Author photoAdrian Gubčo 06.04.2021 14:23

Kauza výrubu na Drotárskej pokračuje, Staré Mesto chce zameniť pozemky

Kauza projektu na Drotárskej ulici, v rámci ktorej bolo na svahu nad ulicou vyrúbaných niekoľko desiatok stromov, má ďalšie pokračovanie. Mestská časť Staré Mesto oznámila, že sa jej podarilo dohodnúť zámenu pozemkov. Výstavba sa tak na tomto mieste podľa všetkého realizovať nebude. Samotná zámena však vyvoláva otázniky.

Zdroj: Topreality.sk via Denník N

Zdroj: Topreality.sk via Denník N

Nové informácie oznámila v rámci štvrtkovej tlačovej konferencie starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Podľa starostky sa developer Ismont, ktorý mal na svahu stavať dvojicu viladomov, rozhodol projekt odpredať, pričom kupca prejavil ochotu pozemok zameniť s Hlavným mestom. To má vo vlastníctve vhodný a zameniteľný pozemok, no so stavbou vo vlastníctve toho istého investora. Starostka označila dané riešenie za elegantné, keďže stavebník nezrealizuje svoj zámer a v danom priestore bude môcť vzniknúť verejný priestor – park. Nový investor získa pozemok pod stavbou, ktorá je už v každom prípade využívaná.

„Výsledkom by mal byť zachránený park na Drotárskej, ktorý by mohol byť do roka a do dňa opäť zelenou plochou,” vyhlásila Zuzana Aufrichtová. Dané riešenie má vyhovovať požiadavkám miestnych obyvateľov, aktivistov aj poslancov zo staromestských poslaneckých klubov. Vedenie mestskej časti dúfa, že sa Hlavné mesto k danej iniciatíve pridá. Súčasný vlastník pozemku na Drotárskej už údajne s vlastníkom stavby na pozemku, ktorý sa má zamieňať, uzavrel zmluvu o porozumení.

Súčasťou tlačovej konferencie bolo aj vystúpenie aktivistov, ktorí potvrdili, že dané riešenie vnímajú pozitívne. Kladné ohlasy získal plánovaný postup aj zo strany niektorých staromestských poslancov alebo „greenfluencerov“, ktorí sa predtým ku kauze vyjadrovali. V neposlednom rade, za víťazstvo to označili aj médiá, ktoré dodávajú, že ešte pozitívnejšom dôsledkom kauzy môže byť nový spôsob posudzovania výrubov. Na staromestskom úrade má byť totiž zriadené nové oddelenie preneseného výkonu štátnej správy ochrany prírody.

Výrazná reakcia je dôsledkom silných kontroverzií, ktoré výrub vyvolal. Zeleň tu pôvodne sadili obyvatelia pred 60 rokmi, no zmeny ÚPZ Machnáč na začiatku 21. storočia na tomto mieste umožnili teoretickú výstavbu. Vízia zástavby sa začala formovať po roku 2014, kedy bol pozemok predaný pôvodným vlastníkom. Majiteľom sa stala firma Angkor Wat s.r.o. Firma postupne získavala povolenia, vrátane výrubového povolenia pre 85 stromov, ktoré sa na pozemku nachádzali. Na konci roka 2020 do projektu vstúpila spoločnosť Forest Bernolákovo, blízka developerovi Ismont.

Po vstupe developera sa na pozemku začali diať zmeny. Stromy začali postupne zanikať, až boli vyrúbané úplne. Na realitných weboch sa objavili vizualizácie zámeru, ktoré počítali s dvojicou trojpodlažných objektov s celkovo šiestimi bytmi. Po vypuknutí kauzy však boli stiahnuté a na pozemku sa zorganizoval protest aj happening, pripomínajúci význam zaniknutej zelene. Výrub bol napadnutý, keďže podľa časti miestnych obyvateľov bol nelegálny.

Mohlo by sa zdať, že kauzu, o ktorej som aj ja napísal, že prehrali prakticky všetci, sa skončí nečakaným happyendom. Pôvodne totiž niektorí staromestskí poslanci navrhovali odkúpenie pozemku. To by bol pri napätom staromestskom rozpočte mimoriadne veľký výdaj, ktorý by znamenal stopku pre iné zámery samosprávy. Problémom však je, že riešenie prezentované starostkou vyvoláva niekoľko veľmi zásadných otázok.

 

Priestor po výrube stromov. Zdroj: Radoslav Števčík

 

Prvou a základnou je, čo bude predmet zámeny. Staré Mesto nespresnilo, o ktorý mestský pozemok by malo ísť, ani kto je investor, ktorý má o zámenu záujem. Pokiaľ však táto spoločnosť vyjadrila záujem zrealizovať výmenu, nepochybne pôjde o pomerne lukratívny priestor. Presnejšími informáciami nedisponujú ani miestni poslanci. Po sociálnych sieťach sa však už šíri zatiaľ nepotvrdená informácia – preto ju zatiaľ treba brať s rezervou – že by malo ísť o pozemky pod blízkou reštauráciou Pohoda na Majakovského ulici. Tieto skutočne patria Hlavnému mestu.

Ak by to bola pravda, investorovi by sa teoreticky otvoril priestor pre development priamo na okraji Horského parku. Územný plán pozemok definuje ako plochu pre občiansku vybavenosť mestského a nadmestského významu, čo nie je z hľadiska výstavby bytov ideálne, transformáciu to však nevylučuje. Nevýhodou by bola nutnosť absolvovať celý povoľovací proces, čo je otázka na niekoľko rokov. Na druhej strane, lokalita je natoľko lukratívna, že by majiteľ mohol počkať na lepšie obdobie a investičný projekt zrealizovať inokedy.

Pokiaľ sa teda potvrdí, že ide práve o tento pozemok, na celé „víťazstvo“ to hodí odlišné svetlo. Investor sa zbaví ťažko využiteľného svahovitého pozemku, za ktorý získa potenciálne oveľa lepšie využiteľnú plochu. V nedávnej dobe tu už nový development vznikol – priamo naproti reštaurácii vybudovala spoločnosť Cresco Real Estate nadštandardný projekt UniQ Majakovského, ktorého prijatie širokou verejnosťou je prinajlepšom rozpačité. To však platí o všetkých úvahách, týkajúcich sa susedstva Horského parku.

Zvláštny je aj fakt, že staromestskí poslanci taktiež nevedia o detailoch. Pokiaľ ide o takýto citlivý krok, malo by ísť o niečo, čo má širokú podporu miestnych zastupiteľov. To sa však v tomto prípade nestalo. Vedenie mestskej časti sa pravdepodobne spolieha na to, že ide predovšetkým o ochotu Hlavného mesta, ktoré musí so zámenou súhlasiť. Netreba však zabúdať, že o zámene budú rozhodovať mestskí poslanci, ktorí budú nepochybne reagovať na nálady verejnosti. Pokiaľ sa ukáže, že nejde o tak dobré riešenie, zámena môže byť ohrozená.

Nakoniec, hovoriť o víťazstve v súvislosti so zmenou posudzovania výrubov je tiež diskutabilné. Posilnenie významu samosprávy, resp. štatutárov mestských častí nad výrubmi by mohol byť ďalší spôsob, ako obmedzovať development. Ide o podobnú situáciu, ako pri stavebných úradoch – ide o prenesený výkon štátnej správy, ktorý mnohí starostovia zneužívajú na to, aby robili investorom problémy. Aj preto sa v rámci nového stavebného zákona pripravuje návrat kompetencií späť do rúk štátu. Mnohí starostovia sú samozrejme proti, pre rýchlosť schvaľovania projektov však ide o zásadný krok.

Preto by som namiesto hesiel o skvelom riešení a novom parku do roka a do dňa skôr hovoril o ďalšom zauzlení situácie. Premena svahu na Drotárskej na park nie je istá, rovnako ako zmena vlastníkov pozemkov pod reštauráciou na Majakovského. Kauza má od ukončenia ešte ďaleko.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube