Author photoAdrian Gubčo 23.05.2019 14:15

Výhľady z Gansbergu, máj 2019

Po včerajšom pohľade do Gansbergu prinášam aj náhľad na kľúčový benefit tohto projektu – vynikajúce výhľady na Bratislavu, vrátane jej nového centra v oblasti Mlynských Nív. Podobné fotografie boli už súčasťou októbrového článku, za tú dobu však došlo v panoráme mesta k výrazným zmenám.

Poloha Gansbergu umožňuje klientom vidieť v podstate celú východnú časť Bratislavy, hoci historické jadro už nie. Každopádne, obyvatelia sa nebudú môcť na čo sťažovať, keďže výstavba v pohľadových osiach je už viacmenej ukončená, výhľady sú tak chránené. Na druhej strane, v rámci mesta budú viditeľné viaceré zmeny.

Najvýraznejšie sa to prejavuje samozrejme v oblasti bratislavského downtownu, kde už plnú výšku dosiahli alebo čoskoro dosiahnu viaceré veže, ešte väčší počet by ich však mal ešte pribudnúť – k najvýraznejším bude patriť výšková budova v rámci developmentu Mlynské Nivy Košická so 115, resp. 125 metrami, Klingerka so 115 metrami, Sky Park Offices so 120 metrami a samozrejme, Eurovea Tower so 160, resp. 168 metrami. Okrem toho ešte pribudne séria nižších veží do sto metrov.

Ďalším priestorom, ktorý čaká vizuálna zmena, je oblasť Trnavského mýta, kde sú aktívni developeri FINEP, Immocap a YIT Slovakia. Prvý menovaný pripravuje rozsiahly redevelopment Cvernovky – „Ružového hradu“ s dvoma vežami, zvyšní dvaja developeri by mali transformovať areál Istropolisu. Budúca podoba ešte nie je známa, ani budúca forma existencie Istropolisu, je však viac než jasné, že pôjde o mimoriadny a výrazný projekt.

Zmeny čakajú aj okolie Bajkalskej, resp. Pasienkov. Postupne sa dokončuje areál Národného futbalového štadióna, čo znamená, že pozornosť sa začne presúvať na zónu Pasienky, kde sa predpokladá masívny stavebný rozvoj. Ani v tomto smere nie sú k dispozícii detaily, výsledky staršej urbanistickej súťaže však rátali s blokovou zástavbou, niekoľkými vyššími solitérmi a veľkým parkom okolo nádrže Kuchajda.

Nakoniec, z Gansbergu je častočne viditeľná aj nová zástavba nad Tupého ulicou, ktorá vznikla kompletne v posledných rokoch, no bez prísnejšej regulácie, vybavenosti či verejných priestorov. Výsledkom je pomerne nesúrodá zmes rozličných projektov, zahŕňajúcich bytové domy, viladomy aj radové rodinné domy. Aby však táto štvrť dosiahla kvalitu v súlade s proklamovanou prestížnosťou, budú potrebné ešte ďalšie investície, napríklad do sociálnej vybavenosti, zelene a verejnej dopravy. Tie však budú pravdepodobne na pleciach verejnej správy.

Čo majú všetky výhľady spoločné, je možnosť vidieť dynamiku rozvoja Bratislavy z oveľa lepšej perspektívy. Hovorí sa, že vitalitu mesta možno rozpoznať podľa počtu žeriavov, a vďaka miernemu nadhľadu je zrejmé, že Hlavné mesto Slovenska ostáva veľmi živým, aktívnym a transformujúcim sa mestom, meniacim sa doslova každým dňom.

 

Fotografie z 16.5.2019. Pre viac fotografií z Gansbergu navštívte fotoalbum

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad na downtown
  • Východné časti downtownu a okolie Račianskeho mýta
  • Okolie Trnavského mýta
  • Okolie Bajkalskej
  • Zástavba nad Tupého ulicou

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube