prievozskej a Tučkovej ulice, v priestore medzi Centrom pre liečbu drogových závislostí a zelenou plochou, s ktorou zas susedí prevádzka rýchleho občerstvenia McDonald’s, by mala vzniknúť nová centrála LIDL. Navrhovaná stavba bude mať 1 podzemné a 5 nadzemných podlaží s jedným ustúpeným podlažím. Nedávno bolo zverejnené oznámenie o začatí územného konania. Návrh na vydanie územného rozhodnutia podala spoločnosť Ingproject s.r.o. v zastúpení navrhovateľa ŽOS Trnava. Architektom je kancelára Morocz_Tacovsky. 

Priestor medzi Gagarinovou a Mierovou ulicou je tak pre developerov zaujímavý. V dohľadnej dobe možno očakávať zahustenie lokality, hoci štandardne len realizáciami priemernej kvality. Výzvou do budúcnosti je zvýšiť úroveň developentov či verejného priestoru. Napokon, v kontexte aktuálneho rozvoja Bratislavy je aj toto predtým prehliadané územie dnes už lukratívnou zónou. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube