Author photoAndrej Sárközi 20.02.2023 08:26

Ničenie zelene alebo zbytočná panika? Pri Horskom parku vyrúbali 23 stromov

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) začína s rekonštrukciou vodojemu Baránok na Ulici Francúzskych partizánov, v tesnej blízkosti Horského parku v bratislavskom Starom Meste. V tejto súvislosti musela vyrúbať vyše dve desiatky stromov iba pár metrov od Slavína. Reakcia na seba nenechala dlho čakať.

Zdroj: Bratislavská vodárenská spoločnosť

Zdroj: Bratislavská vodárenská spoločnosť

Horský park je miestom prechádzok a rekreácie pre obyvateľov Bratislavy už vyše 150 rokov. Označovaný je aj za o pľúca mesta. V každom prípade, ide o priestor, o ktorý sa treba náležite starať. To je však na prvý pohľad v priamom rozpore s tým, čo sa udialo pred časom v areáli Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorá pre rekonštrukciu vodojemu Baránok vyrúbala 23 dospelých stromov. 

Tento krok sa stretol s kritikou od vedenia mestskej časti, ale aj občianskeho združenia OZ Hrad Slavín. BVS vyjadrenia o nelegálnosti výrubu odmieta. „Išlo o stromy, ktoré prekážali pri rekonštrukcii infraštruktúry. Viaceré z týchto drevín boli v zlom stave a predstavovali ohrozenie pre zamestnancov BVS pohybujúcich sa po areáli vodojemu," konštatuje spoločnosť na sociálnej sieti

Mestská spoločnosť odmieta tvrdenia, že šlo o nelegálny výrub. O súhlasné stanovisko k výrubu stromov požiadala podľa vlastných vyjadrení Okresný úrad, ktorý je vecne príslušným špecializovaným stavebným úradom pre vodné stavby. Zároveň pripomína, že výrub bolo potrebné v zmysle získaného stanoviska zrealizovať pred začiatkom vegetačného obdobia a pred termínom začiatku hniezdenia vtákov. 

 

Zdroj: Google Maps

„BVS pristúpila k samotnému výrubu stromov, o čom, žiaľ, v dostatočnom predstihu neinformovala verejnosť, za čo sa ospravedlňujeme," pripustila. Ubezpečila, že urobí všetko pre to, aby sa podobná situácia v budúcnosti nezopakovala. BVS zároveň pripomína, že sama dlhodobo upozorňuje na význam zachytávania vody v prírode a zapája sa do viacerých projektov.

S konaním ani vysvetlením spoločnosti nie je spokojné OZ Hrad Slavín. „Podali sme trestné oznámenie za nelegálny výrub v štvrtom ochrannom pásme vodární na Ulici Francúzskych partizánov v tesnej blízkosti Horského parku," informuje združenie na sociálnej sieti. K statusu priložilo aj fotografie vyholeného svahu. Združenie považuje výnimku výrubu pre 23 stromov za výsmech. 

Starosta Starého Mesta Matej Vagač v tejto súvislosti poznamenal, že síce o výrube mestská časť informovaná nebola a ani nevydala žiadne povolenie, avšak počas preverovania podnetu od občanov zistila, že spoločnosť povolenie na výrub mala. „Doložila stanovisko Okresného úradu Bratislava o tzv. výnimke podľa zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách," uviedol Vagač. Legálnosť potvrdil aj člen Dozornej rady BVS a bratislavský mestský poslanec Martin Vlačiky. Na mieste bola aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Bratislavská vodárenská spoločnosť na sociálnej sieti dodala: „V prípade, ak stromy či iné dreviny bránia rekonštrukcii alebo oprave havarijného stavu kritickej vodárenskej infraštruktúry, je nevyhnutné urobiť všetky potrebné kroky, aby mohla byť zabezpečená jej obnova.” BVS údajne robí maximum pre to, aby tieto kroky boli skutočnené len v nevyhnutnej miere. V tejto lokalite podľa ich slov nechali rásť jednu borovicu. 

Tri vodojemy vedľa seba boli podľa BVS postupne budované od 20. rokov minulého storočia (najstarší je v prevádzke od roku 1921). Pre zlý technický stav je jedna z jeho komôr už viac rokov úplne odstavená a aj zvyšné objekty si bezodkladne vyžadujú rekonštrukciu. Jej význam zvyšuje skutočnosť, že pre zlý technický stav je problém udržať kvalitu dodávanej pitnej vody. Celková výška investície presiahne podľa BVS dva milióny eur. 

Staré Mesto zvyčajne takýto výrub stromov zvykne odsúhlasiť, je teda záhadou, prečo o tomto výrube nevedel starosta mestskej časti a ani občania. Ak sa k tomu pridá zlá komunikácia zo strany BVS, vznikne informačný chaos. Dôsledkom môžu byť trestné oznámenia -  čo je napokon realitou. Vo výsledku pôsobí aj nutná údržba ako akýsi boj proti zeleni. Vo verejnosti to zbytočne vytvára napätie, hoci investície, ktoré mestský podnik realizuje, sú potrebné a prospešné. 

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Google Maps
  • Zdroj: Bratislavská vodárenská spoločnosť
  • Zdroj: Bratislavská vodárenská spoločnosť
  • Zdroj: Bratislavská vodárenská spoločnosť

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube