Author photoMartina Gregová 29.09.2023 19:40

Storočné čakanie sa končí. Slávne pražské námestie prebudujú architekti, ktorí menia aj Bratislavu

Česká metropola sa konečne dočká dobudovania jedného zo svojich najvýznamnejších námestí. Vo významnej medzinárodnej súťaži na dostavbu Vítězného náměstí sa presadila slávna holandská kancelária, spolupracujúca s renomovaným miestnym štúdiom. Architekti, ktorí realizujú projekt aj v Bratislave, dotvoria myšlienku, vyformovanú už pred storočím.

Zdroj: ONplan

Zdroj: ONplan

Vítězné náměstí (Víťazné námestie) v Prahe sa považuje za jeden z najveľkorysejších príkladov veľkomestského urbanizmu v Prahe. Ide o súčasť pražskej štvrte Dejvice, ktorú navrhol významný český architekt Antonín Engel. Monumentálne námestie malo byť pôvodne obklopené významnými verejnými budovami podľa jednotnej architektonickej koncepcie, vrátane budov vysokých škôl. Za Prvej republiky sa však nepodarilo dotiahnuť víziu do konca, čo platilo v podstate doteraz.

Riešením tohto územia sa zaoberala nejedna urbanisticko-architektonická súťaž. Najnovšia z nich - a možno finálna - riešila oblasť takzvaného 4. kvadrantu. V súčasnosti je 4. kvadrant poslednou nezastavanou časťou v priamej nadväznosti na námestie. Nachádza sa priamo pred vstupom do kampusu Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Prvého kola súťaže sa zúčastnilo celkovo 44 autorských kolektívov z Česka aj zo zahraničia. Zo všetkých návrhov odborná porota do ďalšieho kola posunula päť najlepších. Vybrané koncepcie boli predstavené verejnosti, ktorá ich mohla pripomienkovať. Názory obyvateľov Prahy boli následne posunuté odbornej porote, čo znamenalo, že mohli skutočne ovplyvniť výber víťaza, a tým aj výslednú podobu 4. kvadrantu.

Galéria

  • Zdroj: ONplan
  • Zdroj: ONplan
  • Zdroj: ONplan
  • Zdroj: ONplan
  • Zdroj: ONplan
  • Zdroj: ONplan

Len pomerne nedávno spoločnosť Fourth Quadrant s.r.o., blízka developerom Penta Real Estate a Sekyra Group, oznámila víťaza spomínanej súťaže. V silnej medzinárodnej konkurencii nakoniec najlepšie obstál návrh od holandského štúdia Benthem Crouwel Architects, ktorý vznikol v spolupráci s českým štúdiom OVA. Druhé miesto získalo česko-holandské zoskupenie Cityförster a Studio Perspektiv, tretie miesto obsadila česká kancelária A69 – architekti. Podľa spoločnosti Fourth Quadrant už bola s víťazom súťaže podpísaná aj zmluva na prípravu projektu.

Porota sa netajila presvedčením o sile ich vízie. „Víťazný návrh predstavil veľmi presvedčivý súbor budov. Projekt od holandského štúdia rozširuje individuálnu architektonickú identitu jednotlivých stavebných programov, súčasne však zachováva silnú urbanistickú a architektonickú súdržnosť celku, zasadeného do krásneho prostredia verejných a súkromných priestranstiev," uviedol Kees Christiaanse, predseda odbornej poroty.

Ústredným bodom návrhu sa stalo nové námestie, na ktoré plynule nadväzuje budova VŠCHT a kultúrne centrum Praha 6 s dvoma sálami, ktoré má ponúknuť priestory pre koncerty, výstavy, divadelné predstavenia, ale aj spoločenské a komunitné akcie miestnych obyvateľov. Priestory a dve sály sa budú podľa návrhu nachádzať pod zemou.

Okrem toho bude súčasťou projektu aj viacero rezidenčných budov, administratíva a priestory občianskej vybavenosti. Parter všetkých objektov je priepustný a charakterizujú ho otvorené fasády, prívetivé vstupy, neformálne uličky, priechody aj malé námestie. Čo sa týka verejných priestorov, v oblasti vznikne nová pešia zóna s priamym napojením na linku metra a dostatočne veľký voľný priestor na usporadúvanie spoločenských udalostí či farmárskych trhov, ktoré tu majú tradíciu.

Odbornú porotu víťazný návrh zaujal najmä z hľadiska urbanizmu. „Budúci rok to bude presne 100 rokov od vzniku urbanistickej koncepcie Dejvíc z pera Antonína Engela a práve 4. kvadrant na svoje dokončenie čaká už veľmi dlho. Víťazný tím s týmto dedičstvom pracoval úplne bravúrne a vytvoril prostredie, ktoré ponúka dostatok verejného i súkromného priestoru, zelene i príležitostí pre komunitný život," vyjadril sa na margo projektu Marcel Dostal, CEO investičnej skupiny Kaprain.

Za zmienku rozhodne stojí aj spolupráca medzi svetoznámym štúdiom Benthem Crouwel Architects a lokálnym štúdiom OVA. Ako tvrdia holandskí architekti, toto spojenie prinieslo lepšie pochopenia danej lokality, ktoré v spojení s medzinárodnými skúsenosťami vyústilo do kvalitného návrhu. Ten vo výsledku  dotvorí urbanizmus a zvýši architektonickú úroveň oblasti. Vďaka medzinárodnej súťaži sa tak obyvatelia Prahy v horizonte niekoľkých rokov dočkajú nového, kvalitne navrhnutého priestoru, ktorý do lokality prinesie mnohé, v súčasnosti chýbajúce funkcie.

Po sto rokoch sa konečne dotvorí Engelova vízia monumentálneho a reprezentatívneho námestia, ktoré bude výnimočné na pražské aj stredoeurópske pomery. V kombinácii s jeho celkovou rekonštrukciou, ktorej začiatok sa očakáva už v priebehu budúceho roka, vznikne unikátny priestor, hodný ambicióznej českej metropoly. 

Z pohľadu Bratislavy nie je bez záujmu, že Benthem Crouwel sa podieľajú na tvorbe projektu Florian Residence v centre mesta. Nedávno zvíťazili v súťaži na novú podobu železničnej stanice v Brne a zúčastnili sa aj iných súťaží. Zdá sa, že si strednú Európu obľúbili. Pre hlavné mesto Slovenska je to prísľubom, že od tohto špičkového ateliéru ešte uvidíme zaujímavé návrhy a možno aj realizácie. 

 

(4kvadrant, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube