Author photoMartina Gregová 19.10.2023 20:18

Zahusťovanie sídliska na špičkovej úrovni. Kvalitné projekty sú odpoveďou na obavy verejnosti a nedostatky prostredia

Bratislavské panelové sídliská sú nezriedka rozvoľnené a riedke, pričom sa na nich nachádza mnoho plôch, kde by sa teoreticky dalo stavať. Verejnosť o tom nechce ani počuť, obávajúc sa nárastu dopravy, záberu zelene alebo celkového zhoršenia kvality života. V skutočnosti ale môže nastať presný opak - ak sa nový vstup do územia zrealizuje na vysokej úrovni a citlivo. 

Autor: Aiste Rakauskaite

Autor: Aiste Rakauskaite

Bytový komplex Palladio v Rotterdame je súčasťou mestskej štvrte, ktorej architektúra v mnohom pripomína naše panelákové sídliská. V štvrti Prinsenland sa vyššie bytové domy striedajú s nižšími prevažne polyfunkčnými objektmi, ktoré sú následne obklopené rozsiahlym, vo veľkej miere nevyužitým verejným priestranstvom. Väčšina budov tu bola vybudovaná v rozmedzí 60-90. rokov 20. storočia, ich hmotové a materiálové riešenia tak vychádzajú najmä z možností a trendov, aktuálnych v danej dobe. 

V súčasnosti však táto štvrť prechádza významnými zmenami, medzi ktoré patrí jej rozsiahle zahusťovanie, renovácia existujúcich budov aj výstavba úplne nových objektov. Do tohto špecifického mestského priestoru pomerne nedávno vstúpil aj projekt Palladio, za ktorého návrhom stojí architektonické štúdio V8 Architects. Investorom je spoločnosť Era Capital, ktorá v Rotterdame postavila už niekoľko projektov cenovo dostupného bývania.

Nový obytný komplex má podlažnú plochu takmer 9-tisíc metrov štvorcových a do lokality priniesol 96 úplne nových bytových jednotiek aj 30 moderných kancelárskych priestorov. V obytnej časti objektu sa nachádzajú prevažne dvoj- a trojizbové byty, ktoré disponujú podlažnou plochou 40 až 80 metrov štvorcových, nerátajúc exteriérové priestory, prislúchajúce k jednotlivým bytom. „Bytový komplex Palladio prináša do lokality ľudský prístup k tvorbe cenovo dostupných a nájomných bytov," hovoria o projekte autori.

Galéria

  • Autor: Aiste Rakauskaite
  • Autor: Aiste Rakauskaite
  • Autor: Aiste Rakauskaite
  • Autor: Aiste Rakauskaite
  • Autor: Aiste Rakauskaite

Objekt bol navrhnutý tak, aby jeho celková hmota nepôsobila ťažkopádne. Jeho základné členenie má však predovšetkým funkčný význam, čo sa prejavilo najmä v typológii jednotlivých bytov. Aby autori zdôraznili, že v rámci štvrte ide o nový prvok, rozhodli sa pri návrhu fasád zvoliť materiál, ktorý nie je pre oblasť až tak typický. V takmer celom rozsahu bola fasáda navrhnutá z bielo-sivých tehál menších rozmerov. So zámerom odľahčiť celkovú hmotu objektu a zároveň presvetliť vnútorné priestory je na mnohých miestach navyše umiestnené bohaté presklenie. 

Základná hmota objektu umožnila vzniknúť vnútornému zelenému átriu, ktoré obyvateľom bytového domu prináša kvalitné exteriérové priestory aj dostatok súkromia (na holandské pomery). Smerom do átria je orientovaná značná časť balkónov aj terás, ktorými disponujú byty na prízemí. Niektoré byty umiestnené na vyšších podlažiach majú aj menšie zimné záhrady, obrátené smerom na ulicu. Vonkajšie priestory prislúchajúce k bytom boli navrhnuté tak, aby vytvorili špecifický vzťah medzi kvalitou bývania a mestským kontextom. Zároveň sú jedným z hlavných nástrojov, použitých na vznik tvarovo netradičnej architektúry. Obrovským benefitom bytového domu je aj jeho umiestnenie v blízkosti rieky. Prístup k riečnemu brehu je zabezpečený priamo z vnútorného átria, čo vo výsledku zvyšuje kvalitu bývania a komplex zapája do už existujúceho prostredia. 

Pri návrhu a následnej výstavbe objektu architekti a investor úzko spolupracovali s magistrátom mesta Rotterdam, aby do oblasti napokon priniesli kvalitné bývanie za rozumnú cenu. Ide tak o ukážkový príklad spolupráce medzi mestom, súkromným investorom a architektonickým štúdiom. „Palladio nie je len projekt bývania. Ide o rozvoj oblasti, ktorý bol premyslený a navrhnutý do najmenších detailov, od tvaru objektu až po jedinečné murivo z nádherného kameňa a množstvo drobných detailov," hodnotí výsledok jeden z architektov.

Projekt vstupuje do špecifického mestského prostredia holandského sídliska a reaguje naň svojim tvarom, orientáciou vnútorných priestorov a rozložením okenných otvorov, vstupov aj exteriérových častí, prislúchajúcich k samotným bytom. Vďaka tomu, že sú súčasťou komplexu aj kancelárske priestory, sa architektom podarilo vytvoriť projekt cenovo dostupného bývania a zároveň do oblasti priniesť chýbajúce funkcie v podobe administratívy. Príkladné je navyše aj riešenie polosúkromných vonkajších priestorov a ich prepojenie s okolitým prostredím prostredníctvom navrhnutých prechodov. Výstavba bytového domu Palladio je prvou fázou v rámci plánovaného rozvoja mestskej časti. 

Možno práve toto je cesta, ako dobudovať niektoré bratislavské sídliská - napokon, urbanistický koncept mnohých z nich zostal nedopovedaný a obsahujú miesta, vhodné pre výstavbu. Bez toho, aby bola narušená kvalita zelených priestranstiev, sa môžu rozvoľnené štvrte jemne zahustiť, získať nové funkcie, vrátane dostupných bytov, a získať príťažlivejšie ulice a mestské priestory. Pri dobrej práci architekta prinesie nová výstavba zvýšenie kvality štvrte aj života v nej. 

 

(V8 Architects, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube