Author photoSimona Schreinerová 13.07.2023 13:11

Prebúdza sa zo zabudnutia. Na Kolibe ožíva polyfunkčný projekt, nahradí slávny areál

Bratislavská Koliba je spájaná s atraktívnymi stavebnými zámermi, ktoré lákajú nadštandardným bývaním s výhľadom na mesto. Na druhej strane sa táto lokalita pomerne rýchlo zahusťuje, mení svoj charakter a vznikajú nové problémy nielen s dopravou. Na križovatke Bellovej a Ôsmej ulice navyše ožíva takmer zabudnutý projekt výstavby bytových domov.

Zdroj: A.M. Architects

Zdroj: A.M. Architects

Spoločnosť Millennium Financial Services, a.s. predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) ešte v roku 2008 zámer s názvom Villa Koliba. Podľa dokumentácie malo ísť o výstavbu bytových domov B1, B2, B3, B4 a B5, ktoré boli navrhnuté ako solitérne objekty, navzájom prepojené podzemným podlažím.

V suteréne obytných objektov boli navrhnuté parkovacie a garážové miesta a technické vybavenie. Na prízemí sa mali nachádzať tri bytové jednotky so súkromnými predzáhradkami. Na typickom podlaží sa uvažovalo s tromi bytovými jednotkami, každý byt mal mať vlastnú terasu. Trojpodlažné bloky mali pozostávať z 1-izbových a 3-izbových bytov, pričom v každom bloku sa malo nachádzať 10 bytov.

Súčasťou navrhovanej činnosti boli aj objekty občianskej vybavenosti v blokoch B6, B7, B8 a B9. Tu malo byť situované fitness štúdio, reštaurácia, kancelárske priestory určené na prenájom, konferenčné miestnosti a apartmánový hotel. Bloky B6 a B7 boli architektonicky aj dispozične navrhnuté ako rovnaké objekty s tromi nadzemnými podlažiami, blok B8 umiestnený medzi nimi mal mať dve nadzemné podlažia. Tieto tri objekty boli prepojené podzemným podlažím. V suteréne boli navrhnuté parkovacie státia a technická vybavenosť. Prízemie blokov B6 a B7 mali tvoriť tri apartmány a tri kancelárske priestory s terasami.

V samostatnom objekte, blok B9, sa malo na každom podlaží nachádzať šesť luxusných kancelárskych priestorov a šesť apartmánov. Parkovanie bolo navrhnuté na podzemnom podlaží. Celkový navrhovaný počať parkovacích stojísk pre celý projekt bol 173.

Komplex mal vyrásť na mieste, ktoré v minulosti slúžilo ako areál hotela a budov Telovýchovnej jednoty Sokol na križovatke ulíc Bellova a Ôsma. Sokol bol na Kolibe založený už v roku 1927 a dlho bol obľúbeným miestom pre športovanie. Začiatok výstavby bol plánovaný na máj 2009, ukončenie na december 2010.

Rozhodnutie zo zisťovacieho konania o ďalšom neposudzovaní navrhovanej činnosti vydal na konci roka 2008 ešte obvodný úrad životného prostredia v Bratislave. V roku 2010 získal polyfunkčný komplex aj územné rozhodnutie. Po vydaní územného rozhodnutia požiadal stavebník o stavebné povolenie, ktoré sa však týkalo iba objektu SO20 – Časť schodové prepojenie komunikácií.

 

Lokalita, kde má projekt vzniknúť. Zdroj: Google Maps

 

Vlna emócií kvôli drobnej úprave

Kolibské schody spájajú Bellovu ulicu s Desiatou ulicou, ale mali sa stať súčasťou projektu Villa Koliba. Podľa dostupného oznámenia o pokračovaní stavebného konania v novom prejednaní je „navrhovaná stavba podmienenou investíciou pre plánovanú stavbu „Villa Koliba“. Cieľom bolo zachovanie prepojenia a oprava zanedbaného schodiska.

Kolibské schody získali stavebné povolenie v roku 2013. Proti rozhodnutiu sa však odvolala občianka, podľa ktorej vyjadrenia vedie pozemok, na ktorom bola povolená stavba, cez betónovú stavbu - žumpu, ktorá je podľa kúpnopredajnej zmluvy súčasťou inej nehnuteľnosti, ktorá sa predávala okrem žumpy aj s oplotením a inými drobnými stavbami. Okrem toho namietala, že k žiadosti o stavebné povolenie nebol priložený žiadny geometrický plán novovytvorených pozemkov.

Okresný úrad Bratislava rozhodol o odvolaní, napadnuté rozhodnutie zrušil a vec vrátil prvostupňovému správnemu orgánu na nové prejednanie a rozhodnutie. Stotožnil sa s tým, že námietka týkajúca sa žumpy je oprávnená. Podľa odvolacieho orgánu bolo stavebné povolenie vydané na základe nedostatočného zistenia skutkového stavu.

Rozhodnutie o odvolaní nadobudlo právnu účinnosť dňa 18.04.2017. Týmto dňom malo pokračovať stavebné konanie. V roku 2017 sa však zmenil vlastník pozemkov a z Millennium Financial Services, a.s. prešli do vlastníctva Renome Rezidencie s.r.o. V spomínanom oznámení, ktoré sa v máji 2021 objavilo na úradnej tabuli mestskej časti Nového Mesto, už teda figuroval nový vlastník pozemkov.

 

Na Kolibe pribúdajú individuálne domy aj väčšie projekty, ďalší rozvoj je tak nezriedka predmetom kritiky. Zdroj: Google Maps

 

Reštart po dlhých rokoch

Problém Kolibských schodov zrejme zamiešal karty pri príprave výstavby polyfunkčného komplexu. Dnes sa tento projekt ale opäť hlási k slovu. V júni 2023 zverejnila mestská časť Bratislava - Nové Mesto oznámenie o začatí spojeného konania. Spojené konanie sa týka odstránenia objektov ubytovne, telocvične, sociálnej budovy, garáže, kotolne, zosilňovacej stanice vody a šatne, ktoré sú v súčasnosti schátrané. Zároveň sa v oznámení uvádza, že ide aj o konanie pre povolenie stavby bytových domov B1 - B5, občianskej vybavenosti B6 - B8 a súvisiacej infraštruktúry.   

Oproti minulosti ale došlo k citeľným úpravám, najmä vo vzťahu k funkcii. Celé územie vo svahovitom teréne bude rozdelené na tri výškové časti. Bytový dom v najvyššej časti pozemku je navrhnutý so spoločným podzemným podlažím, z ktorého vychádzajú 3 bytové bloky – B1, B2 a B3. Každý bytový blok bude disponovať jedným podzemným, dvomi nadzemnými a ustúpeným podlažím. Celkovo bude objekt na bývanie obsahovať 30 bytových jednotiek a podzemnú garáž s 38 stojiskami.  

V strednej časti  pozemku je navrhnutý ďalší bytový dom, ktorý má spoločné podzemné podlažia a tvoria ho bloky B4 a B5. Každý blok je navrhnutý s jedným podzemným, dvomi nadzemnými a ustúpeným podlažím. V blokoch B4 a B5 sa celkovo počíta s 20 bytovými jednotkami. V tomto prípade bude v podzemí garáž so 46 parkovacími miestami.  

Najnižšia časť pozemku je vyhradená pre nebytový objekt. Obsahovať bude spoločné podzemné podlažie, slúžiace ako garáž pre 39 áut. Z neho budú vychádzať bloky B6, B7 a B8, určené pre občiansku vybavenosť. Každý z blokov bude mať dve nadzemné a jedno ustúpené podlažie. Spolu by sa v nich malo nachádzať 26 apartmánov.

Z oznámenia je zjavné, že v porovnaní so staršou dokumentáciou EIA z projektu vypadol objekt B9. Ako objekty občianskej vybavenosti by mali slúžiť len bloky B6 – B8. Bytové domy (oficiálne) by podľa všetkého mali zodpovedať tomu, čo bolo posúdené v zámere EIA. Architektom by mala byť, podľa všetkého, kancelária A.M. Architects, ktorá štúdiu zámeru pripravila už v roku 2015.

Dá sa teda očakávať, že sa Koliba čoskoro ešte viac zahustí. Schátraný areál nahradí 50 nových bytov a občianska vybavenosť v podobe 26 apartmánov. Pôvodne uvažované služby súčasťou komplexu nebudú. Projekt síce do veľkej miery nadviaže na charakter zástavby v okolí, popularitu si ale pravdepodobne nezíska.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube