Author photoMartina Gregová 14.08.2023 19:00

YIMBYs zvíťazili. Najmenej dostupná metropola začína konečne stavať dostupné byty

Silný boj proti výstavbe má svoje priame následky v podobe extrémnej nedostupnosti bývania a zvýšenom bezdomovectve. Asi nikde to neplatí viac ako v San Franciscu v USA. Katastrofálna situácia viedla ku vzniku vplyvných YIMBY hnutí, ktoré sa podieľajú na vedení mesta a spúšťajú rozvoj dostupného bývania pre ohrozené skupiny.  

Zdroj: OMA

Zdroj: OMA

V sanfranciskej štvrti Haight-Ashbury, na mieste, kde kedysi stála veľká prevádzka reštaurácie McDonald's, bude do roku 2026 vybudovaný bytový dom, ponúkajúci len cenovo dostupné bývanie. Reštaurácia bola zatvorená v roku 2018 potom, ako mesto nehnuteľnosť kúpilo a o dva roky ju zbúralo. Projekt na výstavbu cenovo dostupného bývania bol schválený po rokoch komplikácií a dohadov o budúcom charaktere zástavby v tejto časti mesta. Vďaka spolupráci mnohých zložiek napokon poskytne až 100% svojej kapacity na cenovo dostupné bývanie pre ekonomicky ohrozené skupiny obyvateľov San Francisca.

Za návrhom bytového domu stojí kancelária OMA, ktorá sa len nedávno v architektonicko-urbanistickej súťaži uchádzala aj o možnosť navrhnúť bratislavský Southbank. U nás síce slávni architekti neuspeli, v zahraničí však predstavujú jeden úspešný projekt za druhým.

Bytový komplex Stanyan 730 v Haight-Ashbury do mesta prinesie celkovo 180 nových bytových jednotiek. 128 z nich má slúžiť na ubytovanie rodín s nízkymi príjmami, 20 je vyhradených pre rodiny, ktoré sú momentálne bez domova a 30 pre mladých ľudí vo veku 16-25 rokov, ktorí pochádzajú z detských domovov. Posledné dva byty budú slúžiť správcom objektu.

Galéria

  • Zdroj: OMA
  • Zdroj: OMA
  • Zdroj: OMA
  • Zdroj: OMA

Rôznorodosť budúcich obyvateľov sa pretaví do rôznych typov bytov. V objekte sa budú nachádzať garsónky aj dvoj- až trojizbové byty. „Návrh nášho prvého projektu 100% dostupného bývania predstavuje významný prvý krok smerom k poskytovaniu nových domovov pre rodiny z rôznych komunít, ktoré tvoria Haight Ashbury," tvrdí Jason Long, architekt z OMA.

Nový objekt má mať osem podlaží aj aktívny parter, poskytujúci viaceré služby v nadväznosti na peší ťah, ktorý budovu lemuje. Dispozícia a hmotové riešenie objektu je navrhnuté s cieľom maximalizovať hustotu bývania, avšak pri zachovaní dostatočnej kvality vnútorných priestorov. Zakrivené výčnelky vytesané do inak pravouhlej hmoty budovy vytvárajú okolo pozemku rozsiahly otvorený priestor a zároveň zvyšujú počet rohových bytových jednotiek, ktoré sú z hľadiska dispozície považované za najcennejšie. Navyše sa z nich naskytne pohľad do neďalekého Golden Gate Parku.

Hmota objektu bude zároveň v jednej časti odľahčená prostredníctvom polozapusteného átria, vyplneného zeleňou. Átrium dopomôže k dodatočnému presvetleniu vnútorných priestorov a zapojí objekt do existujúcej mestskej štruktúry.

Na átrium následne nadviažu potrebné služby. Na prízemí budú umiestnené obchodné prevádzky, kaviareň aj detské jasle. Súčasťou zámeru je tiež návrh série menších a väčších zelených plôch v podobe záhrad, terás aj strešného priestoru. Vo vyhradenej časti sa bude dokonca nachádzať aj komunitná mestská záhrada, slúžiaca obyvateľom bytového domu.

Dokončenie projektu je plánované na jeseň 2025. Predpokladá sa, že prvé rodiny by sa do bytov mohli nasťahovať v priebehu roka 2026. Náklady na dom sa odhadujú na 153 miliónov dolárov (140 miliónov eur). 

 

Zdroj: OMA

 

Výstavba bytových domov, poskytujúcich cenovo dostupné bývanie, je akútnou výzvou vo väčšine úspešných metropol. Vo väčšine prípadov ide skôr o kombináciu klasických bytových jednotiek s tými, ktoré sú určené pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Vďaka takejto kombinácii sa investorovi podarí vytvoriť ekonomicky návratný projekt. Problémom je, že takáto výstavba dráždi mnohých obyvateľov aj ich zastupiteľov. 

V San Franciscu je problém obzvlášť vypuklý. Obrovský ekonomický rozvoj, spojený s vysokou koncentráciou technologických spoločností, viedol k obrovskému záujmu talentovaných pracovníkov z celého sveta o život v meste a jeho priľahlom okolí (Bay Area). Tu sa ale zrazil s explozívnym rastom cien nehnuteľností pri súčasných extrémnych ťažkostiach pri povoľovaní novej výstavby. Na príčine sú najmä miestni vlastníci bytov a prehaný NIMBY-izmus, sťažujúci realizáciu takmer akýchkoľvek zámerov. 

Aj príprava aktuálneho projektu bola náročná, pričom roky trvalo, kým sa zadefinovalo budúce využitie pozemku. Realizácia bytovky sa podarila vďaka spolupráci viacerých spoločností a komunít, ktoré ho finančne podporili, vrátane Čínskeho centra komunitného rozvoja a Tenderloin Neighborhood Development Corporation. 

Alarmujúca situácia ohľadne dostupnosti bývania a vysoká miera bezdomovectva vedie San Francisco k snahám o rozvoj jednotiek pre nízkopríjmové skupiny. Do roku 2030 sa mesto zaviazalo postaviť až 82-tisíc bytov. Ambiciózny plán však môže naraziť na malicherných sporoch o to, či je pre štvrť hodnotnejšie dostupné bývania v polyfunkčných bytových domoch alebo jednopodlažná práčovňa, parkovisko alebo zarastená prieluka. 

 

(Archdaily, OMA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube