Author photoRED 16.09.2022 09:55

V Karlovej Vsi vznikla rekonštrukciou škôlka, ktorá poslúži nielen deťom

Že obnova materskej škôlky (MŠ) môže mať na svoje bezprostredné okolie oveľa väčší dosah, ako si človek dokáže predstaviť, by väčšina možno prijala s pochybnosťami. Presne o tom je však najnovší príklad z Karlovej Vsi, ktorý svedčí o tom, že vynaliezavosť pri realizácii napohľad banálneho projektu môže priniesť mimoriadne výsledky.

Zdroj: Juraj Beseda, mestská časť Bratislava - Karlova Ves

Zdroj: Juraj Beseda, mestská časť Bratislava - Karlova Ves

Na správe, že MŠ na Kolískovej ulici v mestskej časti Bratislava – Karlova Ves prešla komplexnou rekonštrukciou, nie je na prvé počutie nič mimoriadne. Väčšie či menšie rekonštrukcie prebiehajú na väčšine objektov materských škôl v celom meste. Celkom inak znie už ale informácia, že jej obnova, s ktorou sa začalo v decembri 2020, kompletne zmenila nielen samotnú budovu, ale citeľne ovplyvní aj prostredie, do ktorého je zasadená. Čo sa tam vlastne udialo?

Jedna z najväčších MŠ v Karlovej Vsi, ktorej energetická spotreba patrila doteraz medzi tie najrozsiahlejšie, sa pomocou rekonštrukcie prekvalifikovala na – do veľkej miery – ekologickú. Jej uhlíková stopa sa znížila o 54 percent a spotreba energie až o 62 percent, informoval pri príležitosti otvorenia nového školského roka hovorca mestskej časti Branislav Heldes. „Škôlka disponuje po novom množstvom zelene – sú tu vegetačné steny, jazierka v átriu, zrážková voda sa bude používať na splachovanie a polievanie,“ poznamenáva k premene MŠ na ulici s takmer až symbolickým názvom „Kolískova“ karloveská starostka Dana Čahojová.

Rozsiahly inventár toho, čo všetko v škôlke pribudlo, pokračuje ďalej: vonkajšie tieniace žalúzie, solárne panely na úsporu energií či vetranie prostredníctvom rekuperácie vzduchu, ktorá prispieva k zdravotnej kvalite vnútorného prostredia a spätne sa ňou získava teplo. Navyše sa týmto spôsobom bráni prenikaniu prachu či peľu do interiéru škôlky, vytváraniu nadmernej vlhkosti a zároveň rozmnožovaniu hubových a plesňových organizmov. „Výrazne sa tým zlepší prostredie pre pobyt aj spánok malých alergikov,“ dopĺňa mozaiku prínosov obnovy mestská časť.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Karlova Ves
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Karlova Ves
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Karlova Ves
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Karlova Ves
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Karlova Ves
  • Zdroj: Juraj Beseda
  • Zdroj: Juraj Beseda
  • Zdroj: Juraj Beseda
  • Zdroj: Juraj Beseda

Inovatívny je takisto spôsob, akým sa v MŠ na Kolískovej bude nakladať s už spomínanou dažďovou vodou. Namiesto jej zbytočného odtekania zo strechy do kanalizácie sa zachytáva v podzemnej nádrži, odkiaľ sa čerpadlami distribuuje na sanitárne účely – splachovanie toaliet či zavlažovanie zelene vysadenej v átriách. Ako zástupcovia karloveskej samosprávy uvádzajú, v rámci opatrení na znižovanie prehrievania prostredia a zachovanie živočíšnej i rastlinnej rozmanitosti sú v spodnej časti areálu MŠ vyčlenené menšie plochy s obmedzeným režimom kosenia, ktoré majú zabezpečiť dostatok kvitnúcich a medonosných rastlín pre opeľovače.

Pokiaľ ide o vnútorné vybavenie MŠ, v jedálni, triedach, spálňach, na chodbách a schodiskách sa okrem podláh vo veľkom vymieňali dosluhujúce podhľady za nové – moderné stropné kazety s LED svietidlami: „Vstupy do budovy, vyrovnávacie schodíky a terasy boli obložené novou dlažbou,“ uzatvára vedúci referátu investícií Karlovej Vsi Allan Bánik.

Že nešlo len o štandardnú, ale komplexnú – hĺbkovú rekonštrukciu, naznačuje aj pestré zloženie zdrojov, z ktorých bola podporená či spolufinancovaná: Nórske granty, MŽP SR v rámci projektu MITADAPT (štátny rozpočet), program Európskej komisie LIFE v rámci projektu DELIVER a vlastné zdroje mestskej časti Bratislava – Karlova Ves. Ale prečo práve MŠ Kolískova? „Je jednou z najväčších škôlok, veľmi dôležitou pre poskytovanie kvalitnej predškolskej starostlivosti pre deti z Dlhých Dielov. Preto bola vybraná do programu hĺbkovej obnovy,“ vysvetľuje zástupca starostky Karlovej Vsi Branislav Záhradník. Cena zákazky bola viac ako 800-tisíc eur. Autorom rekonštrukcie bol architekt Juraj Beseda 

Určite nie každému zariadeniu predškolskej výchovy môže byť takáto veľkorysá a štedrá obnova dopriata. Projekt rekonštrukcie MŠ na Kolískovej ulici, ktorý možno v lokálnych pomeroch označiť za „malý zázrak“, však môže byť v určitých ohľadoch príkladom aj pre bratislavské budovy iného typu. Mnohé si zaslúžia nielen vlastnú modernizáciu, ale aj multifunkčný rozmer. Potreba zohrať pozitívnu rolu v kultivovaní priľahlého verejného priestoru sa totiž stáva čoraz naliehavejšia.

Nakoniec by mohla prísť aj kvalitnejšia architektúra, lebo tá ostáva - a v tomto bohužiaľ nevyniká ani obnovená Kolískova - štandardne na mimoriadne nízkej úrovni. Na vytvorenie kreatívneho, podnetného a príjemného prostredia pre deti treba viac ako ekologické opatrenia a „veselé" farby. 

 

Zdroje: TASR, SITA

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube