Author photoMartina Gregová 22.12.2023 19:00

Spanilá jazda dreva pokračuje. Atraktívny severský projekt dokazuje výhody materiálu pre development

Rozvoj drevostavieb nie je úzkoprofilová alternatíva voči tradičnej výstavbe. Nové a nové príklady dokazujú, že ide o dôležitý smer, využiteľný aj v klasickom developmente. Veľké výhody výstavby z dreva, ktoré dokazuje rastúci počet projektov, naznačujú veľkú budúcnosť nového prístupu. Najďalej je v tomto smere už tradične Škandinávia.

Autor: Kyrre Sundal

Autor: Kyrre Sundal

Drevo ako stavebný materiál si v uplynulých rokoch vydobylo významné postavenie v architektúre mnohých krajín. Lídrami v tejto oblasti sú však jednoznačne severské štáty ako Nórsko či Švédsko, kde architekti drevo volia ako hlavný konštrukčný materiál čoraz častejšie. Argumentujú pritom jeho ekologickými aspektmi, vysokou pevnosťou v ťahu a tlaku, dobrou požiarnou odolnosťou aj jeho preukázateľnými pozitívnymi účinkami na zdravie a pohodu užívateľov takto skonštruovaných budov.  

Prirodzeným vyústením škandinávskeho prístupu v oblasti výstavby z dreva je nedávno predstavený projekt Stockholm Wood City. Ten možno podľa mnohých odborníkov označiť za ukážkový príklad škandinávskej architektúry a urbanizmu 21. storočia, v ktorých je kladený silný dôraz na udržateľné riešenia, navrhnuté s ohľadom na funkčnosť a komfort pri ich užívaní.

Celková rozloha projektu dosahuje 250-tisíc metrov štvorcových. Ide teda o najväčší projekt mestskej výstavby v oblasti dreva, ktorý aktuálne vo svete prebieha. Po dokončení development prinesie do oblasti Sickle na juhu Štokholmu približne 2-tisíc nových bytov a 7-tisíc metrov štvorcových nových obchodných priestorov rôznych mierok. V lokalite nebude chýbať ani bohatá občianska vybavenosť či kancelárske priestory. 

Galéria

  • Autor: Kyrre Sundal
  • Autor: Kyrre Sundal
  • Autor: Kyrre Sundal
  • Autor: Kyrre Sundal
  • Autor: Kyrre Sundal

Na pozitíva, ktoré so sebou nesie výstavba z dreva, však poukazuje aj niekoľko menších projektov rezidenčného bývania, administratívnych budov či občianskej vybavenosti. Jedným z nich je objekt Lumber 4 Building, ktorý sa nachádza v nórskom meste Kristiansand.   

Táto obchodno-administratívna budova s podlažnou plochou viac ako 3-tisíc metrov štvorcových sa rozprestiera na šiestich nadzemných podlažiach. Za jej návrhom stojí lokálne štúdio Oslotre, ktoré sa dlhodobo špecializuje na výstavbu drevostavieb. „Zameriavame sa na zdravú a trvácnu architektúru s využitím bioklimatických princípov a prirodzeného vetrania,” hovoria o svojej práci architekti z Oslotre. Tvrdia tiež, že rozsiahle využitie dreva pri výstavbe budov zabezpečuje zdravšie vnútorné prostredie, lepšiu požiarnu odolnosť a dobré akustické vlastnosti projektov.

Výnimočnosť budovy Lumber 4 navyše spočíva v tom, že sa v nej drevo objavuje aj v iných častiach, ako len v hlavnej konštrukcii. Fasáda objektu je zložená z prefabrikovaných zakrivených drevených prvkov z borovice, ktoré sú ošetrené zeleným náterom. Všetky podlahy sú konštruované z kompozitnej štruktúry, v ktorej sa CLT kombinuje s betónom. Drevo je tiež súčasťou tepelnej izolácie, a to v podobe dreveného vlákna. Zároveň sa tento materiál dostal aj do interiéru budovy, kde sú ním obložené schodiskové priestory, stropy aj niektoré steny. 

Rovnako ako pri mnohých iných administratívnych budovách, aj v tomto projekte architekti zvolili hmotové a materiálové odlíšenie prízemia od zvyšných nadzemných podlaží. Vstupná hala s recepciou tak vďaka značnému preskleniu získala dostatok denného svetla a vďaka úskoku hmoty zas menšie kryté predpolie. Prízemie budovy navyše do oblasti prináša nové obchodné prevádzky a občiansku vybavenosť. Zvyšné podlažia následne zaberie administratíva. Flexibilné kancelárske priestory možno využívať na samostatnú prácu i prácu v skupinách.  

Vzhľadom na veľkú časť prefabrikovaných prvkov, ktoré boli v projekte použité, sa podarilo celú stavbu dokončiť v rekordnom čase 12 mesiacov. „Projekt Lumber 4 ukázal, že konkurencieschopné drevené budovy je možné postaviť s rovnakými technickými štandardmi a v obdobnom časovom horizonte ako tie klasické s betónovými a oceľovými konštrukciami. Budova bola už krátko po dokončení prenajatá na viac ako 90%,” pripomínajú architekti. To, že budovy z tohto materiálu môžu na svojom mieste vzniknúť v rekordnom čase, dokazuje aj iný projekt. V nemeckom meste Ludwigsburg bol pred niekoľkými rokmi postavený Hotel Bauhofstrasse len za päť dní, čo je už naozaj úctyhodná doba. 

Výstavba z dreva sa vo svete stáva čoraz aktuálnejšou témou. Ako každá iná, aj táto otázka má dve strany. Kým na jednej strane odborníci vyzdvihujú pozitíva takejto architektúry, na druhej mnohí tvrdia, že zvýšená miera odlesňovania môže mať aj negatívne dopady. V každom prípade, pri snahách o znižovanie uhlíkovej stopy ľudskej činnosti, na ktorej sa výstavba podieľa nemalým spôsobom, je to očividne jedna z lepších alternatív. 

 

(Oslotre, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube