Author photoAdrian Gubčo 30.06.2020 17:02

Záhradná reštaurácia a Labutí pavilón na Železnej studničke konečne bližšie k výstavbe

Už niekoľko rokov sa na mieste niekdajších minerálnych kúpeľov a Labutieho paviónu na Železnej studničke nachádza okrem prenosného bufetu (v kontajneri) aj ohradená plocha, kde sa na oplotení dočítame o vízii obnovenia tejto pamiatky. Investor projektu tvrdí, že stavba je zámerne zdržiavaná. Teraz však konečne nastal posun a projekt obnovy zaniknutých objektov ide do stavebného konania.

Pôvodné Ferdinandove kúpele. Zdroj: Galéria mesta Bratislavy

Pôvodné Ferdinandove kúpele. Zdroj: Galéria mesta Bratislavy

Pôvodné minerálne kúpele vznikli na mieste prameňa železitej minerálnej vody už v roku 1821 v podobe malého dreveného objektu s niekoľkými izbami a „kúpacími kabínami“. Tento si rýchlo získal popularitu, a tak sa už v roku 1826 rozhodlo o výstavbe nových kúpeľov s náležitou kvalitou. Výstavba tzv. Ferdinandových kúpeľov v klasicistickom slohu bola dokončená v roku 1828 a prvá liečebná sezóna zahájená v roku 1830.

Budova mala až 20 miestností a kúpele sa postupne stávali známymi naprieč Uhorskom. V roku 1844 sa z kúpeľov stal hotel a miestna reštaurácia sa stala vyhľadávaným výletným miestom. Bratislavský okrášľovací spolok nechal za kúpeľmi (hotelom) v roku 1905 vybudovať „veľkú sklenenú verandu“, dnes známu ako Labutí pavilón. Stavba mala prvky secesného štýlu a dopĺňala ponuku rekreačných aktivít v území.

V priebehu 20. storočia sa však narušila výdatnosť prameňa a objekty začali postupne chátrať. K asanácii došlo v roku 1970, pričom zanikla kúpeľná budova aj pavilón. Nasledujúce desaťročia sa na mieste nachádzalo len neveľmi príťažlivé detské ihrisko, niekoľko bufetov, lavičiek a minizoo. Jeden z bufetov vznikol priamo na pôdoryse pôvodného pavilónu.

S myšlienkou obnovenia pôvodných stavieb prišiel už v roku 2014 investor ORAVA – STAV s.r.o, spojený s podnikateľom a politikom Alojzom Hlinom. V priebehu roka 2015 architektonickú štúdiu posudzovali pamiatkari, v roku 2016 spoločnosť projekt predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie a až na konci roka 2017 dostala kvôli veľkému množstvu pripomienok záverečné stanovisko od Okresného úradu. Následne mestská časť Nové Mesto vydala v lete 2018 územné rozhodnutie, právoplatnosť nadobudlo až o rok. Investor okamžite požiadal o začatie stavebného konania, to sa spustilo len teraz.

Povoľovanie zdanlivo jednoduchého projektu tak trvá neúmerne dlho. Investor pôvodne predpokladal, že výstavbu spustí už v roku 2017, aktuálne bude pravdepodobne rád, ak ju rozbehne v roku 2021. Účastníkom konania je aj neslávne známe Združenie domových samospráv, preto možno očakávať ďalšie zdržania. Každopádne, výstavba sa teraz skutočne priblížila.

 

Nová podoba kúpeľov. Zdroj: Orava - Stav s.r.o.

 

V areáli na mieste bývalých kúpeľov tak pribudne dvojica objektov. Na mieste Ferdinandových kúpeľov sa vybuduje reštaurácia, ktorá bude na svojho predchodcu odkazovať pôdorysom aj architektúrou. Budova bude mať tvar písmena T, vystupujúcu strednú časť – rizalit – so štítom a zakončená bude valbovou strechou. Narozdiel od kúpeľov však bude mať len jedno nadzemné podlažie, nie dve. Okrem reštaurácie by tu mala byť v podkroví prednášková miestnosť, v okolí budovy tanečný parket, sedenie či detské ihrisko.

Labutí pavilón by už mal byť hmotovo zhodný s pôvodným objektom, vznikne tu prevádzka kaviarne a výstavný priestor s kultúrno-spoločenskou funkciou. V areáli sa doplnia drevené prístrešky s ohniskom a možnosťou sedenia, drevený prístrešok s bufetom a obnoviť sa má aj objekt Rotundy. Okrem toho sa opravia schody, mostíky, kamenná studnička, zrevitalizuje sa zeleň a pribudnú stojany na bicykle i verejné toalety. Predpokladané sú aj šatne pre bežcov či cyklistov alebo úschovňa a požičovňa bicyklov.

Nové objekty tak budú v historizujúcom štýle, asociujúcom pôvodný vzhľad. Pôjde však len o pripomienku, keďže Ferdinandove kúpele budú nižšie a pavilón má odkazovať na tvorbu Dušana Jurkoviča. Zníženie kúpeľov považujem za chybu, ide však o podmienku, vyžadovanú pamiatkarmi. Títo projekt intenzívne pripomienkovali. Výsledkom ich aktivít je, okrem iného, aj zrušenie plánovanej drevenej vyhliadky.

Každpádne, idea obnovy areálu Ferdinandovych kúpeľov je správna a v populárnej rekreačnej lokalite pribudne ďalšia atrakcia, ktorá ju spraví ešte príťažlivejšou. Výletné reštaurácie v určitom rozsahu do tejto lokality patria, zvlášť pokiaľ prinášajú revitalizáciu spustnutých lokalít, ktorých je tu stále ešte priveľa. Zvýšenie záťaže v dôsledku vyššieho záujmu o návštevu sa dá regulovať rozličnými mechanizmami, samé osebe byť tak nemalo viesť k apriornému zavrhnutiu podobných projektov.

 

Nové riešenie okolia rybníkov nad Ferdinandovými kúpeľmi. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Úroveň Železnej studničky sa bude aj naďalej zvyšovať. Hlavné mesto len celkom nedávno vyhodnotilo výsledky medzinárodnej architektonickej súťaže na riešenie územia (promenády) od Ferdinandových kúpeľov, okolo dvojice rybníkov, cez Drieňovské lúky až po územie v blízkosti Snežienky. Víťazom sa stala kancelária What architects s.r.o. v  tímovej spolupráci s 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.

V rámci projektu vzniknú nové móla pozdĺž oboch rybníkov, zlepší sa možnosť pozorovať rastliny a živočíchy v mokraďových častiach jazier vďaka lávkam a premosteniam, ktoré však do nich nebudú zasahovať, ale vznikne aj možnosť člnkovania sa alebo zážitkového rybolovu. Riešenie počíta aj s bezbariérovým prístupom k hladinám rybníkov. Zvodidlá, nový mobiliár a zastávky MHD sú plánované z prírodných materiálov. Návrh verejného osvetlenie odkazuje na historický kontext územia.

Ďalšie investície sú naplánované na Partizánskej lúke, kde sa má opraviť amfiteáter alebo bufet, zmenu v určite dobe čaká aj parkovanie – po výstavbe centrály spoločnosti ESET sa predpokladá využívanie parkovacieho domu v kampuse. Výstavba nového železničného terminálu na Patrónke alebo priamo na Železnej studničke zas zlepší dostupnosť územia z veľkej časti Bratislavy.

Zdá sa tak, že v doline Vydrice vzniká skutočne špičkovo vybavená rekreačná lokalita, hlavné oddychové miesto slovenskej metropoly. Tento význam mala už v minulosti a dlhé obdobie bez náležitej pozornosti viedlo k jej úpadku. Teraz sa však Železná studnička vracia späť, a podľa všetkého lepšia ako kedykoľvek predtým.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Projekt obnovy kúpeľov a Labutieho pavilónu. Zdroj: Orava - Stav s.r.o.
  • Nová podoba kúpeľov. Zdroj: Orava - Stav s.r.o.
  • Nová podoba pavilónu. Zdroj: Orava - Stav s.r.o.
  • Pôvodné Ferdinandove kúpele. Zdroj: Galéria mesta Bratislavy
  • Pôvodný Labutí pavilón. Zdroj: Bratislava24

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube