Author photoMartina Gregová 17.12.2023 17:00

Škola budúcnosti je otvorená. Výnimočný projekt odhaľuje nové princípy moderných vzdelávacích areálov

Školské areály sú spravidla uzavreté a od života okolitej komunity do istej miery odrezané. V súčasnosti sa v čoraz väčšej miere začína posilňovať trend prepájania škôl s miestnym prostredím, pričom pôsobia ako akési komunitné centrá. Príkladom je zámer Campus Bemke, ktorý búra zaužívané princípy návrhu školských areálov. Sprístupnenie územia verejnosti bolo jednou z priorít pri tvorbe konceptu. 

Campus Bemke. Zdroj: Medusa Group

Campus Bemke. Zdroj: Medusa Group

Neďaleko poľského Krakova, v obci Klecza Dolna, vyrastie v horizonte niekoľkých rokov vzdelávaco-rekreačný areál Campus Bemke. Slúžiť byť však nemal len študentom škôl, ktoré budú súčasťou kampusu, ale aj starším deťom a miestnej komunite. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio Medusa Group. Podľa predbežných odhadov sa bude areál rozprestierať na ploche veľkej takmer 15-tisíc metrov štvorcových a dokončenie jeho prvej fázy je plánované ešte na tento rok. Prvá fáza totiž zahŕňa najmä výstavbu základnej školy, ktorej výstavba už prebieha. 

Podľa Przema Łukasika, spoluzakladateľa architektonickej skupiny Medusa Group, ide o výnimočnú realizáciu. „Po prvý krát máme možnosť vytvoriť tak dôležitý vzdelávací priestor, dokonca v historickom prostredí, ktorý bude mladým ľuďom aj miestnej komunite slúžiť ešte niekoľko desiatok rokov,” upozorňuje. Súčasťou kampusu budú okrem vzdelávacích inštitúcií aj športové ihriská, piknikové zóny, kaviarne, kultúrne zariadenia a dokonca aj menšie koncertné pódium s hľadiskom.

Dôležitú súčasť komplexu bude navyše tvoriť aj existujúca budova Collegium Marianum, ktorá od roku 2013 funguje ako základná škola. V prípade tejto historicky hodnotnej budovy sa však počíta s jej rekonštrukciou. Tá si kladie za cieľ zefektívnenie vnútorných priestorov, no pri zachovaní existujúcej podoby objektu.  

Galéria

  • Campus Bemke. Zdroj: Medusa Group
  • Campus Bemke. Zdroj: Medusa Group
  • Campus Bemke. Zdroj: Medusa Group
  • Campus Bemke. Zdroj: Medusa Group
  • Akademeia. Autor: Jędrzej Sokołowscy
  • Akademeia. Autor: Jędrzej Sokołowscy
 

Základný koncept areálu vychádza z architektonickej tradície územia, pre ktoré je charakteristická najmä výstavba jednoduchých vidieckych domov. Pre tento typ stavieb je v oblasti typická sedlová strecha, líniový tvar a zmysel pre budovanie komunity. Ten je pretavený do riešení exteriérových priestorov v okolí domov.

Podľa autorov návrhu bude areál po svojom vybudovaní pripomínať lokálne farmy. Ich súčasťou je niekoľko menších objektov, ktoré ale navzájom tvoria jeden funkčný a harmonický celok, a to po stránke ich dispozičného riešenia aj z hľadiska použitých materiálov. Nové objekty školského areálu budú postavené primárne z tehál, ktoré budú priznané v celom rozsahu projektu.

Jednotlivé objekty slúžiace na vzdelávanie, oddych či prácu v laboratóriách budú navzájom prepojené prostredníctvom exteriérových prvkov, ako sú pobytové schody, pochôdzné rampy či sieť peších chodníkov. Tento prístup zabezpečí dostatočnú priechodnosť územia a vnímanie areálu ako živého organizmu, ktorý ale nie je uzavretý sám do seba.

Kampus má byť totiž plne prístupný verejnosti. To v praxi znamená žiadne oplotenie a žiadne priestorové bariéry, brániace voľnému pohybu miestnych obyvateľov či detí, ktoré budú navštevovať školské objekty. Prírodné hodnoty krajiny ostanú podľa plánov zachované v čo možno najväčšom rozsahu. Počíta sa aj s podporou prírodného prostredia, a to novou výsadbou aj edukačnými aktivitami v exteriéri. „Táto moderná forma má podnecovať fantáziu žiakov a pedagógov a mobilizovať ich k tvorivým činnostiam. Otvorený priestor medzi budovami, bez múrov a obklopený prirodzenou vegetáciou pozdĺž hraníc pozemku pozve na stretnutia a trávenie času mimo múrov školy,” opisuje Przemo Łukasik.   

Práve tento princíp projekt Campus Bemke odlišuje od tradičného chápania školských areálov v Poľsku, rovnako ako na Slovensku. Kompaktné formy školských budov dnes nevyzývajú k pobytu vonku a zároveň spôsobujú, že vzdelávanie sa sústreďuje vo vnútorných priestoroch. Rovnako sú školské areály často úplne vymedzené voči okolitej zástavbe aj voči mestskému životu, čo sa prejavuje najmä v ich nepriechodnosti. Navrhovaný koncept zapája školský areál do zastavaného prostredia obce a obyvateľom mesta ponúkne nové verejné priestory, v ktorých budú môcť tráviť svoj voľný čas aj oni.

V prípade Campusu Bemke tak pravdepodobne pôjde o ďalší z úspešných projektov spoločnosti Medusa Group v oblasti vzdelávania. Pár rokov dozadu sa uznania dočkala aj nimi navrhnutá Stredná škola Akademeia vo Varšave. Tá bola v roku 2019 zaradená medzi nominácie na prestížnu európsku cenu Mies Van der Rohe Award. Obe projekty nabádajú na prehodnotenie zaužívaných princípov výstavby škôl, ich dispozičných riešení a ich areálov.  

 

(Medusa Group Studio, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube